Nieuws
Home - Cursus - Word een berenstoere borstvoedster (in 7 dagen) dag 5

Word een berenstoere borstvoedster (in 7 dagen) dag 5

Dag 5 – Steun van je geliefden

berenstoere borstvoedster dag 5Steun van je partner
Een van de belangrijkste dingen bij het onderhouden van je borstvoedingsrelatie is onvoorwaardelijke steun van je partner. Veel vrouwen hebben de mazzel op deze steun te kunnen rekenen, maar er zijn nog steeds heel veel vrouwen met een partner die moeilijk doet of commentaar geeft. Borstvoeden in het openbaar is voor sommige partners moeilijk te accepteren omdat ze vinden dat de borsten van hun vrouw alleen door hen gezien mogen worden. Misschien maken hun vrienden hem belachelijk omdat zijn vrouw borstvoeding wil geven. Het zou kunnen dat hij het gevoel heeft je niet te kunnen beschermen tegen de boze buitenwereld als je er in je eentje op uit gaat. Onze partners, en dan zeker de mannen, hebben net zo veel te stellen met sociale normen en gewoontes als vrouwen.

Wat het ook is waar je partner het moeilijk mee heeft, het is belangrijk om te onthouden dat het daarbij gaat om hun eigen onzekerheden en zorgen. Het is geen gebrek aan liefde voor jou of jullie baby. Zij hebben net zo hard liefde en steun nodig. Voor een goede borstvoedingsrelatie is het heel belangrijk dat je er al zo vroeg mogelijk over praat. Als je kindje eenmaal in je armen ligt en je het druk hebt met ontdekken hoe het ouderschap nou eigenlijk werkt, kan het nog lastig zijn om tijd te maken om het hier over te hebben. Natuurlijk is het nooit te laat om aan die uitdaging te beginnen, maar probeer het aan te stippen voor het uit de hand loopt. Als je het idee hebt dat je partner je niet steunt bij het BOOB’en, probeer het dan bespreekbaar te maken. Het is zeer waarschijnlijk dat er meer dan één gesprek nodig is, het zal je een boel stress besparen als het een open dialoog wordt, die je steeds weer op kan pakken. Hier volgen wat tips voor een succesvol gesprek over borstvoeding.

– Kies een moment dat je partner open en ontspannen is. Overval hem niet als hij net thuis komt, dan schiet hij in de verdediging en krijg je alleen maar meer weerstand. Probeer het weekend of een rustige avond zodat je geen tijdsdruk hebt.

– Je bent misschien al een expert op het gebied van je partners lichaamstaal. Als je aan het begin van de conversatie al tekenen van stress of irritatie ziet, kan je het beter later nog eens proberen. Doordrammen over het onderwerp kan voor meer weerstand zorgen.

– Houd het bij jezelf en wat jij nodig hebt. De ander de schuld geven en steeds zeggen wat de ander ‘fout’ doet, brengt je niet dichter bij elkaar.

– Probeer voorbeelden te geven. Kies een moment dat je je niet gesteund voelde en omschrijf wat er gedaan had kunnen zijn zodat jij je beter voelde. “Ik werd boos toen we laatst uit eten waren en jij me vroeg waarom ik de baby aan tafel moest voeden. Zou je me in het vervolg juist complimenten kunnen geven voor wat ik voor de baby doe?”

– Vraag hoe de ander zich voelt en wat je kan doen om hem te steunen. Als hij het niet goed onder woorden kan brengen, help dan door mee te denken en te benoemen wat jij denkt dat dwars kan zitten. “Ik vraag me af of je je zorgen maakt dat iemand iets negatiefs tegen me zal zeggen.” “Schaam je je voor mij als je vrienden me zien voeden?”

– Uiteraard niet veroordelen. Geef je partner de ruimte om helemaal eerlijk te zijn zonder veroordeeld te worden. Het is de enige manier om er uit te komen. Luister naar je partner. Soms is het genoeg om gewoon gehoord te worden zonder oordeel of onderbreking om een groot deel van het probleem op te lossen.

– Eindig het gesprek met een positieve opmerking. Je hoeft niet perse alles vandaag op te lossen en een positief gevoel over het gesprek geeft moed voor volgende gesprekken.

– Bied je partner informatie aan over de voordelen van voeden op verzoek. Soms helpt het als ze het zwart op wit, geschreven door professionals zien. Dit kan er voor zorgen dat je partner inziet dat het niet zozeer een lifestyle keuze is, maar een geïnformeerd besluit over de fysieke en emotionele gezondheid van je kind.

Steun van familie
We kiezen onze partner en we kiezen onze vrienden, maar onze familie, die krijgen we. Ik hoor veel over vrouwen die niet gesteund, en soms zelfs beledigd worden door hun familie als het gaat om hun keuze om te BOOB’en. Ik zou graag wat suggesties doen om met zulke pijnlijke kritiek om te gaan.
Vandaag de dag een kind opvoeden is echt anders dan het tien jaar geleden was. Tegenwoordig zijn er facebook en andere social media waar we foto’s posten, onze mening geven en persoonlijke ervaringen delen. Mensen weten nu veel meer van elkaar, maar hebben veel minder werkelijk contact op menselijk niveau. Het is zo makkelijk om kritiek te geven en een discussie aan te gaan vanachter je schermpje. Mensen zeggen dingen die ze nooit recht in je gezicht zouden zeggen. Dit kan spanning geven als je samen komt op feestdagen, bovenop de spanning die er al hangt omdat je een andere ouderschapsstijl hebt dan je ouders hadden.
Alle tips om een dialoog te openen van net zijn toepasbaar, maar misschien vind je deze mate van intieme conversatie niet geschikt voor met je ouders, neven of grootouders. Dat is begrijpelijk en daarom kan je er voor kiezen een paar zinnen in te studeren die je kan zeggen als iemand tegen je over borstvoeding begint.
Neutraal en zonder de confrontatie te zoeken zijn de beste manier om het gezellig te houden en door de feestdagen heen te komen zonder meer druk te zetten op de familiebanden:

– “Dat werkte goed voor jou en dit werkt goed voor ons.”
– “Bedankt dat je meedenkt, maar we zijn heel blij zo.”

Het is belangrijk te onthouden dat mensen vaak uitdrukking geven aan hun eigen onzekerheden en waar ze spijt van hebben met betrekking tot hun keuzes in het ouderschap. Het kan bedreigend zijn om het kind dat je opgevoed hebt het zo anders te zien doen dan jij het deed.

– “Je zou trots moeten zijn dat je iemand hebt opgevoed die zo stevig in haar schoenen staat dat ze niet de gangbare paden hoeft te betreden in de opvoeding. Ik zou dat lef niet hebben zonder jouw opvoeding.”

Steun van vrienden
De overgang van iemands stapmaatje naar iemands moeder is drastisch en geweldig. Toch voelen veel vrouwen zich bezwaard als hun waarden en prioriteiten verschuiven van hun vriendinnen naar hun baby. Het is belangrijk om onvoorwaardelijke steun van je vrienden te krijgen. Dit zijn de mensen die je mag kiezen, dit zijn de mensen waarvan je er voor kiest om je tijd met ze door te brengen. Als je negatieve ervaringen hebt, lucht dan je hart door middel van de eerder gegeven tips. Als je niet het gevoel hebt dat je de steun krijgt die je nodig hebt om succesvol te zijn als moeder is het misschien tijd om na te denken over wat deze mensen eigenlijk toevoegen aan je leven. Je vrienden waren misschien als familie voor je voor je moeder werd en nu misschien niet meer. Vertel ze wat je van ze nodig hebt. Vertel hoe ze mee kunnen werken aan een positieve omgeving voor je kind. Het kan zijn dat je wat vrienden uit het oog verliest, en dat is ok. Ze zijn een belangrijk deel van je leven geweest.

Banden breken
Overwegen of je banden moet verbreken met mensen kan een pijnlijk proces zijn, maar je prioriteit ligt bij het moederschap en dat is hoe het zou moeten zijn! Je zou je niet slecht moeten voelen over je beslissing de meest positieve omgeving mogelijk voor je kind te willen creëren. Als je dit overweegt voor familie of vrienden, neem dan tijd om er over na te denken. Neem beslissingen als je kalm bent en helder kan denken over hoe die beslissing het leven van jou en je kind zal beïnvloeden.

Mama clan
Een mama clan is een groep betrouwbare vrouwen waar je een band mee hebt gekregen door het ouderschap. Zij zijn je beste vriendinnen en bondgenoten. Deze vrouwen zijn misschien moeilijk te vinden als je je buiten de norm begeeft met je ouderschapsstijl, maar het internet is een waardevol medium om je niet geïsoleerd, maar verbonden te voelen. Alleen is het geen vervanger voor écht face-to-face contact met moeders die op dezelfde lijn denken. 

Lees alsjeblieft dit essay dat ik geschreven heb (in het engels) over mama clans voor informatie over je je de jouwe kan vinden (jouw clan bestaat, geloof me): http://www.thebadassbreastfeeder.com/finding-your-mama-tribe-mamas-need-other-mamas/

Meer leesvoer (in het engels):
http://naturo-mommy.blogspot.com/2012/11/breastfeeding-in-holiday-season-ten.html
http://www.wikihow.com/Practice-Nonviolent-Communication

* Dit artikel is een vertaling van een artikel dat vooral gericht is op mensen in de VS, maar de boodschap over jezelf sterker maken en je rechten kennen geldt voor alle vrouwen van de wereld. De meeste landen hebben wetten die BOOBende vrouwen beschermen. Zoek deze vooral uit en zorg dat je geïnformeerd bent!
Vertaling: Bogritt Ber
Het originele artikel vind je hier: http://www.thebadassbreastfeeder.com/become-a-badass-public-breastfeeder-in-7-days-day-5-support-from-loved-ones/

Klik hier voor Dag 6

Bekijk ook

berenstoere borstvoedster dag 1

Word een Berenstoere Borstvoedster (in 7 dagen) dag 1

Dag 1 – Boob’en of niet Boob’en Booben (Borstvoeden Overal, Ook Buitenshuis) lijkt misschien intimiderend voor …