Nieuws
Home - Blog - De net-niet-oermoeder

De net-niet-oermoeder

Tekst door Nadine van Dijk – 17 juli 2015

Als je een bepaald merk auto wil kopen, zie je ineens overal op straat dat ene merk auto rijden. Als je zwanger bent of wilt worden zie je overal zwangere vrouwen en baby’s. Dus toen ik borstvoeding gaf, zag ik overal borstvoedende vrouwen. En nu nog steeds valt het me op. Misschien is het nu meer sociaal geaccepteerd door sterren als Doutzen Kroes. En door Melkpunt ben ik er nog steeds veel mee bezig.

Ik zie nu vooral verschillen. Verschillende gradaties van borstvoedende moeders. Even plat generaliserend gezegd; de oermoeders en de net-niet-oermoeders. Ik zie ze wel eens zitten, moeders met een verse baby of een kleuter/peuter die een en al oermoeder uitstralen. Vol in de overtuiging van hun recht om borstvoeding te geven, zo lang als hun kind dat wil. Overal de borst eruit, ook al is het op een vol terras, in een winkelstraat of desnoods op staatsbezoek.

Nu ben ik ook overtuigd van mijn recht om borstvoeding te mogen en kunnen geven, maar dat bleek me in de praktijk een stuk minder makkelijk af te gaan. De eerste keer was ik bloednerveus en dacht ik dat iedereen naar me keek. Daarna heeft het best een tijdje geduurd voordat ik me comfortabel genoeg voelde. En nog ging ik in latere situaties met onbekenden mensen liever aan de zijkant zitten.

Als ik nu naar die oermoeders kijk, voel ik soms een lichte steek van jaloezie. Het gemak en het totaal onbelangrijk vinden wat de rest van de wereld er van vindt. En toch voel ik me ook een beetje een oermoeder, omdat ik een aantal andere net-niet-oermoeders geïnspireerd heb om buitenshuis te voeden en heb laten zien dat het ook oké is om dat aan de zijkant te doen.

En als ik nu de net-niet-oermoeders zie aan de zijkant van het terras of schuilend achter een hydrofiel, geef ik ze een knipoog. Omdat het oké is om te voeden, op welke manier dan ook.

foto: Andrea Newberry www.instagram.com/leche_libre/
foto: Andrea Newberry
www.instagram.com/leche_libre/

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …