Nieuws
Home - interview - Interview: Gonneke van Veldhuizen – Staas

Interview: Gonneke van Veldhuizen – Staas

 

gonneke
Tijdens een vergadering, ca. 1988

Gonneke van Veldhuizen-Staas, 58 jaar, lactatiekundige.

Sinds 1980 getrouwd met Gijs van Veldhuizen

Zij hebben 5 volwassen kinderen en 2 kleinkinderen

 

 

 

 

Gonneke:  “Maak je niet te veel zorgen of je het wel goed doet, maar vertrouw erop dat jouw kind weet wat hij nodig heeft en hoe hij dat moet krijgen.”

Mijn kinderen heb ik allemaal zelf gevoed, tussen 9 maanden en bijna vier jaar lang. Ik had niet verwacht dat ik zo lang zou voeden. Als je mij voor de eerste zou hebben gezegd dat ik ooit een kind vier jaar zou voeden, zou ik gedacht hebben dat je je versprak en vier maanden bedoelde. Zelf kreeg ik een paar maanden borstvoeding, op schema met al snel bijvoeding, zoals dat in die tijd gebruikelijk was.

Ik heb niet echt een borstvoedings-rolmodel, maar ik heb erg veel gehad aan mijn schoonzusje die, tijdens mijn eerste zwangerschap, op het lijstje van de kraamzorg direct de flessen en toebehoren doorstreepte, want ‘jij gaat gewoon borstvoeding geven’. Ondertussen ken ik heel veel moeders die lang voeden.

Mijn man verwachtte niet anders van mij, dan dat ik onze kinderen zo zou voeden als bedoeld was. Hij steunde mij en deelde de zorg voor de kinderen. De rest van onze omgeving deed daar toen, en nu nog steeds, geen uitspraken over. 😉

Er waren voor mij nooit onverwachte momenten, want ik verwachtte altijd dat een kind wilde drinken, waar en wanneer dan ook. Ik voedde waar ik was, als een kind aangaf dat nodig te hebben. En ik liet me door het hebben van een borstkind nooit weerhouden, om overal te zijn waar ik wilde zijn.

Ik ben nooit aangesproken of weggestuurd tijdens het voeden. Ik straalde kennelijk uit dat dat onbegonnen werk was. Ik heb wel veel bekijks gehad, bijvoorbeeld in de dierentuin op een bankje bij de apen, of op het strand van Domburg, in een tijd dat het volkomen normaal was om topless op het strand te liggen.

Borstvoeding geven was voor mij belangrijk in die zin, dat het voor mij onlosmakelijk verbonden was aan het hebben van kinderen en het beginnen met het opvoeden daarvan. Daarnaast was borstvoeding voor mij in het algemeen (dus niet alleen voor mezelf en mijn eigen kinderen) zo belangrijk dat ik eerste vrijwilliger bij een borstvoeding organisatie werd (LLL) en er daarna mijn beroep (lactatiekundige) van heb gemaakt.

Aan beginnende moeders wil ik meegeven dat zij mogen vertrouwen op hun lichaam en hun kindje, om ervoor te zorgen dat het met die borstvoeding wel goed komt. Houd je kindje zoveel mogelijk en zo dicht mogelijk bij je en leg bij elke kik aan en dan nog eens. Maak je niet te veel zorgen of je het wel goed doet, maar vertrouw erop dat jouw kind weet wat hij nodig heeft en hoe hij dat moet krijgen.

 

Noot van de redactie:

Gonneke is eigenaar van de website en Eurolac.

www.eurolac.net (website)

www.eurolacwinkel.nl (winkel)

www.eurolacatatie.net (blog)

 

Dit is een bewerkt interview.

Yael Haller

Bekijk ook

borstvoeding bruiloft viral

Interview: Voeden tijdens je bruiloft.

Christina Torino-Benton was deze week even wereldberoemd omdat haar trouwfoto ‘viral’ ging. Wat was er …