Nieuws
Home - interview - Interview Chella Verhoeven

Interview Chella Verhoeven

Tekst: Yael Haller, 4 oktober 2015

Interview – Chella Verhoeven
Organisator bij WBW Nederland, Eigenaar bij Borstkolfwinkel en Lactatiekundige, IBCLC bij het Moedermelk Netwerk

mm profiel moedermelknetwerk
Waarom ben je begonnen met het moedermelknetwerk?
Omdat ik tijdens een telefoondienst bij de VBN een huilende moeder aan de telefoon kreeg, ze had te weinig melk en een allergisch kind. Ze wilde dus geen kunstvoeding geven.

Was er toen geen donormelk te krijgen?
Dat werd niet gedaan. Er werd in elk geval niet over gesproken. Het is nu 13 jaar geleden. Ik vond ’t raar dat je niet kon kiezen. We leven in een eerste wereldland. Als je geen kunstvoeding wilt geven moet er toch op z’n minst een andere optie zijn? Vandaar, terug naar de oude gewoonte, maar in een nieuw jasje. En veilig, dat staat voorop.

Vroeger was het heel normaal om moedermelk te doneren, mijn beide oma’s hebben het gedaan. Waarom is dat gebruik gestopt?
Vanwege de kunstvoedingslobby. En het is natuurlijk ook wel geitenwollensokkerig voor de jaren 80.

Niet vanwege angst voor aids?
Nee… dat niet. Je deed dat gewoon niet. Ik heb er ook nooit van gehoord toen ik in de verpleging zat, terwijl mijn eigen verloskundige in haar opleiding melk op moest halen bij moeders.

Heel langzaam begint donormelk weer gewoon te worden

Gaf je zelf borstvoeding toen je met het netwerk begon? En heb je ook gedoneerd?
Ja, toen had ik de jongste aan de borst, ze is nu 13.
Ik heb zelf niet gedoneerd. Ik was een goede afneemster geweest.  Ik val altijd met 4 maanden bijna droog en moet dan hangen en wurgen om te kunnen blijven voeden. De jongste heb ik anderhalf jaar gevoed.
aproJouw netwerk brengt moeders met elkaar in contact. Wat doen jullie aan testen?
Voordat vrouwen mogen doneren doen we een screening. Tot voor kort deden we voor elke nieuwe donor een bloedtest. We hebben de regels wel wat versoepelt. Voor donaties kleiner dan tien liter is de bloedtest niet meer verplicht. Hiervoor hebben wij een besloten facebookpagina opgericht, waarbij moeders zelf met elkaar kunnen afspreken. Dit wordt wel streng gemonitord. Ook moeten mensen een uitgebreide vragenlijst invullen voordat ze bij deze groep mogen.
Bij 10 liter kan je een bloedtest laten doen. De kosten wegen dan op tegen de baten.
Voor 2 liter betaalt niemand 95,-

Heb je wel eens een moeder afgewezen n.a.v. de screening/bloedtest?
Nee, we hebben 1x een uitslag binnen gehad die niet goed was en dat bleek met de pil te maken te hebben
N.a.v. de screening wijs ik wel regelmatig moeders af. Medicatie is de meest voorkomende reden.
Soms de voormalige woonplaats.

Dus het risico dat een moeder ‘slechte melk’ geeft is heel klein?
Ja, die is minimaal qua ziekten, w.b.t. handbacteriën is een ander verhaal. Melk wordt bij ons niet bacteriologisch getest zoals in een moedermelkbank. Daar testen ze de flessen afzonderlijk. In de Neue Bundeslanden zijn ze heel ver met moedermelk ‘banking’, daar geven ze melk ook rauw aan prematuren, maar dan mag het niet boven een bepaalde bacterietelling uitkomen. Hier hebben wij niet mee te maken, omdat het Netwerk alleen voor gezonde baby’s werkt.

Er heerst een taboe op het delen van moedermelk en er is ook veel angst voor ziektes. Ik lees soms echt paniek als baby’s op de crèche een fles moedermelk van een andere moeder hebben gehad. Wat zou je hierover willen zeggen tegen onze lezers?
Dat dat wel heel erg reëel is. Moeders die zomaar melk delen weten niet waar ze over praten, iedereen denkt er verstand van te hebben. Klein voorbeeld: Jacob Creutzfeld (gekke koeienziekte) kan een incubatietijd hebben tot 30 jaar. Ik wil dus wel weten waar iemand gewoond heeft.

Wat vind je van het feit dan mensen het een vies idee vinden?
Dat mensen het vies vinden snap ik wel, maar als je eenmaal gewend bent aan het idee dat het een ‘product’ is dat je aanmaakt en dat het bedoeld is om door een ander gedronken te worden… dan veranderd dat de zaak. Heel langzaam begint donormelk weer gewoon te worden. Het is nu al 50% beter dan 10 jaar geleden.

It takes a village to raise a child

En als laatste vraag: zijn jullie op dit moment op zoek naar moeders die willen doneren?
Ik ben altijd op zoek naar moeders die willen doneren. Het is wel zo dat je niet zomaar lid mag worden van onze groep; men moet altijd een aanmeldformulier invullen en deze mailen voordat er toegang gegeven wordt. Niet iedereen doet dit en ik heb nu nog 120 gegadigden die er in willen, maar waar ik geen informatie van heb. Het is echt geen doen om ze allemaal apart te mailen met een verzoek om alsnog een formulier in te leveren. Dus hierbij: wil je melk doneren? Vul het formulier in!

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …