Nieuws
Home - Column - Column Yael Haller: Elke dag Moederdag

Column Yael Haller: Elke dag Moederdag

Ik ben een paar dagen op vakantie zonder kinderen. Een moedervakantie. Ik logeer bij een goede vriendin die drie jaar geleden naar Turkije is geëmigreerd. Ze is nu zwanger van haar eerste en ik vind het zo leuk om haar nu ook als moeder te zien. Terwijl ik dit schrijf ben ik voor het eerst in tijden aan het kolven. Als ik uit het raam kijk zie ik de zee van Marmera.  Ik had niet verwacht dat ik een kolf nodig zou hebben. Soms ben ik voor Melkpunt de hele dag op pad zonder mijn zoontje en dan heb ik nergens last van.  Maar nu werd ik de eerste nacht al wakker van pijnlijke stuwing. Jonah drinkt blijkbaar nog meer bij me dan ik dacht. Met de hand kolven hielp niet echt. Gelukkig heeft mijn vriendin al alles in huis voor de baby en dus ook een kolf. Wat een opluchting.

Moedervakantie
Moedervakantie

Wij van Melkpunt zijn allemaal moeders. Omdat we weten hoe kwetsbaar je je kan voelen als je met je kleintje op pad bent raakt het ons elke keer weer als we horen dat een moeder ergens niet mocht voeden. Of kolven. Wat een rotgevoel als je echt moet kolven en je kan geen geschikte plek vinden. Dit is de reden dat we zo gemotiveerd zijn om deze moeders te helpen. Steeds vaker weten zij ons te vinden en het geeft zo veel voldoening om iets te kunnen betekenen. We zijn allemaal een beetje verbonden door ons moederschap.

Dit wordt mijn zesde Moederdag, mijn oudste zoon wordt in juli alweer zeven jaar. Maar ik ben al langer dan dat moeder. Vanaf het moment dat ik dacht dat ik zwanger was voelde ik dat ik alles voor dit kindje over had. Hoe veel liefde ik zou voelen kon ik me nog niet eens voorstellen. En hoe veel ons leven zou veranderen. Na zijn geboorte was ik elke dag, de hele dag, met hem bezig, voeden op verzoek, knuffelen, vasthouden terwijl hij sliep.  ’s Nachts hielden we hem omstebeurt vast omdat hij niet in z’n bedje wilde liggen. En ook niet naast ons. Na een paar dagen vond hij dat wel goed. Gezellig tussen ons in. We hoorden van veel mensen dat samen slapen gevaarlijk was en probeerden hem zonder huilen te laten wennen aan z’n bed, maar hij werd altijd snel wakker  om daarna in ons bed na een slokje melk weer in slaap te vallen.Na een paar weken besloten we om er in mee te gaan en dat heeft alles veelmakkelijker gemaakt. Ik geniet zo veel van hem, sinds zijn geboorte is het elke dag Moederdag. En vooral Moedernacht.

Oermoeders
Oermoeders

Ondertussen heeft hij er twee kleine broertjes bij. De jongste van twee drinkt nog bij mij. Niet zo vaak als een pasgeborene, maar toch wel vaak.  Dat zijn momenten dat ik me erg verbonden kan voelen met alle moeders. Overal ter wereld vanaf het begin van de mensheid hebben vrouwen hun kinderen gevoed. Dag en nacht. Eva/Lillith in het paradijs of oermens Lucy in haar grot. Vaak probeer ik ook te bedenken hoe veel moeders op dat moment samen met mij aan het voeden zijn.  Gezellig. Soms kijk ik tijdens een clusternacht op m’n telefoon. Op facebook ben ik altijd in goed gezelschap van andere nachtouders.
Nu ga ik een paar nachten genieten van ongestoorde nachtrust. Na mijn vakantie is het weer elke dag Moederdag. En Moedernacht.

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …