Nieuws
Home - Blog - Golfen? Maar u spreekt met het MBO!

Golfen? Maar u spreekt met het MBO!

Tekst door Annemarie Pera – 15 mei 2015

Naar aanleiding van een negatieve melding bij Melkpunt, vinden wij dat het tijd wordt om te strijden voor een beter kolf- en voedrecht binnen het MBO. Die melding die gedaan werd, bleek allesomvattend te zijn voor wat we daarna te horen kregen van diverse studenten. Het huilen stond ons nader dan het lachen. Studenten mochten soms wel kolven…..op het toilet. Studenten werd geadviseerd over te stappen op kunstvoeding. Studenten hadden maar niet zwanger moeten worden, laat staan de baby daadwerkelijk te krijgen! Dit alles gebeurt dus hier in Nederland, waar vrouwen werk en de zorg voor koters wel moeten combineren, maar studeren en de zorg voor kinderen blijkbaar niet kunnen combineren. Want? Studenten zijn te jong, te naïef, niet zelfredzaam, dom? Hoezo kunnen deze vrouwen dat niet? Dat ze kiezen om hun studie voort te zetten en dat te combineren met de zorg van hun baby, lijkt ons juist alle redenen om deze vrouwen te steunen. Dat ze kiezen om borstvoeding te geven: hulde! Dat blijkt namelijk niet de makkelijkste keuze. Deze vrouwen willen dus kolven op school. En hier gaat het mis. Ze worden letterlijk én figuurlijk van het kastje naar de muur gestuurd, vinden nergens steun, begrip en liefdevolle hulp als ze die nodig hebben. Ze willen namelijk snel weer naar school, ze willen niks missen, ze willen de achterstand zo klein mogelijk houden en dus moet er vaak gekolfd worden, want hun baby’s zijn nog klein. Vaak mag het dan enkel in hun eigen schoolpauzes en mogen ze absoluut niet te laat komen bij lessen en colleges. Dus mogen ze hooguit 2 keer kolven met stress in een vreselijke ruimte en wacht er thuis een baby op hen, die zeker wel het dubbel aantal keer wil drinken in die tijd dat zij op school zijn. Hoe gaan zij dat bolwerken? Vaak al snel niet meer, ze kolven te weinig, er is teveel stress, geen medewerking en dus kiezen ze voor hun studie en laten ze de borstvoeding voor wat het is! Een beste keuze in deze, maar het kan zoveel makkelijker toch?

 

Ik voel voor deze vrouwen en wij van Melkpunt willen het beter voor ze regelen. Wij willen dat er begrip komt en dat ze gesteund worden in hun keuze voor borstvoeding. Kolven is geen punt!

Ik besluit alle MBO’s van Nederland te gaan bellen en te vragen naar hun kolfbeleid. Dat zijn er 60!!! We willen in kaart brengen hoe het zit met de mogelijkheden, de oplossingen, enzovoorts. Afijn, ik heb er nu een aantal gebeld. Het blijkt dramatisch, maar dan ook echt dramatisch. Voordat je iemand aan de lijn hebt die er meer van weet, ben je zoveel minuten en dagen verder! Wie gaat hierover? Weten ze niet! ‘Kolven? Wat is dat?’ Dan leg ik het uit en dan is het heel, heel lang stil. Eigenlijk te lang. De reacties die ze dan geven zijn zo ontzettend niet invoelend, meelevend en normaal: ‘Tsja, ik koos zelf voor de fles, veel makkelijker zie je wel’ of ‘Borstvoeding is natuurlijk allang niet meer het beste’ of ‘Oh, ik word hier een beetje lacherig van’ of heel mannelijk ‘Mijn collega is een vrouw en zij werkt op dinsdag, kunt u dan terugbellen? Goedemiddag!’ Ik vraag niet om een mening, ik vraag naar het beleid. Hoe simpel kan het zijn. Zeker geen borstvoeding gehad vroeger?

Maar de klapper: ‘Golven? Maar mevrouw, u belt met een MBO instelling!’ In mij een stem die heel hard wil zeggen: ‘Ik zei kolven!’, maar ja….dat doe je niet, ik bel vanuit een Stichting met een missie zie je, niet privé. Aangezien het zeker tot 5 keer toe zo verstaan werd, bedacht ik me een paar keer om hier wel gewoon op in te gaan, zo maar voor de grap. ‘Nee nee, u verstond het goed: golven. Oh, wat jammer dat er geen beleid is ten aanzien van golven. Ja, dat is toch best normaal binnen de MBO’s tegenwoordig’. Daarnaast krijg je binnen 1 MBO ongeveer 3 verschillende antwoorden. Variërend van dat mag hier niet tot dat mag natuurlijk overal. Het mag namelijk overal van de mensen die geen idee hebben waar ze het over hebben! Laten we daar een kolf-inn plannen, haha! Ik kan eigenlijk niet wachten! ‘Ja, dit mocht toch overal?’

Kolfruimte

En nee medewerkers van het MBO, de wc is geen goede kolfruimte, echt niet! De kantine ook niet, het kopieerhok ook niet, zo ook de bezemkast, het schoonmaakhok en de kamer van de conciërge: ook niet! Dat vrouwen er genoegen meenemen? Ja, kan kan ik begrijpen. Waar kolven de leerkrachten? Weten ze ook niet. Geen idee waar vrouwelijke collega’s golfen.

Het is behoorlijk lachwekkend soms! Dan hang ik op en dan zakt de moed me in de schoenen. Waar gaan we beginnen en hoe? Over dat ‘hoe’: er is een start! We hebben uitgebreid gesproken met het Steunpunt voor Studerende Moeders. Wat een geweldig initiatief! Zij strijden nu voor de basis. Als de basis goed is, moet het recht op kolven binnen het onderwijs, dus ook MBO een eitje zijn! (In mijn dromen dus.) Jullie vragen je vast af: waarom alleen het MBO? Op HBO en WO blijkt het beter geregeld te zijn. Op het MBO moet nu de grootste slag gemaakt worden, de rest volgt! (Ja, ook dit in mijn dromen.)

Wij van Melkpunt gaan hiervoor! Dit moet beter en dit kan beter. Kolven is geen punt!

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …