Nieuws
Home - Column - Godinnen

Godinnen

Tekst: Meryem Arisoy van Praten zonder stem.

Wij vrouwen, wij zijn de godinnen van deze wereld. Wij kunnen leven creëren. Als we willen, kunnen we dat ook heel lang in stand houden met het melk dat ons eigen lichaam maakt.  De huidige wereld wordt vooral geregeerd door mannen. De mannen die uit ons worden geboren, die wij voeden, worden groot en bepalen in grote mate ons zelfbeeld en wij houden het in stand. Je mag dit ontkennen, maar media is in handen van mannen. Media en de modewereld wordt voor een groot gedeelte ‘geruled’ door mannen. En wij, wij identificeren ons met het beeld dat er wordt neergezet. Of, we proberen ver van dit beeld weg te blijven. Veilig vs Verzet. Het is een beladen onderwerp geworden. Maar helaas zijn we ons vaak nog niet genoeg bewust van deze patronen.  In sommige culturen is het nog steeds de oudste vrouw van de stam die de regels maakt. Terecht… Naakt is een moeilijk onderwerp. Ik zie vaak moeders in een hoekje schuilen, terwijl ze hun kind voeden. Of met een doek over hun borst heen. We houden een kind in leven met ons melk. Dit is iets om trots op te zijn, niet om in een ‘verdomhoekje’ stiekem te gaan doen. Als jij je hier goed bij voelt, prima natuurlijk! Maar vaak is het uit schaamte (ook ongemakkelijkheid is een vorm van schaamte). Voor artsen is er zoveel respect. Zij redden levens. Laten we met hetzelfde respect ook vrouwen die voeden in beeld brengen. Borstvoeding geven is toch ook een vorm van levens redden? We doen dus niet veel anders dan deze artsen. Het is eigenlijk heel grappig, maar in Turkije staat altijd op het graf van iemand met een respectabel beroep, zijn/haar beroep onder de naam op de grafsteen. Ik heb er nooit een gezien met ‘mama’, wel vaak met ‘dokter’. Jammer!

Schaamte rondom vrouwelijk naakt. Vaak zie je helaas dat zelfs vóór het kind (vooral bij meisjes) zich bewust is van haar eigen seksualiteit, de ouders haar al bewust maken hiervan. Er is verwarring over naakt. Vele van ons hier in het westen doen alsof Afrika een achtergesteld land is. Ja, het is primitief. Op een hele positieve manier! Vrouwen lopen in grote delen naakt rond,  Afrikaanse kindjes worden langdurige gevoed en gedragen. Het is normaal, want het is natuurlijk. Het blijkt ook dat ze de eerste jaren een voorsprong hebben op westerse kinderen. Op een bepaald punt is dit in vergelijking met westerse normen niet meer zo, doordat er meer opleidingsmogelijkheden zijn hier. Maar ik zou het eerlijk gezegd niet als negatief bestempelen. Ja, we leren hier van alles op school. Alles mooi! Maar we gaan steeds verder weg van onze natuur.

Vrouwen worden op een manier neergezet alsof ze een lustobject zijn. Begint hier de schaamte? Ik denk dat de meeste mannen in het dagelijkse leven er niet eens naar kijken als je voedt. Het zijn meer de vrouwen onderling, en het gevoel dat je er zelf bij hebt. Proberen we onszelf te onderscheiden van dit beeld? Maar stoppen we onszelf juist niet hierdoor in dat beeld, door er zo mee om te gaan. Natuurlijk zijn we seksuele wezens. Maar je kind voeden is een andere zaak. Een nek wordt ook als iets sensueels gezien. Moeten we dan maar met sjaaltjes rondlopen? Nee toch! Een nek kan sensueel zijn, ja. Maar het heeft ook een functie. Het houdt je hoofd op je romp. Laten we nou ons hoofd gebruiken en zien dat hetzelfde voor borsten geldt. Ja, het kan sensueel zijn. Maar het heeft ook een functie. Je kind in leven houden. En niet alleen door zijn buik te vullen, maar ook op emotioneel en sociaal vlak heeft het allerlei voordelen. Daarbij, ik zie niemand haar kind een broodje geven in een hoek onder een doekje. Komt op hetzelfde neer.

meryem arisoy

Uit recent onderzoek is gebleken dat er helemaal geen verschil is tussen een mannelijk en vrouwelijk brein. Het komt erop neer, dat het vooral programmering is. Laten we dochters en zoons opvoeden die niet zo bang zijn voor naakt. Laten we trots zijn op ons eigen lijf en hun leren dat zij dat ook moeten zijn door het juiste voorbeeld te geven. Niet zo krampachtig doen, is niet goed voor je spieren. 😉

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …