Nieuws
Home - Blog - Borstvoeding 2.0

Borstvoeding 2.0

Tekst: Annemarie Pera, 14 november 2015 Borstvoeding 2.0

Jeetje, wat vliegt de tijd! Madee is al bijna 2 maanden en Youp wordt bijna 2. Dan heb ik zo gezegd de WHO-norm gehaald. Toch doet me dat niet heel veel. Het was geen doel, het voelt niet als een mijlpaal of overwinning. Nee, het hoort gewoon zo bij ons gezin, het gaat zo. Madee drinkt nu natuurlijk het meest, Youp heeft geminderd na haar geboorte. Niet uit boosheid, jaloezie of omdat hij wil delen, maar omdat het gewoon zo gaat, heel natuurlijk. Dat is fijn, maar niet bijzonder. Ik ben blij dat Youp nog drinkt, het geeft hem net dat steuntje qua gezondheid. Hij start op de peuterspeelzaal en zal daar het nodige tegenkomen. Hij drinkt als hij wakker wordt: dorst en even wakker worden! Voor het slapen heeft hij geschrapt.

Grappig is dat ik Madee overal voed, ik denk er niet over na. Toen Youp zo klein was, was het heel anders. Ik koos vaak om thuis te voeden, dat voelde veilig. Nu maakt het me niet uit, Madee beweegt mee in het gezin en dat voelt ook veilig. Ik heb minder moeite met houdingen, andere stoelen, banken of kleding. Dus de afgelopen tijd heb ik haar gevoed in de bibliotheek, bij de kinderboerderij, in de supermarkt, in de auto, op het strand, bij diversen mensen thuis, naast de fiets, in de speeltuin, op het consultatiebureau, in een koffietentje, enzovoorts!

Maar uitdagingen blijven er altijd! Een loslopende peuter en een baby aan de borst: wauw! Vaak genoeg haalt hij figuurlijk én letterlijk alles uit de kast! Er wordt op diverse objecten geverfd en gekleurd, zand wordt naar binnen gebracht: even laten zien, er worden torens gebouwd om iets van het aanrecht te pakken en de wasmachine wordt op 90 graden gezet.
De beleving van voeden is heel anders, maar Madee groeit er niet minder om.

madee

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …