Nieuws
Home - Blog - Hoe help ik de borstvoeding het beste om zeep?

Hoe help ik de borstvoeding het beste om zeep?

Tekst: Leonie vd Vaart-v Noort, 24 december 2015

Stel je eens voor, je bent net oma geworden! Of je zusje is net bevallen en je mag jezelf voortaan tante of oom noemen. Je nichtje is hoogzwanger, de achterbuurvrouw ook en die leuke, vrolijke kleuterjuf is net bevallen van een tweeling. Fantastisch! Nu, hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze vrouwen geen borstvoeding gaan geven of zo snel mogelijk stoppen met de borstvoeding? Het antwoord is simpeler dan je denkt!

Het belangrijkste element is dat je vooral geen ervaring hebt met het geven van borstvoeding. Je hebt dit zelf nooit gedaan of je bent binnen enkele dagen of weken gestopt omdat het niet lekker liep. Vergis je niet, dit is echt heel belangrijk! En dan nu de volgende stap: geef te pas en te onpas advies aan vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen. Het meest makkelijk is een vrouw te pakken nemen wanneer ze er flink doorheen zit. De kraamweek is de meest uitgelezen kans natuurlijk, maar ook vrouwen die een moeilijke zwangerschap doormaken, staan doorgaans open voor jouw advies. Super!

En dan begin je als volgt: ‘Ach wat een schatje, net z’n vader! Slaapt hij al door? Nee? Oh mijn kinderen sliepen met 6 weken al door! Maar ja, ik gaf dan ook de fles.’ Zet je meest lieflijke glimlach op en probeer niet te knipperen. Die zit alvast, yes! Dan ga je verder: ‘je moet je kindje alvast laten wennen om zelf in slaap te vallen, ja, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Voor je het weet valt hij op zijn 23ste nog aan je borst in slaap!’ en er is meer: ‘huilen is goed voor de longetjes en je mag hem niet teveel verwennen natuurlijk, anders denkt hij nog dat jij zijn speen bent. Hij mag dan wel vers van de pers zijn, maar hij heeft je gauw genoeg door! Niet intrappen hoor!’ Tranen wellen al gauw op in de ogen van de moeder die enkele dagen eerder van voor naar achter is uitgescheurd toen ze beviel van haar nageslacht. Slapen heeft ze al even niet meer gedaan, zitten lukt momenteel niet en haar borsten doen pijn. Maar je moet doorzetten, laat je niet van de wijs brengen door dit moment van zwakte bij de moeder in kwestie. Die borstvoeding, dat kan immers echt niet meer.

Oh jee, nu begint de baby de ‘zoeken’ hij smakt met zijn mondje en begint aan zijn vuistje te likken. Dit is HET moment om de vraag te stellen: ‘wanneer heeft hij voor het laatst gedronken?’ De versbakken moeder kijkt onzeker en zegt zachtjes ‘euh ik denk een uur of anderhalf geleden?’ Nah! Hier moet je iets van zeggen natuurlijk. ‘Lieve schat, hij heeft nu echt geen honger, dat kan gewoon niet. Hier, ik heb een speentje meegenomen als klein kraamcadeau, ik dacht, dat komt vast goed van pas! Hier! Plop, ziezo, nu hou jij je wel even stil he, kleine, stoere vent?’ moeder lijkt onrustig, schuift wat heen en weer, kijkt steeds naar die baby van haar, gauw nu moet je iets doen, bedenkt iets… Oh getver! Verhul nu vooral je afgrijzen niet. ‘Lieverd, je lekt, daar. Ja, ter hoogste van je tepels. Het is nat, bah, ik pak wel even een doekje. Waar liggen je doekjes? Och heb je de was niet gedaan? Nou hier, neem mijn zakdoekje maar, kun je meteen je tranen weg vegen. He gezellig zo he? Ja, ik lust graag nog een bakje koffie en tegen een beschuit met muisjes zeg ik ook geen nee. Maak voor jezelf ook wat, ja je moet voor 2 eten he, nu je de borst geeft! Anders eet hij je op en je moet toegeven dat je er beter uit gezien hebt. Oh maar niet te pittig eten he? Je weet hoe gevoelig die kleintjes zijn, dus je kunt geen kruiden eten, vermijd natuurlijk prei en ui, pepers zou ik ook zeker niet doen oh en je weet he, als jij niet gezond eet, is je melk ook niet gezond. Nee, niet oppakken! Je kunt hem toch niet bij elke kik die hij geeft bij je nemen? Toe zeg, zo krijgen we natuurlijk een hele generatie van verwende nesten’.

Zo en nu ga je voort! ‘Zeg en wat ik mij afvroeg, ga jij volgende maand nog mee winkelen? Oh kom, niet twijfelen! Het is altijd zo gezellig als jij erbij bent! Bovendien wil ik een sexy lingeriesetje kopen voor mijn nieuwe vriend en jij hebt zoveel verstand van beha’s, dus ik sta erop dat je meegaat. Je leven is niet voorbij hoor, nu je een baby hebt. Nee, hij moet zich maar leren aanpassen, jij bent de baas, niet hij’ vergeet niet om opnieuw je engelengezicht op te zetten en straal! Jij hebt dit onder controle, jij kunt dit! ‘Je kunt de baby natuurlijk gewoon meenemen, als je dat (en dan doel jij op die onsmakelijke borstvoeding he) maar niet in het openbaar gaat doen, dat is geen gezicht natuurlijk.’ De moeder sputtert wat en kijkt steeds onzeker van de baby die inmiddels aan het jammeren is geslagen, naar de sterke, gewichtige, wereldwijze vrouw die jij bent, dus je zet door. ‘Tegenwoordig hebben ze toch van die pompen, he toe, hoe noem je die dingen? Oh ja, borstkolven! Heel simpel, voor we vertrekken ga jij daar even aan hangen, dan doe je die melk in een flesje, pakken we de baby in en dan kunnen we gaan met die banaan! We zijn maar een paar uurtjes weg joh, dus hij heeft enkel dat ene flesje nodig. Nee, geen gemaar, dan krijg je van mij een kop koffie als dank. Zeg komen je (schoon)moeder, (schoon)zusje, nichtje, achterbuurvrouw en die leuke kleuterjuf van school ook nog langs? Zij hebben vast ook heel nuttige tips voor je. Knoop ze allemaal in je oren, wij kennen de klappen van de zweep!

bron: Getty Images
bron: Getty Images

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …