Nieuws
Home - Cursus - Word een Berenstoere Borstvoedster (in 7 dagen) dag 1

Word een Berenstoere Borstvoedster (in 7 dagen) dag 1

Dag 1 – Boob’en of niet Boob’en

berenstoere borstvoedster dag 1Booben (Borstvoeden Overal, Ook Buitenshuis) lijkt misschien intimiderend voor een jonge moeder. Zelfs voor een ervaren moeder kan het nog moeilijk en beangstigend zijn! De komende zeven dagen zal ik je helpen te navigeren in de wereld van het Booben. Alles -van kleding tot slimme dingen om terug te zeggen- zal ik behandelen om je het vertrouwen en de tools te geven die je nodig hebt voor om onbezorgd te Booben. Oefening baart kunst als het gaat om borstvoeding geven in het openbaar. De eerste keer sta je waarschijnlijk stijf van de stress, de tweede keer ben je misschien behoorlijk nerveus, maar al snel zal het net zo vanzelfsprekend voor je zijn als even naar buiten gaan!

Voor we beginnen wil ik even zeggen dat je al een Berenstoere Borstvoedster bent. Klaar als een klontje. Er is geen onderscheid, er is geen competitie. Je bent niet stoerder als je in het openbaar voedt dan als je thuis voedt. Je bent niet minder stoer als je bedekt voedt in plaats van open en bloot. Uiteindelijk gaat het er om dat we onze kinderen borstvoeding geven. Het gaat er om dat je je informeert en het beste voor je kinderen kiest op basis van deze informatie. Dàt is stoer. Dit artikel is om informatie te verschaffen, niet om je te veranderen. Je bent sowieso een Berenstoere Borstvoedster.

Kan ik niet gewoon thuisblijven?

Tuurlijk kan je gewoon thuisblijven, maar er zijn zo veel meer redenen om in het openbaar te voeden dan alleen om een statement te maken. Het is je recht om in het openbaar te zijn! Je bent een productief lid van de samenleving. Je leeft in deze wereld en je hebt de vrijheid om er aan deel te nemen. Je hoeft je niet te verstoppen of te schamen. Sterker nog, je bent geweldig! Je bent een fantastische en prachtige vrouw die de straten zou moeten sieren met haar fenomenaliteit. De wereld is een betere plek omdat jij er bent! Ga lekker naar buiten en laat zien wat je in huis hebt.

Iedere keer dat je borstvoeding geeft in het openbaar, maak je het een beetje normaler voor de samenleving. Borsten zien als seksuele objecten is normaal, flessen worden als normaal gezien, maar jij hebt de kans om mee te helpen borstvoeding ook normaal te maken. Je hebt vast alle bezwaren tegen borstvoeden in het openbaar al gehoord, “Mijn kind zou je kunnen zien”, “Ik wil niet dat mijn man naar je borsten gaat zitten kijken”, “Het is onsmakelijk”, “Het is iets tussen jou en je kind” en ga zo maar door.
De samenleving is hard toe aan een dosis realiteit. Mannen, vrouwen en kinderen hebben er baat bij om borsten gebruikt te zien worden zoals de natuur het bedoeld heeft. We delen deze wereld met zijn allen en als we elkaar helpen te wennen aan biologisch normale dingen zoals borstvoeding, doet dat iedereen heel veel goeds.

Het is zelfs zo dat borstvoeding niet alleen normaal en natuurlijk is – Het is geweldig en mooi. Iedere dag staan we oog in oog met werkelijk lelijke en verschrikkelijke dingen; meer moeders borstvoeding te zien geven aan hun kinderen kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.

Kan ik niet gewoon afgekolfde melk meenemen?

Als je er op rekent dat afgekolfde melk je wel door uitjes helpt, kan dat je melk aanmaak verlagen. Er bestaat geen kolf die het net zo goed doet als de drinktechniek van je baby. Borstvoeding geven op verzoek is een voorwaarde om een gezonde melk aanmaak te houden.

Het introduceren van een flesje kan leiden tot tepel-speen verwarring. Fles spenen vragen een andere manier van zuigen dan een tepel. Je baby kan in de war raken als hij weer aan de borst mag en ineens anders moet zuigen. Dit kan pijnlijk zijn voor jou en je opbrengst beïnvloeden. Het zou zelfs kunnen dat je baby helemaal je borst niet meer wil.

Als je je baby buitenshuis afgekolfde melk wil geven, moet je je kolf meenemen zodat je kan kolven als je borsten op spanning beginnen te staan. Dat kan een boel gedoe zijn, want hoe ga je dat allemaal meenemen? Als je een elektrische kolf hebt, waar ga je stekkeren? Waar vind je voldoende privacy om rustig te kolven? Als je met volle borsten blijft lopen zonder te voeden of te kolven kan dit je productie negatief beïnvloeden. Borstvoeden is een kwestie van vraag en aanbod. De melk moet afgenomen worden zodat je lichaam weet dat er meer gemaakt moet worden. Je kan ook borstontstekingen krijgen als je langere tijd je borsten niet leegt.

