Nieuws
Home - Column - Column: Waarom wij niet discreet hoeven te zijn

Column: Waarom wij niet discreet hoeven te zijn

waarom wij niet discreet hoeven te zijn

Ik ben helemaal voor borstvoeding, MAAR…

Ik ben helemaal voor borstvoeding, BEHALVE…

Ik ben helemaal voor borstvoeding, TENZIJ…

 

 

 

Heb je dat wel eens te horen gekregen? Het lijkt soms wel of mensen bang worden voor borsten zodra er melk uit komt.
Ik vind dat alle vrouwen altijd en overal mogen voeden op die manier die zij zelf prettig vinden. Borst eruit, borst bedekt of deken over de baby. In het park, aan het strand of wachtend op je beurt in het gemeentehuis. We hoeven niet discreet te zijn! Ik zeg niet dat alle vrouwen hun baby’s overal maar aan hun melkpunten moet leggen. Iedereen zou moeten doen waar ze zich prettig bij voelen. Werkt een doek voor jou, prima. Ik zal nooit een andere moeder veroordelen over hoe zij voedt.
Waar ik echt niet tegen kan is als iemand mij vertelt hoe ik moet voeden. Ik heb één keer zo’n voedingsdoek geprobeerd. Dat was dikke pret in ‘de tent’. De baby snapte er niks van, hij dacht dat het een spelletje was. Uiteindelijk zat alles onder de melk en trok ik veel meer aandacht dan wanneer ik gewoon snel had aangelegd.

Ik vind dat vrouwen niet discreet moeten voeden. En wat is discreet? Hier kunnen steeds meer eisen aan worden gesteld, van dubbellaags kleden naar hydrofielluier tot voedingsdeken. En nog is het sommigen niet discreet genoeg. Er wordt een aparte voedingsruimte aangewezen. Vrouwen worden weggestopt. Hier ga ik niet in mee.

themilkmeg

Mijn borsten zijn gemaakt om te voeden. Het voeden van een baby is niet seksueel en zou ook niet zo gezien moeten worden. Borsten worden in onze samenleving zo geseksualiseerd dat veel mensen zijn vergeten waar ze eigenlijk voor gemaakt zijn. Het voeden van onze kinderen. Daarom voelen zij zich ongemakkelijk als ze een vrouw zien voeden. Zoals ik al schreef hebben mijn kinderen nooit bij me gedronken met een deken over hun hoofd. Waarschijnlijk zou geen een volwassene dit prettig vinden, dus waarom een baby wel?

Mensen zien voortdurend halfnaakte vrouwen op billboards, in tijdschriften en op tv. Daar wordt meestal geen woord over gezegd. Als er een baby bij komt kijken is het ineens indiscreet.
Sommige vrouwen hebben voordat ze moeder worden nog nooit een andere vrouw zien voeden. Dit moet veranderen. Voedende moeders moeten een normaal beeld worden in de samenleving.

En als laatste nog dit, ik voed mijn baby niet om het anderen lastig te maken. Ik voed hem omdat hij honger heeft, moe is, geschrokken, gevallen, noem maar op. Daar heeft verder niemand wat mee te maken. Mijn lichaam, mijn baby, mijn keuze. Geen punt.

 

Yael HallerColumniste Yael Haller (32) woont samen met Jaap (32)

Samen hebben ze drie kinderen; Levi (6), Ruben (4) en Jonah (1,5)

 

 

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …

2 reacties

  1. Mooi stuk. Ik denk wel dat ‘geseculariseerd’ moet zijn: ‘geseksualiseerd’. Met dank aan jasmijn voor het opmerken.

  2. Daar ben ik het helemaal mee eens, de enige reden om je te bedekken (of terug te trekken) vind ik als jij of je baby dat zelf prettig vinden.

    Overigens voed ik nooit discreet en vaak heeft niemand het door, dus het wordt veel groter gemaakt dan dat het is. Ik hoor ook wel mensen zeggen dat je er alleen maar aandacht mee wil trekken, nou dat is half waar… In de eerste plaats voed ik gewoon mijn kind, maar als ik daarmee laat zien dat dat de normaalste zaak van de wereld is: graag!