Nieuws
Home - Blog - Borstvoeding na een keizersnede

Borstvoeding na een keizersnede

Tekst: Marieke Muller-van der Naald

Toen ik voor het eerst mama werd, werd ik volledig overvallen door de verantwoordelijkheid, de grootsheid, de heftigheid en het grote wonder. Het heeft mij tijd gekost om moeder te worden. De bevalling was een grote teleurstelling; Maanden had ik zitten staren naar plaatjes van natuurlijke bevallingen. Vrouwen die zielsgelukkig op hun hurken zelf hun kindje aanpakken. Bij mij werd het uiteindelijk een spoedkeizersnede……

Over borstvoeding had ik nog niet heel veel nagedacht. Ik wilde het zeker proberen, maar meer eigenlijk niet. Ondanks de heftige ‘bevalling’ ging de borstvoeding (naar mijn idee) heel soepel. Na 6 maanden besloot ik te stoppen met kolven, omdat ik het moeilijk vond mijn kolfrecht op te eisen. We gingen kunstvoeding geven als ik niet thuis was. Zo heb ik mijn eerste dochter nog aan de borst gehad tot ze anderhalf jaar oud was. En ik was razend trots op die 6 maanden exclusieve borstvoeding.

Toen Miki 3 jaar was, kwam haar zusje Emi. Dit keer een geplande keizersnede, die mijn oude bevallingswonden heelde. Ik vond het prachtig. En ik wist precies wat ik wilde met de borstvoeding! Haar hele eerste jaar geen kunstvoeding. Toch een beetje spannend….of het allemaal weer ging lukken…….

Na de keizersnede werd ze zo snel mogelijk bij me gebracht, mijn man bleef de hele tijd bij Emi om eventuele kunstvoeding uit de handen van artsen te slaan (ik mag het de artsen van het Sophia in Rotterdam trouwens nageven: wat een geweldig borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis)

Toen ik Emi aanlegde, kwamen al mijn voedingsmomenten terug. Ik voelde mij ineens weer compleet…heel bijzonder. Ik had het echt gemist!

Hoewel Miki maar anderhalf jaar borstvoeding gehad heeft en maar 6 maanden exclusief, is ze een echt borstenkind. Bij onzekerheid, verdriet, spanning, you name it, friemelt ze haar handje mijn shirt in, op zoek naar borst. Troost. Dus daar zat ik in het ziekenhuis: kersverse baby aan de borst en peuter ‘haar’ borst opeisend aan de andere kant met haar handje op mijn tepel. Prachtig.

Van Miki heb ik geleerd dat co-sleepen ontzettend rustgevend is voor zowel kind als moeder, dus ik had Emi de hele eerste nacht buiten mijn baarmoeder op (en aan) mijn borst. De zuster vroeg mij nog of ze haar even over moest nemen, dat ik even lekker kon slapen….eeeeehm NEE!! Elk smakgeluidje of sabbelbeweging was een aanleiding om haar aan te leggen. En als snel liep de borstvoeding als een t……rein

De borstvoeding verliep zoveel beter dan bij Miki….de eerste kloven waren zo weer weg om niet terug te keren. Ik kolfde ZAT om een mooie voorraad op te bouwen en ik voelde voor het eerst wat een toeschietreflex eigenlijk was.

Emi is nu 17 maanden en ik ben met een jaar gestopt met kolven. Als ik niet thuis ben drinkt ze water, als ik het huis binnenloop neemt ze eerst 3 slokken borst en krijg ik dan pas een aai en een kusje
Mijn productie is stabiel, we gaan de twee jaar wel halen is mijn verwachting. Tenzij Emi ineens geen borst meer wil. Maar dan is het ook goed. Miki is nu 4,5 en claimt nog af en toe een borst. Vooral als we knuffelen, inmiddels niet meer in het openbaar. Wat ik wel fijn vind…. Voeden in het openbaar vind ik geen enkel probleem, maar dat handje in mijn shirt er ook nog bij werd zelfs mij een beetje te veel…..

Borstvoeding is voor ons zoveel meer dan voeding alleen. Het is ons moment, samen zijn. Knuffelen. Er wordt vaak gezegd dat mensenbaby’s eigenlijk te vroeg de veilige mamabuik verlaten en dit is onze manier gebleken om de overgang wat minder hard te maken. De genegenheid en trots die ik voel als ik mijn dame aan de borst heb geeft mij een gevoel van rust. En de wetenschap dat ik, ondanks 2 onnatuurlijke bevallingen, mijn kinderen op een voor mij zo natuurlijk mogelijke manier heb kunnen laten wennen aan de wereld, maakt me heel blij.
blog melkpunt borstvoeding na een keizersnede

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …