Nieuws
Home - Blog - Borstvoeding geven heelde gebroken stukken van mij

Borstvoeding geven heelde gebroken stukken van mij

Tekst: Anoniem, 17 december 2015

Als kind wist ik niet beter. Een vrouwenlichaam is gemaakt om lust van mannen te beantwoorden. Door langdurig misbruik groeide ik steeds verder van mijn lichaam vandaan. Walging voelde ik, haat. Ik voelde me altijd gebroken. Dat ik onvruchtbaar bleek hielp niet mee. Weer een stuk vrouwelijkheid kapot. Ik voelde me gefaald. Als vrouw, als partner, als mens. Gelukkig was er de medische wereld en na een moeilijke weg waren wij zwanger. Een pittige tijd maar met een geweldig mooi resultaat, onze mooie zoon was geboren en maakte mij moeder.

Borstvoeding? We zien wel. Als het lukt is het leuk en anders is kunstvoeding zo gehaald. In andere opties had ik me sowieso niet echt verdiept. Maar vanaf het moment dat mijn zoon voor het eerst aan mijn borst lag ontstond er iets. Een band, een heling. Hoe het is om een kind aan je borst te hebben na een verleden van misbruik? Voor mij was het eng, heel eng. Mijn lichaam voelde beschadigd, betast, kapot gemaakt. Ik vond mijn lichaam vreselijk. En ineens kon het een kind voeden. Mijn kind. Ineens had ik mijn zoon aan mijn blote borst. Ik vond het mooi maar zo ontzettend eng. Continu de strijd van het vreselijk vinden, de confrontatie met mijn lijf, en het mooie van het kunnen voeden van mijn baby. Maar wat bracht het me een rust. Samen op bed liggen. Hem zien drinken. Mijn lichaam dat ineens in staat was mijn kind te laten groeien. Het werkte. We werden een team en hij heelde mij. Borstvoeding geven heelde mij.

Twee jaar later werd onze dochter geboren. Heel anders. Een meisje, de confrontatie met mijn gebrokenheid. Ik voedde haar. Ze bracht mij tot tranen. Hoe kon ik zo walgen van mijn lichaam, hoe kon ik zo kapotgemaakt zijn. En hoe kon dit lichaam nu twee kinderen voeden. Bij iedere slok voelde ik liefde maar ook verdriet. Borstvoeding geven was een geborgenheid naar mijn kinderen maar ook naar mijzelf. Het was liefhebben, compassie, troost, warmte, rust. Het bracht me zoveel meer dan puur het geven van melk. Dan puur het voeden en laten groeien van mijn kinderen. Het heelde gebroken stukjes van mij. Het lijmde.

“The Nestling” door Emily Balivet

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …