Nieuws
Home - Column - Borstvoeding op de televisie

Borstvoeding op de televisie

Ik krijg een berichtje via Facebook, een medewerkster van Omrop Fryslân.
Een gesprek volgt over wat Natuurlijk Ouderschap is, hoe de omgeving er tegen aan kijkt en waarom we er voor kiezen. Het lijkt mij een mooie kans om reclame te maken voor de naderende opening van het Natuurlijk ouderschapscafé en Borstvoedingscafé.

Samen met mijn dochter loop ik door de stad. Ze wil uiteraard niet in de drager, maar zelf lopen, dus terwijl ik met van alles rond zeul en zij overal naar toe rent, word ik gebeld of ik die woensdag wil komen voor de uitzending. Ja leuk!

Oppas geregeld, mijn zus, die zegt: “Breng haar maar wat vroeger. Dan heb je even de tijd om je lekker op te tutten”.
Net voordat ik haar weg wil brengen belt de redactie, het lijkt ze heel leuk als Fiora mee komt, “dan word het onderwerp wat levendiger”. Ik vraag of ze het zeker weten, want ik kan niet garanderen dat ze niet de hele boel op stelten zet. Maar, prima, waarom ook niet, het is wel gezellig zo samen.

Ik vraag een paar vriendinnen wat ik toch in hemelsnaam aan zal trekken. Mijn zus komt met de ultieme tip: Trek je outfit pas in de studio aan, anders is het zeker voor de uitzending ondergekliederd (snot, tandpasta of eten). Fijn zo’n zus die je nog even redt van een flater!

Het middagdutje mislukt natuurlijk en uiteraard valt ze vlak voordat we er zijn in de auto in slaap. We zijn wel mooi op tijd, een half uur van te voren. We maken kennis met het team, gaan naar de schmink en nemen even het interview door met de crew.
Dat laatste vindt Fiora niet belangrijk. Zij wil veel liever over de gang rennen, samen met mij.
Ineens blijkt de opzet iets veranderd, en nu kan Fiora niet meer meteen mee op de set. Ik weet even niet wat ik daarvan moet denken. Gaat dit wel lukken?

Ik zit aan tafel. Ik probeer niet onnozel te kijken terwijl de camera draait. Spannend is dit zeg. Ondertussen probeer ik te luisteren of ik mijn dochter hoor. We zijn aan de beurt en Fiora komt toch ook op de set, ze is een beetje verdrietig. “Trinke” zegt ze. Ik probeer nog water, het helpt niet… Ze is moe, hongerig, verdrietig en ze wil graag rust vinden bij mij. Een seconde twijfel ik of ze ervan in paniek zullen raken bij de regie.
Maar, of ze huilt de boel bij elkaar en dan verstaan we helemaal niets van het onderwerp, of ik geef haar de troost en de voeding die ze zoekt en die is zoals ze altijd krijgt.
Hoppa drinken dan maar. Arjen had het niet verwacht. maar hij herstelt zich snel. Als er later een filmpje draait lachen we allemaal even over het moment. Als het volgende onderwerp begint verdwijnen we van de set. De dame van de redactie zegt nog dat ze het heel stoer vond! We mogen gaan, de uitzending is voorbij, we zeggen nog even dag.

Thuis ben ik weer binnen WiFi bereik. Er komen wat berichtjes binnen. Als ik Facebook opengooi zie ik het filmpje en de eerste reacties. Allemaal berichtjes van vrienden en familie, wat stoer, wat mooi en zo natuurlijk. De reacties onder het filmpje zijn overwegend positief en er zijn natuurlijk mensen die het niks vinden.
We eten samen wat broodjes terwijl we de uitzending terug kijken, lekker op de bank. Fiora wil drinken en ligt aan de borst op hetzelfde moment als we op televisie zijn. Zij ziet het niet eens, ze is moe en valt in slaap.

En dan, dan wordt het door meer mensen opgepikt. Het word overal gedeeld! Op Kiind, één van mijn favoriete websites, en Dolce Mamma, die laatste noemt mij zelfs in adem met Doutzen Kroes!

Nooit verwacht dat dit zou gebeuren.

Op Lindanieuws zijn de reacties wel anders dan binnen mijn eigen cirkel. Veel vinden dat ik onze dochter gebruik.
Dat raakt me, hoe kan het voeden van je kind nou een marketingstunt zijn? En wat voor marketing dan, voor borstvoeding geven?

Blijkbaar zien sommige vrouwen het als een schreeuw om openbaar te mogen voeden en dat is iets waar ze niet van gediend zijn. Ik zou me maar beter bedekken of mijn kind even laten wachten.
Wat me zo raakt is hoe belangrijk men het vindt, en dan vooral vrouwen in mijn geval, om hun mening te uiten. Het liefst zien ze ook nog dat jij je daaraan aanpast, want het is in conflict met hun eigen normen en waarden. Daarbij gaan ze volledig voorbij aan het respecteren van je medemens en de keuzes die hij of zij maakt, en de normen en waarden die een ander hanteert.

Ik hoop dat wij als mens, vooral als vrouw en moeder, elkaars keuzes gaan respecteren. Dat we durven onze eigen keuzes te maken, dat we andere moeders in hun waarde kunnen laten met de keuzes die zij maken.
Een mooi voorbeeld was de opening van het borstvoedingscafé, die zaterdag er na. Er kwamen ongeveer 100 vrouwen met hun kinderen. De ene moeder gaf borstvoeding, de andere een flesje. De ene gebruikte wasbare luiers, de andere wegwerp.Kindjes werden gedragen in dragers en andere lagen lekker in de wagen.
Allemaal naast elkaar in harmonie, elkaar ondersteunend in het ouderschap en met respect voor ieders eigen keuze betreft wat het beste bij jou en je kindje past.
Column borstvoeding op tv - Melkpunt

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …