Nieuws
Home - interview - Borstvoeding na draagmoederschap

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra

Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde op facebook. Iemand deelde een foto van een bord van haar winkel, MUSJES, waarop stond: ‘Heeft je kindje honger? Kom gerust binnen om te voeden en drink zelf een lekker kopje thee of koffie’. Zo lief. Sindsdien volgen we haar. Zo kwamen we er achter dat Musetta, toen moeder van drie, nog een grote onvervuld kinderwens had. Na de geboorte van haar derde raakte ze haar baarmoeder kwijt. Dit jaar is haar wens eindelijk uitgekomen. Een lieve vriendin was draagmoeder voor haar. Aangezien haar jongste net van de borst was moest ze fanatiek gaan kolven. Hoe werkt dan nou? Ik had veel vragen en Musetta heeft ze voor mij en voor jullie openhartig beantwoord. Het werd een gezellig skype-interview. We waren allebei aan het voeden. Inclusief lieve drinkgeluidjes van haar baby. En al onze kinderen kwamen even zwaaien.

Our penguin baby with her announcement card ❤️
Our penguin baby with her announcement card ❤️

Allereerst gefeliciteerd met jullie dochter Ruan Auréli! Jullie hebben haar gekregen met behulp van een draagmoeder. Hoe belangrijk was het voor jou om haar borstvoeding te kunnen geven?
Heel belangrijk. Ik moest de zwangerschap al uitbesteden. Dat vind ik wel genoeg. Mijn andere kinderen hebben ook lang borstvoeding gekregen. Nura 3,5 jaar. Voor Julyan heb ik 15 maanden gekolfd. Hij is geboren met schisis en kon niet zelf uit de borst drinken. Taegan heeft 5,5 jaar bij mij gedronken, tot hij de techniek door het wisselen verleerde. Dat gun ik Ruan Auréli ook.

Je was pas net een paar maanden gestopt met voeden toen je wist dat je weer moeder zou worden. Had je toen geen melk meer?
Nee helaas, ik denk dat mijn zoon al een tijd droog dronk. Er was niks, ik moest helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van mijn productie, maar dan zonder zwangerschap. Ik had door mijn tweede veel ervaring met kolven, dus daar zag ik niet echt tegenop.

“Ik kolfde gewoon midden in mijn winkel”

Je was al die maanden vaak aan het kolven. Deed je dat ook buitenshuis? Vond je dat lastig?
Ik heb nooit problemen gehad met buitenshuis voeden. Ook niet met mijn eerste. Ook nooit vervelende opmerkingen gehad. Eigenlijk hoop ik dat mensen vervelend doen tegen mij en niet tegen een moeder die toch al onzeker is. Ook kolven heb ik veel buitenshuis gedaan. Ik moest toch werken. En vaak kolfde ik gewoon in mijn winkel. Op de bank waar vaak moeders zitten te voeden. Ik schaam mij daar helemaal niet voor.
Zo help jij mee met het normaliseren van kolven! Iets wat je niet vaak ziet.

Zitten er vaak moeders bij jou te voeden? Ook kolvende moeders?
Ja, het is wel algemeen bekend dat je bij ons fijn kan voeden en het gebeurt dan ook dagelijks dat vrouwen tijdens het winkelen even bij ons komen voeden. Het bord staat nog steeds buiten en dat valt wel op. Kolven komt minder vaak voor. Uiteraad vinden wij dat geen probleem. Het kan in de winkel op de bank of in een kleedhokje. Net wat de moeder zelf prettiger vindt.

Got milk? I kinda have a problem. Pumping more than one bottle a day now and my freezer is full ? 300cc milestone!
Got milk? I kinda have a problem. Pumping more than one bottle a day now and my freezer is full ? 300cc milestone!

Kwam je productie snel weer op gang?
In het begin probeerde ik de melkproductie alleen te ondersteunen met wat kruiden, fenegriek en gezegende distel, maar na acht weken kwam er nog niks. Toen ben ik begonnen met domperidom en begon het te druppelen. Ik was blij met elke druppel. Eerst kreeg ik ongeveer 5cc per dag. Dat werd steeds meer tot 375 cc per dag.

Had je toen ze geboren was genoeg melk om haar helemaal zelf te voeden?
De eerste paar dagen wel. Ruim voldoende. Maar daarna niet meer. Ik had wel een grote vriezervoorraad, dus ik kan haar bijvoeden met mijn eigen melk. Maar omdar m’n vriezer zo vol zat had ik ook veel weggegeven. Dat moest wel, want ik moet blijven kolven. Ze is nu 8 weken en ik moet nog bijvoeden. ’s nachts doe ik dat niet, dan drinkt ze gewoon bij mij. Overdag krijgt ze nog wat extra.

Zou je het overwegen om donormelk te geven?
Ik weet het niet. Donormelk lijkt me lastig om steeds te moeten regelen. En het lijkt me ook moeilijk om te accepteren van een vreemde. Het weggeven vond ik helemaal niet moeilijk of raar.

She is a talented little penguin! #inducedlactation #breastfeeding
She is a talented little penguin! #inducedlactation #breastfeeding

Stel: een vriendin gaat een baby adopteren. Wat adviseer je haar, relacteren of niet?
Ik geef niet snel advies, wel kan ik haar alle opties vertellen. Ik heb ruim 10 jaar ervaring en al veel megemaakt op het gebied van borstvoeding en kolven. Als ik van te voren wist hoe zwaar het relacteren zou zijn, dan zou ik het toch weer doen. Zonder twijfel.

Heb je nog tips voor moeders die tegen het buitenshuis voeden opzien?
– Doe kleding aan waarin je gemakkelijk kan voeden
– Ga de eerste keren niet alleen op pad
– Vooral schijt hebben aan andermans mening!
Verder heb ik de overtuiging dat ik anderen niet wil overtuigen. Ik sta achter mijn eigen keuzes en oordeel niet over de keuzes van anderen.

tekst: Yael Haller

Bekijk ook

borstvoeding bruiloft viral

Interview: Voeden tijdens je bruiloft.

Christina Torino-Benton was deze week even wereldberoemd omdat haar trouwfoto ‘viral’ ging. Wat was er …