Wat als je een keer langer van huis bent dan je verwacht had? De afgekolfde melk is op en je baby heeft honger. Gewoon borstvoeding geven in het openbaar scheelt je plannen, gesleep en gedoe als je van huis gaat. Je kind heeft net zo veel recht om te eten wanneer het honger heeft als alle andere mensen! Het is van levensbelang voor een succesvolle, langdurige borstvoedingsrelatie dat je baby -iedere keer dat hij aangeeft het nodig te hebben- de borst krijgt.

Ik schaam me om mijn borsten te laten zien in het openbaar.

We worden overspoeld met afbeeldingen van het vrouwelijk lichaam als seksueel object. In reclames, op billboards, in magazines op tv en in films. We zien maar heel zelden het vrouwelijk lichaam als natuurlijk ‘gereedschap’ om een kind te voeden en te helpen opgroeien. Geen wonder dat vrouwen zich onzeker voelen om hun borsten te gebruiken om hun kinderen te voeden. We voelen ons voor schut staan als anderen onze borsten zien en schamen ons voor hoe ons lichaam veranderd is door het krijgen van een kind.

Echter, als je bortsvoeding geeft in het openbaar, dan help je het te normaliseren voor vrouwen, kinderen en mannen. Hoe meer we openbaar voeden, hoe normaler het wordt voor de samenleving. Vrouwen zijn mooi en sexy. Je zal van mij niet horen dat borsten geen ander doel hebben en niet als sexueel mogen worden gezien. Ik denk dat het prima is dat vrouwen sexy gevonden worden en dat hun borsten daar onderdeel van uitmaken. Ik geloof dat het vrouwenlichaam multifunctioneel en dynamisch is. Volgens mij ligt het probleem bij de samenleving die moeite heeft om in te zien dat een vrouw niet maar één functie heeft. Met ons lichaam kunnen we nieuw leven laten groeien, dit leven baren én het ook in leven houden. Ik denk dat mannen baarmoeder-nijd of borst-nijd hebben. Het is zo veel makkelijker vrouwen onder de duim te houden als ze ons leren te geloven dat we geen power hebben, dat onze enige functie is om seks te hebben met mannen en onze lichamen alleen te laten zien voor hun plezier. Dit is denk ik echt een feministische kwestie. Vrouwenlijven kunnen kinderen baren, voeden en verzorgen. Mannen kunnen dit niet. We hebben zoveel tijd besteed aan de competitie op de werkvloer dat we vergeten lijken te zijn wat onze natuurlijke en unieke talenten zijn. Ze zijn ook gedevalueerd. Het moeder zijn is gedevalueerd. Ik hoop dat dit artikel je zal helpen om in je kracht te staan als borstvoedende moeder en je vertrouwen zal geven in je natuurlijke zelf om ook in het openbaar deze moeder te zijn.

Veel vrouwen hebben me verteld dat ze bang zijn wat anderen over ze zullen zeggen als ze borstvoeding geven in het openbaar. Het verbaast me dat vrouwen zich hier druk over maken, want ik weet vrij zeker dat het ze niets zou uitmaken als iemand er wat over zou zeggen wanneer ze in het openbaar hun baby zouden kussen of hand in hand zouden lopen met hun partner. Borstvoeden is iets heel anders. Het is verbonden met hoe we ons lichaam zien, onze zelfwaardering en onze onzekerheid over onze waarde in de maatschappij.

Mijn missie als Berenstoere Borstvoedster is om je te helpen contact te maken met je innerlijke kracht. Deze kracht zit diep in ons allemaal. Hij is begraven door de onderdrukkende boodschappen die we krijgen van de maatschappij. We zijn onze ware zelf kwijtgeraakt. Ik geloof dat als je weer contact maakt met je ware, natuurlijke zelf, je je power als vrouw en moeder volledig zal begrijpen. Als dit kwartje valt, zal niets en niemand je ooit weer in de weg staan.

Youtube Video:
http://www.youtube.com/watch?v=LM_BfwzGczA

Meer leesvoer(in het Engels):

http://www.phdinparenting.com/2010/05/14/50-reasons-for-breastfeeding-anytime-any

* Dit artikel is een vertaling van een artikel dat vooral gericht is op mensen in de VS, maar de boodschap over jezelf sterker maken en je rechten kennen geldt voor alle vrouwen van de wereld. De meeste landen hebben wetten die BOOBende vrouwen beschermen. Zoek deze vooral uit en zorg dat je geïnformeerd bent!
Vertaling: Bogritt Ber


Het originele artikel vind je hier: 

http://www.thebadassbreastfeeder.com/become-a-badass-public-breastfeeder-in-7-days-day-1-to-nip-or-not-to-nip/#more-1642

Klik hier voor Dag 2

Bekijk ook

berenstoere borstvoedster dag 2

Word een berenstoere borstvoedster (in 7 dagen) dag 2

Dag 2 – In the spotlight: Omgaan met gestaar Dit is het meest voorkomende twijfelpunt van …