Nieuws
Home - Column - Column: Inspiratie

Column: Inspiratie

Als creatief persoon heb ik nooit gebrek gehad aan inspiratie. Op de basisschool waarschuwde mijn juf me, dat ik absoluut niet op de Cito-toets mocht tekenen, anders zou ik blijven zitten. Waar ik wel altijd gebrek aan heb is de rust om ideeën helemaal uit te werken. Vaak spring ik van de hak op de tak. Toen ik nog op de vakschool voor Goudsmeden zat, gebruikte ik mijn reistijd vaak om schetsjes uit te werken. Na mijn opleiding schetste ik niet meer van te voren en werkte ik lekker vrij.

Ook tijdens het voeden heb ik altijd geweldige inspiratie voor sieraden, teksten en grote projecten en ik heb de tijd om het uit te denken. Het nadeel is dat ik na het voeden moeite heb met het opstaan om de ideeën ook echt uit te voeren. Ik lig nu in bed met de laptop naast mijn slapende kunstwerk. Zou hij extra leuke ideeën en dromen krijgen van mijn melk? Zou oxytocine niet alleen zorgen voor een geluksgevoel, maar ook voor extra creativiteit? Het onderzoeken waard.

column inspiratie 2

Gaston Parison: Mother and Child

Voor mij is niks zo inspirerend als borstvoeding. Zo natuurlijk en mooi. Ik lees en bekijk alles wat er over te vinden is. Wetenschappelijke artikelen, foto’s, columns, schilderijen en meer!  Prachtig. Omdat ik veel exposities en musea bezoek, zie ik regelmatig verwijzingen naar borstvoeding. Of wil ik het zien? Want eigenlijk valt het best tegen hoe vaak moderne kunstenaars zich door borstvoeding laten inspireren. Door vrouwelijk naakt des te meer. Ook mooi, maar waarom niet die andere functie van een vrouwenlichaam laten zien? Bij de tentoonstelling van Marlene Dumas, in het Stedelijk Museum, zag ik alleen 4 enge baby’s en een huilende kleuter. Is dat hoe het moederschap haar als kunstenaar inspireert?

Melkpunt inspireert ook. Melkpunt inspireert ons om creatieve manieren te bedenken om het geven van borstvoeding te normaliseren. Ook inspireert Melkpunt anderen. Er zijn in de korte tijd dat wij actief zijn al meerdere blogs, vlogs, columns en zelfs illustraties over ons verschenen. Geweldig vinden wij dit. Ook inspireert het andere moeders om mooie melfies maken en deze met trots te delen.

column inspiratie 1
Ricky Mujica: Multitasking

Ik lag gisterenavond tijdens het voeden ook weer te dromen. Ik droomde van een grote tentoonstelling, helemaal ingericht rondom het thema borstvoeding. Natuurlijk zullen onze mooie campagnefoto’s er hangen, die waar het allemaal mee begon. Daarnaast internationale werken, uitgeleend door andere musea. Daarnaast ook modern werk van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Melkpunt. Deze tentoonstelling kan naar verschillende musea zodat borstvoeding overal zichtbaar wordt. Er komen luxe voed- en kolfruimtes, maar dat mag natuurlijk ook overal in het museum gebeuren, behalve op het toilet. Bij de topstukken staan relaxte banken waar fijn op gevoed kan worden. In het restaurant wordt alleen eten en drinken geserveerd wat bevorderlijk is voor de aanmaak van moedermelk. Wanneer we dit kunnen realiseren weet ik nog niet, maar het is een mooie droom.

column inspiratie 3

Pablo Picasso: Maternity

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …