Nieuws
Home - interview - Het grote Melkpunt Moederdag borstvoedingsinterview!

Het grote Melkpunt Moederdag borstvoedingsinterview!

Borstvoeding speelt een grote rol in ons moederschap. Wij zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van de generatie voor ons. Hoe was het eigenlijk voor onze eigen moeders? Hebben zij ons borstvoeding gegeven? Kregen zij kritiek of juist complimenten?

Hierbij het grote Melkpunt Moederdag Borstvoedingsinterview!

Veel plezier met interviewen van jouw moeder! Wij zijn reuze benieuwd naar de antwoorden, plaats deze op onze Facebookpagina onder het Interview-draadje. Daarnaast zijn we gek op foto’s van vroeger en nu, plaats deze erbij!

  1. Heb jij zelf borstvoeding gehad?
  2. Hoelang heb je mij borstvoeding gegeven?
  3. Welke vervelende of fijne opmerking is je bijgebleven?
  4. Wanneer lijkt borstvoeding meer geaccepteerd, toen of nu?
  5. Voedde je mij overal? Waarom wel of waarom niet?
  6. Hoe heb je mij gesteund?
  7. Welke tips heb je mij gegeven?
  8. Hoe vind je dat ik het doe?

Onze moeders

Natuurlijk hebben wij zelf ook onze moeders aan de vragen onderworpen. Er kwamen een hoop verhalen naar boven en dat was soms ook erg emotioneel, maar vooral ook heel herkenbaar. Moeders en hun kinderen, het blijft heel bijzonder. Wat hebben we veel voor onze kinderen over! Zeker als we terug kijken. Als moeder blijf je zorgen, ook al is je kind al rond de 30!

Lees hieronder onze interviews.

Interview met Colette, moeder van Nadia. Nadia&Colette

Heb jij zelf borstvoeding gehad?
Ja, best wel lang. Maar hoe lang weet ik niet meer precies. Maar mijn moeder had veel melk en er was weinig geld.

Hoelang heb je mij borstvoeding gegeven?
Ook lang, je bent in februari geboren en in september ben ik weer aan het werk gegaan. Je hebt bijna een jaar borstvoeding gekregen.

Welke vervelende of fijne opmerking is je bijgebleven?
Ik was een keer met Fleur (zus) in de stad en ik had jou ook bij me. In een café had ik je aangelegd en merkte ik dat ik me best ongemakkelijke voelde. Gelukkig had niemand er iets van gezegd!

Wanneer lijkt borstvoeding meer geaccepteerd, toen of nu?
Als ik kijk naar mijn collega’s van jouw leeftijd, die hebben nu speciale kolfkamers. Dit was vroeger niet mogelijk! Toen ik weer ging werken ging men er vanuit dat je de fles gaf. Daarnaast, zulke mooie kolven hadden we toen niet. Ik had zo een pompje waar je in moest knijpen, vreselijk….Ik vind wel dat er nog steeds erg weinig of slecht advies wordt gegeven aan zogende moeders, helemaal als je afwijkt van de norm. Ik was een ‘hippie’ en kreeg tips van mijn moeder, maar verder weinig goed advies uit mijn omgeving.
Als je kind allergisch reageerde op jouw melk, moest je het zelf uitzoeken. En dat is nog steeds zo. Daar valt nog veel winst te behalen vanuit het consultatiebureau en zorg. Je bent als moeder enorm wanhopig als je kind niet goed drinkt, veel huilt en krampjes heeft!

Voedde je mij overal? Waarom wel of waarom niet?
Overal, net zoals in het voorbeeld van het café. Ik deed het gewoon, nooit opmerkingen gehad.

Hoe heb je mij gesteund?
Vanaf het begin heb ik je gesteund. Altijd gezegd hoe makkelijk het is. Zoals in de ochtend wanneer jij je kind kan aanleggen in plaats van uit bed te stappen en een fles te moeten maken. Bij mij was het ook deels gemakzucht, het borstvoeding geven.

Ik was wel erg jaloers op je mooie kolf! Maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Welke tips heb je mij gegeven?
Jij kreeg ontzettend veel krampjes, dus na 3 maanden zei mijn eigen moeder dat je waarschijnlijk een koemelkallergie had. Je kon geen koemelk en koemelkproducten verdragen, behalve boeren karnemelk die ik in een speciale winkel kocht. Toen jij na 6 maanden flesvoeding kreeg, kreeg je ook sojamelk. Deze tip heb ik met je gedeeld, toen je je tweede dochter voedde. Zij had dezelfde vergelijkbare krampjes, toen jij ook zo klein was.

Hoe vind je dat ik het doe?
Ik vind het geweldig dat je het nog steeds vol houdt (ondanks je wel steeds dunner wordt)! Je moet de momenten koesteren die je nog hebt, aangezien ze nu ouder aan het worden is, worden de voedingsmoment minder. Alleen een 4 jarige aan de borst….dat weet ik niet zo. Maar het is heerlijk hoor, een kind aan de borst. Dat is bijzonder om mee te geven aan je kind.

Nadia&colette2

Interview met Simone, moeder van Yael

Heb jij zelf borstvoeding gehad?
Ja, ik heb 3 maanden borstvoeding gehad. Toen kreeg mijn moeder een borstontsteking waarvoor ze geopereerd moest worden. Daarvoor kolfde ze ook af voor kinderen in het ziekenhuis.

Hoelang heb je mij borstvoeding gegeven?
Precies 1 jaar, toen vond ik het lang genoeg. Verder kende ik geen vrouwen die lang borstvoeding gaven zoals jij nu.

Welke vervelende of fijne opmerking is je bijgebleven?
Yaron (red: Yaels vader) vond het zo iets bijzonders dat hij wel een beetje jaloers was dat hij geen borstvoeding kon geven.

Yael

Wanneer lijkt borstvoeding meer geaccepteerd, toen of nu?
Nu meer, toen gaf iedereen om mij heen de fles.

Voedde je mij overal? Waarom wel of waarom niet?
Ja overal, bijvoorbeeld in de tram of in het Vondelpark. Ik ging ook wel vaak apart zitten als het kon.

Hoe heb je mij gesteund?
Als je bij ons logeert mogen jullie altijd uitslapen en de kinderen naar boven sturen.

Welke tips heb je mij gegeven?                                                                                                                     Ik heb helaas ook veel ervaring met borstontsteking en daar kon ik je veel tips over geven. Ondertussen heb jij meer ervaring dan ik.

Hoe vind je dat ik het doe?                                                                                                                                     Heel goed. Als ik jou toen had gekend had ik misschien ook wel langer gevoed.

Interview met Jadranka, moeder van Anamaria

Heb jij zelf borstvoeding gehad?Jadranka&Anamaria
Ik ben geboren en opgegroeid in Bosnië-Herzegovina. Mijn moeder had niet genoeg melk om mij te voeden. Na mijn geboorte ben ik in het ziekenhuis gevoed door een zigeunerin die toevallig ook net was bevallen en wel genoeg melk had. Verder weet ik er niet veel van. Waarschijnlijk heb ik alleen in de beginperiode moedermelk gehad en daarna gewone koemelk.

Hoelang heb je mij borstvoeding gegeven?                                                                 Ongeveer zes maanden. Rond het half jaar kreeg ik verschrikkelijke last van mijn tepels, tot bloedens aan toe. Omdat ik destijds de taal van het land waar wij woonden (Duitsland) niet goed beheerste, kon ik geen goede hulp krijgen. Op aanraden van de kinderarts ben ik gestopt met borstvoeding geven. Hij vond het onnodig om zoveel moeite te doen als je in de winkel melk kan kopen die niet onder doet voor moedermelk. Nu weet ik beter, destijds was dit een veelgehoorde zin.

Welke opmerking betreft het voeden toen is je bijgebleven?
Ik heb nooit nare opmerkingen gehad, ook geen complimenten.

Wanneer lijkt borstvoeding meer geaccepteerd, toen of nu?                                                                                Voor mijn gevoel was het destijds normaal, ik merk eigenlijk geen verschil. Pas nu jij zelf moeder bent merk ik dat er mensen zijn die anders tegen borstvoeding aankijken en er opmerkingen over maken. Vroeger was er geen internet, waardoor negatieve verhalen minder snel verspreid werden. Toen ging alles van mond-tot-mond, nu heb je o.a. socialmedia en veel meer mogelijkheden om jouw boodschap te verspreiden.

Voedde je mij overal? Waarom wel of waarom niet?                                                                                                  Ik voedde jou overal op een manier waar ik me prettig bij voelde. Ik vind borstvoeding heel normaal en zo gedroeg ik me ook tijdens het voeden. Ik heb er eigenlijk geen moment bij stil gestaan dat mensen daar anders over zouden denken. Zulke dingen hoorde je niet. Pas nu er internet is en jij betrokken bent bij Melkpunt hoor ik voor het eerst de andere kant.

Hoe vind je dat ik ‘het’ doe?                                                                                                                             Geweldig, ik ben trots op jou!

