Nieuws
Home - Blog - Borstvoedingsrecht

Borstvoedingsrecht

Tekst: Laura Jacob, 9 oktober 2015

“Moet jij niet weg?” vraagt mijn collega om half 2. We zijn samen wat aan het uitzoeken en nog niet helemaal klaar. “Ik kan nog wel even blijven.” antwoord ik “Maar ik wil in ieder geval om 2 uur thuis zijn.” Vanochtend ben ik ook al heen en weer naar huis gereden om Elin (6 maanden) te voeden. Dat was om 11 uur. Ze kan maximaal 4 uur zonder voeding, maar ik heb zelf nog niet geluncht en krijg ondertussen ook wel honger! Om kwart voor 2 stuur ik een appje naar mijn vriend Kristian dat ik eraan kom. Eenmaal thuis komt Kristian net met de meisjes aangelopen. Ze zijn even naar het winkelcentrum geweest en daarna heeft Linnea (2,5 jaar) nog even gespeeld in de speeltuin. Een standaard ritueel op papadag! Elin is in de kinderwagen in slaap gevallen. Kristian heeft verse broodjes meegenomen, dus we gaan eerst even lunchen. Na de lunch maak ik Elin wakker en leg ik haar aan om te drinken.
Daarna moet ik snel weer terug naar het werk want vanaf 15:00 uur kunnen er leerlingen langskomen die problemen hebben met hun digitaal lesmateriaal. Om 5 uur zit mijn werktijd erop, maar ik ben nog niet helemaal klaar. Ik schrijf nog snel wat mailtjes, waaronder een mail naar mijn leidinggevende met Elin’s ‘voedertijden’ van deze week. Vervolgens rij ik, voor de derde en laatste keer die dag, terug naar huis.

Mijn werkdag vliegt op deze manier voorbij. Ik werk als applicatiebeheerder op een middelbare school en maak gebruik van het kolf-/ borstvoedingsrecht. Dit betekent dat je tot een kwart van je werktijd mag gebruiken om te kolven of je kindje te voeden, totdat het 9 maanden is. Aangezien kolven bij mij altijd vrij moeizaam gaat en er ook geen goede kolfruimte is op de schoollocaties rij ik twee keer per dag heen en weer naar huis of de oppas om Elin te voeden. Het is een kleine 10 minuten rijden naar huis/oma/de gastouder. Gemiddeld ben ik dan per voeding 45 minuten weg. De 2e keer plak ik gelijk mijn lunchpauze eraan vast.

Het is best even aanpoten. Zeker zo begin van het schooljaar is het erg druk, dus soms kom ik niet aan al mijn werkzaamheden toe. Vaak log ik daarom ’s avonds of op mijn vrije dagen nog even in om achterstallige e-mails weg te werken. Maar ik vind het niet erg. Ik ben dankbaar dat ik het zo kan regelen. Mijn leidinggevende doet er helemaal niet moeilijk over, en ondanks dat het soms wel eens lastig is voor mijn collega’s (met het plannen van een afspraak bijvoorbeeld), is iedereen tot nu toe heel begripvol. Uiteindelijk denk ik dat het alleen maar voordelen heeft: voor mijn werkgever een tevreden werknemer die heus wel wat extra zeilen bij wilt zetten als dat nodig is en ik kan gedurende mijn werkdag toch 2 keer genieten van een borstvoedingsmomentje, even met mijn meiden knuffelen en op deze manier dichter bij mijn doel komen (het halen van de WHO norm: 2 jaar borstvoeding). En de clichés zijn ook waar: Ze zijn maar zo kort klein! Die 9 maanden zijn zo om. Ik geniet er nog van zolang het kan.Laura Jacob

 

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …