Nieuws
Home - Artikelen - Eelco Jacobs – Blog Borstvoeding geven in het openbaar

Eelco Jacobs – Blog Borstvoeding geven in het openbaar

19 december 2014

Naar aanleiding van de vele bezoekers op mijn blog ‘borstvoeding versus roken’ ben ik verder gaan speuren op internet.

Tijdens het winkelen kun je tegen een aantal problemen aanlopen wanneer je borstvoeding moet geven. MOET geven? Ja, zelfs als man begrijp ik dat wanneer je baby gilt van de honger en je borsten hierop reageren als een vulkaan die op het punt van uitbarsten staat, je niet nog even rustig naar huis fietst om in je eigen woonkamer te gaan zitten. Dus je gaat voeden op de plek waar je op dat moment bent: de winkel waar je jouw geld aan het uitgeven bent.

Problemen

Probleem 1: er is geen ruimte om borstvoeding te geven.

Ik kan mij voorstellen dat er bij kleine winkels geen fysieke plek is. De groenteboer heeft een balie waar je voor staat en meer ruimte is er ook niet. Bij grotere winkels vraag ik mij af waarom er geen plek beschikbaar is. Denkt het management er gewoon niet aan of zit er een berekening achter? Iedere vierkante meter kost geld en de winkel wordt zodanig ingericht dat er zoveel mogelijk omzet per vierkante meter wordt gemaakt. Een ruimte die het grootste gedeelte van de dag niet gebruikt wordt en geen omzet oplevert is wellicht een kostenpost. Tenzij je graag je klanten in de winkel houdt en begrijpt dat vrouwen en kinderen degene zijn die veel consumeren, dan is het een goede investering.

Probleem 2: er is wel ruimte maar de medewerkers weten dat niet.

Miscommunicatie binnen de organisatie. Je vraagt of je gebruik mag maken van een ruimte en er wordt door de medewerker verteld dat die er niet is, of dat het niet toegestaan is om binnen de winkel borstvoeding te geven. Het zou aanstootgevend zijn voor de andere bezoekers om in de showroom borstvoeding te geven, het mag wel in het restaurant (waarbij ik me dan afvraag of daar niet dezelfde bezoekers komen die net in de showroom liepen). In het toilet is onhygiënisch, hoewel er door sommige medewerkers verwezen wordt naar het invalidentoilet omdat daar meer ruimte is. Vreemd, is toch ook een toilet? Of het is gewoon lastig omdat je een ruimte bezet houdt.

Mijn mening als man

Ik heb de volgende mening: wil je een klantvriendelijke winkel zijn, zorg er dan voor dat je een ruimte beschikbaar hebt voor moeders die hun baby borstvoeding geven. Een afgeschermde plek waar moeder en kind in alle rust kunnen zitten. Nog beter is het om helemaal niet moeilijk te doen over borstvoeding. Het is een natuurlijk iets en als de baby gevoed moet worden dan zou dat moeten kunnen op iedere plek!

Handige sites voor moeders met zogende baby’s
Melkpunt, Keniscentrum borstvoeding, Samenwerkende Borstvoeding Organisaties

Bron: blog.eelcojacobs.nl

Bekijk ook

aanbieding kunstvoeding

Kunstvoeding in de aanbieding

Korting! Afgeprijsd! 1+1 Gratis! Mag dat? Nou nee dus… als het om volledige zuigelingenvoeding (nummer …