Hoe heb je mij gesteund?                                                                                                                                         Met complimenten geven. Ik heb vertrouwen in je en alle keuzes die jij maakt. Hierin steun ik je en sta ik achter je.

Welke tips heb je mij gegeven?                                                                                                                                Omdat jij zelf niet goed aanhapte en ik dat als heel naar heb ervaren, heb ik je verteld dat het belangrijk is dat Lucas goed aan zou happen. Dus een grote hap nemen en niet alleen de tepel in de mond. Voor de rest heb ik je geen tips gegeven. Alles verliep zo natuurlijk en jij was zo geïnteresseerd in borstvoeding en las er veel over, dat ik er vertrouwen in had dat het goed zou gaan. Ik heb me geen moment zorgen gemaakt en doe dat nu nog steeds niet. Je bent een geweldige moeder!

Interview met Hannette, moeder van Hilde

Heb jij zelf borstvoeding gehad?
Daar vraag je me wat! Dat weet ik eigenlijk niet eens. Ik kan het niet meer navragen helaas.

Hoelang heb je mij borstvoeding gegeven?
Ik voedde jou 4 maanden lang.Hannette&hilde

Welke vervelende of fijne opmerking is je bijgebleven?
Ik kan mij niet herinneren dat ik er ooit een opmerking over gekregen heb.

Wanneer lijkt borstvoeding meer geaccepteerd, toen of nu?
Nu!

Voedde je mij overal? Waarom wel of waarom niet?
Ik kwam destijds helaas nergens. Ik lag in scheiding.

Hoe heb je mij gesteund?
Jij wilde eigenlijk niets weten van borstvoeding dus ik heb geprobeerd je te steunen in je eigen keuzes maken. Ik probeerde je te stimuleren door je te zeggen “al geef je het maar 2 weken, dat is al mooi meegenomen”. Toen jij eenmaal de beslissing nam om borstvoeding te blijven geven heb ik je zoveel mogelijk geprobeerd onbevooroordeeld te steunen. Niet teveel complimenten of vertellen hoe je het beter zou kunnen doen.

Welke tips heb je mij gegeven?                                                                                                                                      Eigenlijk geen, want je had een bron aan informatie op internet en je facebookgroep. Ik hoefde je niks te vertellen.

Hoe vind je dat ik het doe?                                                                                                                                  Geweldig!!

Interview met Marieke, moeder van Annemarie

Heb jij zelf borstvoeding gehad?
Ja, ik heb ook borstvoeding gehad. Op de manier van toen: voeden op klok en weer wegleggen.

Hoelang heb je mij borstvoeding gegeven?                                                                                                                   Ik heb jou een maand of 8 gevoed.

Welke vervelende of fijne opmerking is je bijgebleven?                                                                            Geen opmerkingen die me na al die jaren bij zijn gebleven.Marieke&Annemarie

Wanneer lijkt borstvoeding meer geaccepteerd, toen of nu?                                                          Nu is er een veel bewustere generatie opgestaan. Over alles wordt meer nagedacht, het wordt gepubliceerd en vooral gecommuniceerd. Toen kon je natuurlijk ook al kiezen en er werd toen al net wat meer aandacht gegeven aan borstvoeding. Volgens mij werd toen ook de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk opgericht…..ik werd wel gelijk lid en werd vrijwilliger. Maar ik neig om te zeggen dat borstvoeding nu meer geaccepteerd is dan toen.

Voedde je mij overal? Waarom wel of waarom niet?                                                     Ja, ik voedde overal: makkelijke kleding aan en gaan! Soms had ik wel een extra hydrofiele luier mee, om over je heen te doen.

Hoe heb je mij gesteund?
Ik vond het geweldig dat je ook bewust koos voor borstvoeding. Ik had je nooit veroordeeld, als je dat niet had gedaan. Ik heb veel naar je geluisterd in de beginperiode. Je belde me zeer regelmatig huilend op in het begin, je had het zwaar zo na de keizersnede en met de borstvoeding die niet op gang kwam met alle gevolgen van dien. Ik weet nog dat ik vroeg: ‘Wil je dit echt heel graag? Dan moet je ervoor gaan!’ Lastig wel, omdat ik ook wilde benoemen dat je niet moest voeden ten koste van jezelf. Nooit gedaan, dat zou je toch niet geaccepteerd hebben!

Welke tips heb je mij gegeven?                                                                                                                                 Niet veel, alleen dat je ook aan jezelf moest denken. Ik weet zeker dat je dat niet gehoord hebt. Er is nu meer informatie beschikbaar dan toen, je vond je weg snel.

Hoe vind je dat ik het doe?                                                                                                                                              Ik vind dat je het heeeeeeeel goed doet.

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …