Nieuws
Home - Column - Column: Liefde

Column: Liefde

Mensen zeggen vaak dat je je niet voor kan stellen wat pure liefde is tot je een baby krijgt. Als dolverliefd stel geloof je daar natuurlijk niks van. Hoe kan je nog meer liefhebben dan je nu al doet? Toch is het zo. Een ander soort liefde. Oneindig veel liefde. Onvoorwaardelijk.
Borstvoeding geven is een mooie manier om je met je kleintje te verbinden. Vooral in het begin heb je je volle aandacht bij je baby en het drinken. Soms kan het moeilijk en onwennig zijn, maar het zijn toch vooral momenten waarop je kan smelten en overlopen van liefde. Je baby kijkt liefdevol terug. Het is ook de perfecte afstand voor oogcontact. Het is zo veel meer dan voeding wat je je kindje geeft. Vloeibare liefde.

Lunchen

Dit is hoe moeders vanaf de oertijd hun kinderen hebben gevoed en gekoesterd. Toch komen er regelmatig voedende moeders in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat ze ergens zijn weggestuurd tijdens het voeden. Daar willen wij graag verandering in brengen of ‘verschil in maken’. Laatst was er een moeder in het nieuws die haar dochter van zes nog af en toe de borst gaf. Het ging weken rond op social media. Mensen vonden het walgelijk, incestueus zelfs. Die moeder werd compleet afgebrand. Anderen benadrukten juist hoe natuurlijk en normaal het is. En dat is het. Maar hoe kan het dat zo iets simpels als een moeder die haar kind voedt en liefheeft wereldnieuws is?

244C091F00000578-2888979-image-a-116_1419782943143

Ik ken niet veel vrouwen die hun kinderen zo lang voeden als deze Engelse moeder. Eerlijk gezegd geen één. Daarom zal het mij ook wel verbazen als ik ergens opeens zo’n groot kind zie drinken. Maar ik heb er juist bewondering voor als moeders doen wat het beste is voor hun kinderen en hun gezin zonder rekening te houden met de standaard.
Ik heb me met mijn eerste twee kinderen toch wel laten beïnvloeden en ben daardoor eerder gestopt dan zij er klaar voor waren. Mijn oudste was zestien maanden toen ik hem vertelde dat de melk op was. Het was ook zo goed als op. Ik was drie maanden zwanger en het voelde niet heel prettig meer. Het ging heel makkelijk en voortaan kreeg hij een ‘pyjamapapje’ voor het slapen. Ik had nog nooit van tandemvoeden gehoord en iedereen vertelde mij dat het niet goed was voor de nieuwe baby als ik bleef voeden. En ik geloofde het. Achteraf had ik door willen gaan en hij ook. Mijn middelste zoon was een echt melkmonster. Super verslaafd en hij had heel lang geen interesse in vast voedsel. De groei en ontwikkeling waren goed, toch waren de artsen van het consultatiebureau bezorgd. Ze pushten me met acht maanden om te minderen met voedingen omdat hij dan wel meer zou eten. Gelukkig had ik ondertussen meer contact met voedende moeders en wist ik: food before one is just for fun. Dit gold in zijn geval tot hij ruim anderhalf was. Toen ging het eten wat beter, maar melk was nog steeds favoriet. Toen hij bijna twee was zocht ik een manier om makkelijk af te bouwen omdat ik een weekendje naar Istanbul ging zonder kinderen. Ik was bang dat hij niet kon slapen zonder melk. Het eerste wat ik zag op borstvoeding.com was: maak je niet druk over afbouwen, de meeste kinderen stoppen vanzelf tussen hun tweede en zevende levensjaar. Zeven jaar! Ik kreeg toen al zo veel commentaar van vriendinnen en hij was nog geen twee. Opeens zag ik het helemaal niet meer zitten en ik ging snel afbouwen ook overdag. Ik had eigenlijk meteen spijt, maar ik was bang om weer te beginnen na dat weekend. Bang dat hij nooit zou stoppen.

melkmonster

Nu met mijn derde heb ik al zo veel vrouwen gesproken en verhalen gelezen dat ik bijna nergens meer van opkijk. Ik snap nu ook dat je er in meegroeit. Je kindje is niet ineens zeven. En oudere kinderen drinken over het algemeen veel minder frequent. Mijn derde zoontje is bijna twee. Dit wordt dus de eerste keer dat ik de WHO-norm zal halen want aan stoppen denken we nog niet. Dankzij mijn melkpunt vriendinnen trek ik me niks meer aan van de sociale norm en andermans verwachtingen.

En deze Valentijnsdag kan ik me niks romantischer bedenken dan lekker hartvormige taartjes eten met mijn vier grote liefdes!

hartjes

 

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …