Nieuws
Home - Melkpunt helpt! - Borstvoeding in de showroom van Ikea is aanstootgevend

Borstvoeding in de showroom van Ikea is aanstootgevend

Eind oktober ontvingen wij bericht van een moeder die een nare ervaring overhield na haar bezoekje aan Ikea Utrecht. Deze moeder werd door een IKEA-medewerkster verzocht haar dochter te voeden in de verschoonruimte, borstvoeding in de rest van het filiaal is niet toegestaan. Volgens de medewerkster is dit een bedrijfsbreed beleid en zouden de inwoners van de voornamelijk islamitische wijk Kanaleneiland, waar filiaal Utrecht staat, aanstoot kunnen nemen aan een voedende moeder.

De moeder plaatste ervaring op de Facebookpagina van Ikea Nederland waarop Ikea haar reactie achter liet: 

Hej Simone, bedankt voor je bericht. Vervelend om te lezen dat er opnieuw sprake is geweest van een miscommunicatie m.b.t. het geven van borstvoeding bij IKEA Nederland. Zoals in Augustus aangegeven is IKEA er voor zoveel mogelijk mensen en wil IKEA uitblinken in een familie vriendelijke ervaring. De showroom is er voor onze bezoekers om te kunnen winkelen. We vinden dat het geven van borstvoeding hier dan ook geen geschikte plek voor is. In elke IKEA vestiging bieden we echter diverse faciliteiten voor families. Bij de ingang van de winkel en naast het restaurant hebben IKEA vestigingen onder andere een baby verzorgruimte, waar je op je gemak je baby kan verschonen en voeden. IKEA wijst moeders die behoefte hebben om borstvoeding te geven aan hun baby’s graag op deze faciliteiten. Helaas heeft onze collega je er niet op gewezen dat het ook is toegestaan voor moeders om borstvoeding te geven in het restaurant. Daar kan je natuurlijk tegelijk van een lekkere lunch genieten! Uiteraard zullen we hier intern opnieuw de nodige aandacht aan besteden, zodat herhaling kan worden voorkomen. We hopen dat we je bij deze uitleg en geruststelling hebben kunnen geven!

De reactie van Ikea lijkt duidelijk, maar ik zette vraagtekens bij het onderstreepte stuk. Daarom heb ik Ikea een mail gestuurd of zij mij zouden willen bellen om bovenstaande te verhelderen. Onvoorstelbaar dat een bedrijf dat wil uitblinken in een familievriendelijke ervaring, voedende moeders verbant uit de showroom.

Drie dagen na mijn verstuurde mail ging de telefoon, een medewerkster van Ikea vertelde mij nogmaals dat de showroom niet geschikt is voor het geven van borstvoeding, dit zou aanstootgevend kunnen zijn voor andere klanten die graag willen winkelen. Ja dit lees je goed: aanstootgevend.

466b118735cd0443106b30d06fe9f3b9

Een paar argumenten, pijnlijke stiltes en grote verbazing verder vroeg ik haar naar de gevolgen als ik mijn kind toch wil voeden in de showroom omdat hij niet even kan wachten tot ik mij en mijn gevolg heb verplaatst van de showroom naar het restaurant. ‘Dan is het mogelijk dat u wordt aangesproken door een medewerker om te gaan voeden in een van de andere faciliteiten.’

Voeden is geen punt, ook niet in de showroom van Ikea

View Results

Laden ... Laden ...

Verslag door Anamaria Hofstra

Bekijk ook

MIA studeert

Vorige week vrijdag schreef ik een blog over mijn borstvoedingsreis. Daarbij noemde ik zijdelings dat …