Nieuws
Home - interview - Interview: Anna Verhoeven

Interview: Anna Verhoeven

Tekst door Yael Haller

Anna Verhoeven (35)
Getrouwd met Jan Willem (36)
Moeder van Jonah (5) en Thije (3)
Holistisch kindertekendocent.
www.JijBetekent.nl

Jij bent holistisch tekendocent voor kinderen, wat houdt dat precies in?

Ik leer kinderen geen technische trucjes en ik leer ze ook de pengreep niet. Kinderen mogen bij mij hun materialen hanteren zoals ze willen. Ze hoeven ook niks na te tekenen. Ik spreek ‘het hele kind’ aan, daarmee bedoel ik hun hoofd, hun hart en hun handen.

Het hoofd, de ratio, door het stellen van vragen. Het hart, het gevoel, door meditatie- en visualisatieoefeningen. En de handen door echt dingen te doen, voelen, scheuren, krassen en tekenen. Ik zie kinderen toch ook technisch grote stappen maken. Juist door ze de vrijheid te geven om te experimenteren, leren ze wat voor hen werkt

Tijdens de tekenles
Tijdens de tekenles

Komt dat holistische ook terug in jullie opvoeding?

Jazeker, wij benoemen veel en praten veel over gevoel. Alle emoties mogen er zijn. Ze mogen van boosheid gooien, maar we leiden het naar zachte voorwerpen, zoals kussens en knuffels. Liever niet met ons servies. We letten veel op gezonde voeding voor onze kinderen en voor onszelf. Ze kregen sowieso eerst zes maanden uitsluitend borstvoeding, daarna pas vast voedsel. Hun babyhapjes heb ik altijd zelf gemaakt, zo veel mogelijk biologisch. Mijn oudste zoon at de eerste paar jaar suiker vrij, met de tweede was dat minder makkelijk vol te houden.

Heb je zelf ook borstvoeding gehad?

Ik heb 5 maanden borstvoeding gehad. Kolven lukte niet en het was voor mijn moeder niet te combineren met werken. Bij m’n zusje lukte het helemaal niet, want die spuugde alles uit. Met kunstvoeding ging het beter met haar.

 “Zes maanden exclusief voeden leek me heel lang, maar ik vond het heerlijk”

Hoe waren jouw borstvoedingsperiodes?

Mijn oudste zoon, Jonah, moest helaas na zijn geboorte in de couveuse, hij had zeer waarschijnlijk meconium binnengekregen. Uiteindelijk mocht hij na een week naar huis. Ik ging eerder naar huis omdat ik me emotioneel een wrak voelde en niet tussen vreemde vrouwen wilde liggen maar bij mijn man wilde zijn. Twee keer per dag gingen we naar het ziekenhuis om te voeden. Hij kon gelijk goed aanhappen en had ongelooflijke zuigkracht. Thuis kolfde ik en de melk nam ik ook mee naar het ziekenhuis. Mijn melk kwam goed op gang en was net slagroom. Omdat dat zo goed ging heeft hij geen kunstvoeding gehad. Hij was de grootste baby op de couveuse afdeling: 4124 gram en 54 cm.

Zes maanden exclusief voeden leek me heel lang, maar ik vond het heerlijk. Ik had een borstontsteking, maar daarna gingen we nog een tijd probleemloos verder. Uiteindelijk heb ik hem ruim tien maanden gevoed. Hij kreeg tanden en hij bleef me bijten. Ook verloor hij interesse en speelde veel aan de borst. Hij at al best goed vast voedsel en dat vulde ik aan met biologische kunstvoeding. De overstap ging zonder problemen. Hij sliep trouwens al door vanaf 6 weken en slaapt nog altijd goed.

Tijdens een bezoek aan het consultatieburo
Tijdens een bezoek aan het consultatieburo

Mijn jongste zoon Thije kon gelijk goed drinken en ook bij hem kwam er slagroom uit. Het was een lekker mollige baby. Hij heeft korter bij me gedronken dan z’n broer, zo’n 8 maanden. Toen stopte ik op aanraden van de huisarts. Ik was altijd al slank, maar nu viel ik te veel af. Ik kon niet nog meer eten dan ik al deed. Ik was ook zoooo moe daardoor, echt verzwakt. Ik vond het wel jammer om te stoppen, juist omdat het voeden me zo makkelijk af ging. Ik heb er heel bewust afscheid van genomen met een hele ontspannen laatste voeding. Zonder schuldgevoel.

“Ik vind het gewoon normaal, wij eten toch ook gewoon een boterham in het park?”

Voedde je ook wel eens buiten de deur?

Absoluut! Ik liet me nooit weerhouden om weg te gaan. Dat is onder andere het ideale van borstvoeding; je kan het altijd en overal doen, geen gedoe met flesjes en opwarmen. Ik deed het bij vrienden, in het park, op het strand, in het bos, op een terras, in een café. Gewoon overal, maar wel discreet met een sjaal over de baby heen, ook voor zijn eigen rust. Ik voelde me nooit ongemakkelijk of bezwaard om te voeden. De meesten mensen in mijn omgeving vinden buitenhuis borstvoeding geven normaal, maar ik ken wel mensen die er wat moeite mee hebben, die vinden borstvoeding prima maar hoeven er niet mee geconfronteerd te worden. Zelf heb ik gelukkig nog nooit vervelende opmerkingen gehad tijdens het voeden. Ik vind het gewoon normaal, wij eten toch ook gewoon een boterham in het park?

Borstvoeding op het strand.
Borstvoeding op het strand.

Wat was de gekste plek waar je ooit hebt gevoed?

Als ik op de Domtoren had gevoed dan zou ik dat hier antwoorden, maar dat is niet het geval en alle overige plekken vind ik niet gek. Ik kan ook eigenlijk geen plek bedenken waar ik het niet vind kunnen. Ook qua leeftijd vind ik niet dat er een grens is. Ik zag eens in een documentaire een moeder die met haar kind mee liep in een demonstratie. Op een gegeven moment trok dat kind van jaar of acht haar T-shirt omhoog en dronk, al lopend, uit haar borst. Toen puilden mijn ogen wel even uit! Maar iedereen moet het toch zelf weten, mijn mening doet er niet toe wat dit betreft.

Heb je nog een tip voor onze lezers?

De eerste kinderjaren kan je maar een keer meemaken. Als ze eenmaal op school zitten zie je ze al veel minder. Probeer daarom in deze hectische tijden niet uit het oog te verliezen wat echt belangrijk is.

Familietijd in Portugal.
Familietijd in Portugal.

 

 

 

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …