Nieuws
Home - Melkpunt helpt! - Action discrimineerde Ilse

Action discrimineerde Ilse

Dit was 1 van onze grotere ‘Melkpunt in Actie’ meldingen. Helaas konden wij vrij weinig betekenen qua actie, maar we boden wel steun, een luisterend oor en algemeen advies. Daardoor kwam Ilse bij het college terecht en hoorden we gister van deze fantastische uitspraak!
De reactie van Action verbaast ons zeer! Ze lijken totaal niet te kijken naar hun eigen handelen noch te luisteren naar de uitspraak.
Laat deze uitspraak wel een steun zijn voor al die vrouwen die zich ook niet gesteund voelen en zelfs een mate van discriminatie ervaren. Jullie staan in je recht: kolven is geen punt!

Uit het AD
Action discrimineertWinkelketen Action discrimineerde jonge moeder Ilse van der Want (29) toen ze haar ontsloeg omdat de vrouw uit Hoorn tijdens haar eerste sollicitatiegesprek niet had gezegd dat ze nog kolfde. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens deze week besloten. ,,Als deze uitspraak ook maar een paar moeders helpt, ben ik gelukkig.”

Van der Want, moeder van twee zoontjes (1 en 3 jaar), solliciteerde begin dit jaar via uitzendbureau Adecco naar de tijdelijke functie van personeelsadministrator bij het hoofdkantoor van Action in Zwaagdijk. De winkelketen stuurde haar eind maart alweer de laan uit, omdat ze het vertrouwen zou hebben geschaad.
De Hoornse wilde haar kolftijd vergoed krijgen, maar had niet tijdens het eerste sollicitatiegesprek verteld dat ze nog afkolfde. Dat deed ze wél toen ze de papieren ondertekende bij het uitzendbureau, maar dat was volgens Action te laat.
Reactie Action
Hoewel Action niet inhoudelijk in wil gaan op de zaak, zegt de keten ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak. Het bedrijf kan zich totaal niet vinden in het oordeel. Als er bij het college de mogelijkheid was geweest om in hoger beroep te gaan (en die is er niet), zou Action dat hebben gedaan. ,,We willen benadrukken dat Action een sociaal beleid voert en vrouwen de mogelijkheid biedt om te kolven op het werk. We hebben daarvoor ook een speciale kolfruimte.”

Verboden onderscheid
Arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van DAS zei eerder al dat de Hoornse een sterke zaak had.

,,De wet zegt dat een vrouw moet vertellen dat ze kolft voordat ze ergens begint te werken. Nergens staat dat ze het tijdens de eerste sollicitatie had moeten doen.”

Daar is het College voor de Rechten van de Mens het mee eens. Action heeft verboden onderscheid gemaakt op grond van geslacht, specifiek op grond van moederschap, oordeelt het college. De instelling kan geen boetes of andere straffen opleggen.

‘Andere moeders helpen’
Van der Want, die het erg moeilijk vond om bij de hoorzitting van juni te horen hoe Action probeerde haar zaak onderuit te halen, is erg blij met de uitspraak. Ze heeft nog niets van Action gehoord, maar verwachtte vanaf het begin al dat de keten niet zou reageren. ,,Toch zou een excuus ze sieren”, zegt ze.

Van der Want diende de klacht niet in omdat ze haar baan terug wilde of haar kolfuren alsnog vergoed wilde krijgen (ze heeft een nieuwe baan en het uitzendbureau heeft de kolfuren al eerder uitbetaald), maar om ándere moeders te helpen.

,,Het voelt goed”, zegt ze opgelucht. ,,Als ik ook maar een paar moeders heb geholpen die onzeker zijn over hun kolfrechten, of die twijfelen of ze voor zichzelf op moeten komen, ben ik gelukkig.”

bron: Ad.nl 13-08-2015
Action discrimineerde Ilse

Bekijk ook

Mia in de trein

MIA in de trein

Soms komt een melding wel heel dichtbij. Een vrijwilliger en vriendin van Melkpunt had een …