Nieuws
Home - interview - Interview Jessica Mendels

Interview Jessica Mendels

Jessica Mendels is een Nederlandsetelevisiepresentatrice. Zij is vooral bekend van het programma Campinglife, maar ik ken haar uit een ‘geheime’ facebook-groep over ‘langvoeden’. En ook van GTST! Een hele lieve moeder en inspirerende vrouw, daarom wilde ik haar graag wat vragen stellen. Voor mij en voor jullie!

Ik wil je al sinds de geboorte van je jongste dochter interviewen, maar ik durfde niet te bellen… Hoe oud is ze nu? En krijgt ze eigenlijk nog borstvoeding?
Eva is nu 9 maanden en de borstvoeding gaat goed! We gaan voorlopig niet stoppen. We hadden zo een moeilijke start dat ik er nog lang van wil genieten dat het zo goed gaat.

Je oudste dochter heeft toch ook lang borstvoeding gehad, wat voor opstartproblemen had je dan?
Ilse was echt een natuurtalent. Ik was van plan om het 3 maanden te proberen. De eerste 10 dagen waren pijnlijk, maar daarna ging het zo makkelijk. 3 maanden werden 6 en uiteindelijk heb ik haar 14 maanden gevoed. Eigenlijk nog langer, maar toen kreeg ze alleen avondvoedingen. Dus, toen ik weer zwanger was verwachtte ik geen problemen met de borstvoeding. Ook met Eva had ik de eerste dagen veel pijn. Ik ging kolven en daarna kon ze het niet meer. Mijn lactatiekundige raadde mij een week rust aan voor haar. Alles kolven. En daarna weer rustig proberen met een tepelhoedje. Haar lipbandje en tongriempje zijn toen ook geknipt. Uiteindelijk dronk ze pas met 12 weken weer volledig uit de borst.

Wat een moeilijk begin. Ik vind het altijd zo knap als moeder het full-time kolven volhouden. Kan jij makkelijk kolven?
Ik heb nu overproductie – op dit moment zelfs een borstontsteking omdat ze de laatste dagen wat afgeleid was met drinken – maar in die tijd had ik steeds het gevoel dat ik achter de feiten aankolfde. Om me zelf wat ademruimte te geven besloot ik haar 1x een fles kunstvoeding te geven, toen ze 5 weken was. Ondertussen kolfde ik af. Maar in plaats van meer rust gaf dat ene flesje meer drama. Eva kreeg een hele sterke allergische reactie. Koemelkallergie. En ze eindigde zelfs in het ziekenhuis.

Ondertussen horen we via de babyfoon Eva huilen, dus ze komt er gezellig bij. Ilse is lief aan het spelen en komt af en toe voorbij.

Wat een heftige reactie! Was dat voor jou een motivatie om door te gaan met kolven?
Ja zeker! Dat en ook mijn suikerziekte. Ik ben er tijdens mijn eerste zwangerschap achtergekomen dat ik suikerpatient ben. Type MODY. MODY is een afkorting van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young, een vorm van diabetes die op jonge leeftijd begint. Hij vermomt zich dus als diabetes type 1, maar heeft eigenlijk meer weg van diabetes type 2.  Toen dachten we nog dat het zwangerschapssuiker was. Als je borstvoeding geeft heb je minder insuline nodig. Daarom waren de metingen na de bevalling steeds goed. Maar ik voelde af en toe dat het niet klopte. Toen ik zwanger was van Eva ben ik gelijk begonnen met het bijhouden van mijn suikerwaardes. Ze waren te hoog. En zo vroeg in de zwangerschap kan dat nog niet van de hormonen komen. Nu ik nog borstvoeding geef zijn mijn waardes goed genoeg. Ik ben wel gestopt met het eten van suiker.

Vandaar dat ik zo vaak lekkere recepten voorbij zie komen bij jou!
Ja, het is best moeilijk om zo’n grote dieetaanpassing te maken. Veel mensen vragen me om recepten, daarom ben ik ook met mijn nieuwe blog begonnen. JessicaOnline.nl.

Heb jij ook veel buitenshuis gevoed?
Oh ja, op heel veel plekken. Bijvoorbeeld bij de kapper, in Blijdorp met tepelhoedje en op een Londons Metro perron, ik liep zo voedend de metro in! Ik vind het wel fijn om het een beetje te bedekken met een vest.  In Blijdorp was het trouwens niet zo fijn, ze maaide steeds met haar armpjes, sloeg het tepelhoedje er af, liet los en alles zat onder de melk. Gelukkig heb ik nooit iets naars meegemaakt qua commentaar of vervelende blikken. Ik denk dat de meeste mensen het niet door hebben als ik voed.

Jessica: Ondertussen in de kleedkamer Eva voeden. Paul heeft haar maar gebracht omdat ze "mama" zo miste... #LastDance
Jessica: Ondertussen in de kleedkamer Eva voeden. Paul heeft haar maar gebracht omdat ze “mama” zo miste… #LastDance

Zou je ooit borstvoeding geven op tv of voedend op de foto gaan zoals Doutzen?
Ik zou niet voeden op tv. Niet gepland. Misschien als het zo uitkomt zoals bij die moeder op Omroep Friesland. Een mooie fotoshoot zou ik eerder doen.
Ik hoef geen borstvoedingsambassadrice te zijn, daar hebben we Doutzen al voor!

Heb je wel eens moeten kolven tijdens je werk voor de televisie?
Bij de oudste wel. Ik had voor RTL Vakantie Magazine draaidagen van 14 uur! Dan zat ik in de auto te kolven. We gingen van camping naar camping. Mijn collega’s waren het niet gewend en maakten flauwe grappen, maar daar trok ik me niks van aan hoor.

Heb je nog een tip voor onze lezers?
Ik vind het altijd handig om 2 lagen kleding te dragen, zo hoef je geen speciale borstvoedingskleding te kopen.
Tekst: Yael Haller

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …