Nieuws
Home - interview - Interview: De Groene Vrouw

Interview: De Groene Vrouw

de groene vrouw

Ik ben Nienke Tode-Gottenbos, augustus 1982, Voedingskundige, Darmfloratherapeut en Kruidengeneeskundige. Ik ben getrouwd met Amro Tode-Gottenbos en we hebben twee kinderen (Madieke, 2002 en Tije, 2007) en een variërende hoeveelheid katten en kippen.

Zelf heb ik 9 maanden borstvoeding gekregen, maar natuurlijk (1982) ook met 3,5 maand al liga+sinaasappelsap.

Mijn kinderen hebben respectievelijk 3 en 2,5 jaar (de jongste mocht wel langer maar wilde zelf niet) bij mij gedronken. Ik was me er van te voren niet bewust van dat ik zo lang zou gaan voeden. Bij de jongste was ik er wel heel erg op gebrand maar die verloor zelf zijn interesse, bij de oudste heb ik er gewoon niet zo heel hard over nagedacht – dat bleef gewoon goed gaan dus ik zag geen reden om het te veranderen. Toen ik van haar vader ging scheiden ‘moest’ ik van hem stoppen met voeden, en dat heb ik ook gedaan (ze was toen 3). Achteraf had ik daar veel spijt van, want ze had het juist in die periode zo goed kunnen gebruiken!

Ik ben inmiddels een beetje uit het dragen&voeden-wereldje omdat mijn kinderen groter zijn, maar ik omringde me wel automatisch met moeders die dezelfde visie hadden of het in elk geval niet vreemd vonden dat ik langer voedde dan een jaar.

de groene vrouw
Nienke – beter bekend als: De Groene Vrouw

Als voorbeeld heb ik veel gehad aan de vrouw van een docent van mijn middelbare school in Nijmegen (Ingrid). Zij was zelf ook VBN-contactpersoon ( VBN-contactpersonen zijn vrijwilligers van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en hebben allen ervaring met het geven van borstvoeding. Zij worden intern opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding) en we kwamen daar wel over de vloer; ze zijn nog op kraambezoek geweest en we zien ze ieder jaar op de camping. Zij vond het ook heel normaal om grotere kinderen te voeden en dat heb ik overgenomen.

Mijn omgeving reageert positief op vrouwen die buitenshuis voeden, ze moesten eens proberen om daar iets negatiefs over te zeggen… dan krijgen ze het met mij aan de stok. Mijn man vond het ook altijd de normaalste zaak van de wereld.

Ik ben 1x aangesproken, toen ik een workshop gaf in een buurtcentrum. Mijn jongste was toen 4 weken oud en ik liet hem drinken. De beheerster vond dat niet oké. Ik ben heel boos geworden, maar als je eigenlijk nog in je kraamtijd zit ben je nu eenmaal niet zo assertief dus ik heb niets gezegd. Nu zou ik dat wel doen, ook voor andere voedende moeders.

Een hele leuke plek om te voeden vond ik in een draagdoek – nee, niet mijn kindje maar ik. We hadden een draagdoek-schommel opgehangen in de deuropening, en dat voedde echt heel fijn. En verder tijdens een bakbrommerrace, op feestjes en in een café… ik weet het eigenlijk al niet eens meer, ik voedde gewoon altijd en overal en het is al zo’n tijd terug.

Ik voed zelf niet meer, maar als voedingskundige en darmfloratherapeut is het belang van borstvoeding voor mij overduidelijk. Het is ook altijd het eerste dat ik vraag aan een verse moeder: “En, hoe gaat het met de borstvoeding?” Als je hoort dat het niet helemaal lekker loopt, kun je nog adviseren om een lactatiekundige in te schakelen zodat erger wordt voorkomen. Ik zal nooit een vrouw veroordelen omdat ze besluit om geen borstvoeding te geven, maar ik vind het wel even slikken als ik dat hoor. Het is zoiets moois, dat gun ik elke moeder.

Website: www.groenevrouw.nl

Bekijk ook

borstvoeding bruiloft viral

Interview: Voeden tijdens je bruiloft.

Christina Torino-Benton was deze week even wereldberoemd omdat haar trouwfoto ‘viral’ ging. Wat was er …