Nieuws
Home - interview - Interview met schrijfster Debby Mendelsohn

Interview met schrijfster Debby Mendelsohn

Voor dit interview sprak ik met de schrijfster van de bestseller zindelijk maken is kinderspel. Ze heeft een nieuw boek geschreven over borstvoeding, Borstvoeding doe je zo! en dat maakte ons natuurlijk nieuwsgierig!

Ik heb het boek gelezen voordat ik Debby sprak en daarom wist ik al een aantal dingen van haar. Debby is psycholoog, schrijfster en moeder van 6 kinderen.

Heb je al je kinderen borstvoeding gegeven?
Ja, ze hebben allemaal borstvoeding gekregen, de jongste twee zelfs meer dan drie jaar.

Waarom besloot je een boek te schrijven over borstvoeding?
Ik schrijf in schriftjes op hoe mijn kinderen en ik samen de dagen doorbrachten. Ik maakte daarbij aantekeningen over onder andere hoe lang ze sliepen,wat we speelden en natuurlijk over de borstvoeding. Dat doe ik voor mijn kinderen voor later. Ik vind het een fijn idee dat ze zo sowieso genoeg tips en informatie hadden om later zelf succesvol borstvoeding te geven, als ze dat willen.
 Daarnaast wilde ik een boek over dit onderwerp schrijven wat makkelijk en lekker leest.

Borstvoeding doe je zo! is een compleet boek met informatie, ook voor moeders die langer willen voeden. Ik heb mijn eigen ervaringen gebruikt en alles wat in het boek staat is wetenschappelijk onderbouwd. Het is nagelezen door een kinderarts en docent lactatiekunde. Zo weet ik zeker dat elk woord klopt. Ik schreef bewust ook over de combinatie van borst en flesvoeding en er staan afbouwschema’s in.

Lees je goed in. Straks wil iedereen je helpen. Ook vrouwen die zelf weinig ervaring hebben of die misschien onjuist advies geven.

Ik vond het fijn om afbouwschema’s te zien voor verschillende leeftijden. Op welke leeftijd is afbouwen het moeilijkste?
Ik denk wanneer een baby nog jonger dan een half jaar is, het eenvoudigst is. Later is een baby gewend aan een bepaalde manier van lichaamscontact en kan hij vooral dat deel van de borstvoeding missen. Maar dat is zeker geen reden om vroeg af te bouwen! Het gaat volgens mij om het geschenk en de warmte die je je baby geeft bij het geven van borstvoeding. Elke dag langer is toch mooi. Op voorwaarde dat je dat als vrouw zelf wilt.

borstvoeding doe je zo!

Er was wel een woordje wat mij erg opviel. Discreet. Een woord wat wij vermijden. Wat bedoel je daar mee?
Ik snap dat jullie over dat woord vallen. Het kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Ik bedoel juist niet dat een vrouw zich moet verstoppen of dat er allerlei eisen aan een moeder moeten worden gesteld over HOE ze mag voeden. Ik heb zelf juist ook overal gevoed en er nooit over nagedacht. Het was voor mij echt vanzelfsprekend. Maar ik gebruikte wel altijd de ‘twee lagen methode’ waardoor ik me meer op m’n gemak voelde. Dus een broek of rok met een trui erboven. Zo heb ik wel 13 jaar gevoed. Iedere moeder moet het op haar eigen manier doen.

Als ik vrouwen ‘moeilijk’ zie doen wil ik bijna zeggen, laat dat doekje!

Heb je eigenlijk een opleiding voor lactatiekundige gehad?
Nee, maar ik volg al 17 jaar alle wetenschappelijke onderzoeken en boeken over borstvoeding en ik heb veel persoonlijke ervaring.

Had je zelf goede mogelijkheden om te kolven op je werk?
In het begin kolfde ik in spreekkamers die daar aanwezig waren. Later gingen mijn kinderen naar een kinderdagverblijf in de buurt van het zelfde gebouw als mijn werk en zo kon ik altijd live voeden. Mijn baas en collegae waren altijd zeer supportive. Sinds 4 jaar heb ik een eigen praktijk en zo is het helemaal makkelijk.

Weet je nog hoe het voelde om de eerste keer buitenshuis te voeden?
Nee, het was voor mij zo vanzelfsprekend. Ik heb nooit twijfel gevoeld of een drempel. Ik hoor vaak dat moeders het wel als een grote drempel ervaren. Omdat het zo weinig zichtbaar is lijkt het iets heel speciaals. Als ik vrouwen ‘moeilijk’ zie doen wil ik bijna zeggen, laat dat doekje! Met doek valt het juist veel meer op. Maar dat doe ik niet.

Ondertussen komt mijn zoon steeds zijn lego-bouwwerken laten zien. En Debby reageert elke keer enthousiast, zo lief!

Snap je, als psycholoog, dat mensen soms zo heftig op voedende moeders reageren?
Het roept veel emoties bij mensen op. Soms weten ze gewoon niet wat een gepaste reactie is. Ik heb zelf gelukkig nooit vervelende reactie gehad. Ik merkte wel een keer, toen ik mijn zoontje van toen 2,5 jaar aan het voeden was in de trein, dat niemand naast me kwam zitten. Maar het zou kunnen dat passagiers het juist deden om mij met rust te laten tijdens een voeding. En ik vraag me ook af of je echt kon zien dat ik voedde. Op een gegeven moment kwam er een Egyptische man naast me zitten. Hij maakte een praatje over hoe goed borstvoeding is voor kinderen. En je merkte dat hij het echt normaal vond. Hij noemt het: Food for baby’s and children. In zijn cultuur is het blijkbaar niet genant, maar heel gewoon.

Wat vind je er van als moeders hun borstvoedingsfoto’s op social media zetten?
Dat moet iedereen zelf weten. Ik maakte zelf nooit foto’s (vroeger waren er geen selfies). Ik dacht er nooit aan. Er zijn wel foto’s waar ik mijn kind op voed, maar dat is dan echt toeval. Een foto bijvoorbeeld tijdens een feestje gemaakt.

Debby Mendelsohn

Heb je nog advies voor onze lezers?
Gewoon doen! En vertrouwen op je lichaam.

De meeste van onze lezers voeden al of hebben borstvoeding gegeven. Het je ‘doorgeefadvies’ voor ze? Bijvoorbeeld voor een zwangere collega.
Lees je goed in. Straks wil iedereen je helpen. Ook vrouwen die zelf weinig ervaring hebben of die misschien onjuist advies geven. Allemaal goedbedoeld. Maar dan is het belangrijk om te weten wat normaal babygedrag is. Vaak voeden is juist heel goed en belangrijk in het begin. Laat je dus geen problemen aanpraten. Het hoort erbij.

Tekst: Yael Haller

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …