Nieuws
Home - interview - Interview: Lana van Leeuwen

Interview: Lana van Leeuwen

Lana van Leeuwen, ‘de Ambachtelijke Huisvrouw’ bekend van de blog www.leesvoer.net

Het interview vond plaats bij Lana thuis in Utrecht. Binnengekomen kwam de geur van versgebakken koekjes me tegemoet. Heerlijk. Lana en haar kinderen zagen er prachtig uit in hun retro kleding. Ik had mijn jongste zoontje mee en hij kon gelijk meespelen met haar jongens. Verantwoord houten speelgoed uiteraard. Verder zag ik een mooi servies uitgestald en een goed gevulde boekenkast. Het was een fijn gesprek met thee uit mooie glazen en heerlijke madeleines.

MP: Heb je zelf borstvoeding gehad?
Ik heb negen maanden borstvoeding gehad. Ik was een hele stevige baby en mijn moeder kreeg al gauw het advies om af te bouwen. Ook had ze bij mij last van ‘nursing agitation’, het gevoel alsof haar staarten te strak werden getrokken tijdens het voeden. Ik heb hier wel begrip voor, want ik ken het gevoel. En negen maanden was al behoorlijk lang in de jaren tachtig.

Drie maanden lijden leek me te overzien.

MP: Wist je voordat je kinderen had al dat je borstvoeding zou gaan geven?
Ik heb mijn moeder beloofd om het in elk geval drie maanden vol te houden. Ik was bang dat het niet zou lukken maar wilde het echt wel proberen. Zij overtuigde me om een termijn in te stellen waarin ik het alles zou geven. Drie maanden lijden leek me te overzien.

Eerste keer buitenshuis borstvoeding geven
Eerste keer buitenshuis borstvoeding geven

MP: ging het meteen goed na zijn geboorte?
Mijn oudste is in het ziekenhuis geboren. Dat leek me veiliger, achteraf heb ik hier wel spijt van. Er zijn te veel onnodige ingrepen gedaan en uiteindelijk vroeg ik om een ruggenprik. Helaas werkte de ruggenprik niet. Enorme chaos dus. Na zijn geboorte wilde ik hem meteen aanleggen, maar ze waren eerst met mij bezig. Ik had veel bloed verloren, dus ik moest een nacht blijven. De baby lag in een apart bedje en ik durfde hem niet zelf te pakken, veel te bang om hem te laten vallen. Hij bleef maar wakker worden en huilen en ik kreeg hem niet rustig. De zuster heeft hem 2 uur meegenomen zodat ik kon slapen. Ik weet eigenlijk niet wat er in die twee uur met hem gebeurt is en ik kon dit ook niet achterhalen. Ik hoop dat hij geen kunstvoeding heeft gehad. Ik voel me daar nog steeds rot over.

MP: En hoe ging het toen je thuiskwam?
Thuisgekomen wilde hij niet aan de borst. Ik dacht dat ik voedde op verzoek maar van iedereen moest er toch echt minstens twee uur tussen de voedingen. Hij wou eigenlijk sneller drinken, dus na twee uur was hij vaak al te hongerig om goed te drinken. Daarom kolfde ik en kreeg hij dat in een flesjes. Daarnaast probeerde ik hem steeds aan te leggen. Gelukkig had ik een goede, geduldige kraamhulp. Ook al adviseerde zij ook om die twee uur aan te houden. Ze heeft me wel geholpen om hem weer aan de borst te krijgen. Als ze minder op de klok had gelet was het waarschijnlijk eerder gelukt. Hij dronk uiteindelijk na een kleine week pas weer volledig aan de borst. ’s Nachts durfde ik hem niet in bed te voeden omdat ik bang was om in slaap te vallen. Daarom ging ik er steeds uit om hem in de kinderkamer in een stoel te voeden. Dat is natuurlijk veel vermoeiender en ook gevaarlijker. Nu hebben we een co-sleeper en een enorm bed, dat maakt het allemaal makkelijker.

MP: Hoe was de eerste keer buitenshuis voeden?
Na tien dagen ging ik voor het eerst met hem naar buiten. Samen met mijn moeder. ik durfde niet maar ze heeft me overgehaald. Hij dronk nog moeilijk dus ik klooien met doeken, uiteindelijk lag hij op de tafel te drinken. De eerste keer was het moeilijkst en daarna vond ik buitenshuis voeden niet meer eng. Hoe langer je wacht hoe hoger die drempel wordt. Ik raad iedereen aan om eens voor de spiegel te gaan voeden, op anderhalf-2 meter afstand. Je zult zien dat er minder te zien is dan je denkt.

Voor je het weet ben je een langvoeder.

MP: Hoe lang heb je hem uiteindelijk gevoed?
Mijn oudste zoon heeft 17 maanden bij mij gedronken. Toen zijn we op mijn initiatief gestopt. Ik was toen al zwanger van mijn jongste. Ik ben gestopt omdat hij door de zwangerschap weer veel meer wilde drinken, waar dat eerst 1 á 2 keer per dag was vroeg hij er weer de hele tijd om. Ik zag opeens visioenen van tandemvoeden voor me waarbij de peuter evenveel ging drinken als de baby. Ik had ook enorme ‘nursing agitation’ dus ik besloot dat het klaar was. We hebben toen een hele mooie laatste keer gehad. Ik had nooit gedacht zo lang te voeden, na de eerste drie maanden besefte ik hoe makkelijk het nu ging, dan ga je niet stoppen. Na zes maanden dacht ik ach negen kan ook en voor je het weet ben je een “langvoeder”.

Laatste keer aan de borst
Laatste keer aan de borst

MP: Hoe ging het bij je tweede zoon?
Tijdens mijn tweede zwangerschap besloot ik dat ik thuis wilde bevallen. Ik heb er alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Ik heb veel gehad aan de geboortebeweging en het boek, bevallen op eigen kracht. Na zijn geboorte was het toch weer een dag of twee moeilijk. Het lukte hem niet gelijk om goed aan te happen. Ik had van te voren gekolfd zodat hij in elk geval genoeg binnen kreeg om op krachten te komen. Het was maar vijf milliliter, maar dat was precies genoeg. Hij sliep bij ons en ik kon hem liggend voeden, dat maakte dat ik veel minder vermoeid was dan na de eerste bevalling. Hij is nu zeventien maanden. Dus ongeveer even oud als toen ik bij zijn broer stopte met de borstvoeding. Ik heb bij hem de behoefte om te stoppen nog niet. Wel zijn we enorm geminderd. Ik voed hem nu alleen nog in bed. Ik heb een hekel aan getrek aan mijn kleding en zo is het voor hem ook duidelijk wanneer het wel kan. Het is ook een stukje onvoorwaardelijk ouderschap: de balans vinden tussen mijn grenzen en zijn wensen. Ik weet eigenlijk niet hoe vaak hij ’s nachts drinkt, dat is wel een teken van een goede borstvoedingsrelatie, tijdens zijn nachtvoedingen blijf ik gewoon slapen.

Als je moeite doet om het te verstoppen valt het juist meer op.

MP: Heb je wel eens negatief commentaar gehad tijdens het voeden?
Het valt eigenlijk heel erg mee. Ik heb wel wat vreemde blikken gehad, maar geen commentaar. Ik zit niet verontschuldigend te voeden. Als je moeite doet om het te verstoppen valt het juist meer op. Ik heb cup H en ik let er wel op dat er niet veel te zien is. Mijn schoonouders moesten er wel een beetje aan wennen, maar ze doen erg hun best om het normaal te vinden. Ik heb vooral veel complimenten gehad, vooral veel buitenlandse vrouwen vinden het leuk om te zien. Ook de draagdoek trekt veel aandacht.

MP: Heb je nog een tip voor onze lezers?
Mijn beste tip is 2x LLL:

  1. Bel de LLL (La leche League) zodra je problemen krijgt. Ze kunnen je goed helpen. Ook met stoppen. Ze zullen niet over je oordelen. Medische professionals krijgen geen les over borstvoeding, dus daar krijg je vaak borstvoedingsondermijnende adviezen van.
  2. Denk bij ongevraagd commentaar steeds LLL (lekker laten lullen).

Verder, als je kindje genoeg plasluiers heeft en goed groeit is er niks aan de hand. Als ze huilen, altijd eerst kijken of ze willen drinken. Dat scheelt veel stress. Altijd eerst de borst aanbieden en als ze dat niet willen pas verder kijken. Je kan ze echt niet overvoeden aan de borst. De frequentie wordt vanzelf minder. Het blijft niet zo. Een kindje van 6 maanden heeft al een heel ander ritme dan een baby van zes weken.

Tijdens de opnames van Kassa Groen
Tijdens de opnames van Kassa Groen

MP: Wat is je mooiste borstvoedingsherinnering?
Voor mij is het onmogelijk om een specifiek moment te noemen. Aan de ene kant vind ik de borstvoedingsperiode tot 6 maanden het mooist omdat je je kind ziet groeien op de voeding die jouw lijf maakt, dat is zo bijzonder. Aan de andere kant vind ik het na het eerste jaar prachtig omdat je er dan over kunt communiceren. Als ik nu aan mijn dreumes vraag: wil je boeba drinken in je bed? En hij krijgt een stralende glimlach, knikt enthousiast ja en rent naar traphekje, dan smelt ik elke keer weer.

MP: wat is de raarste plek dat je ooit hebt gevoed?
Gek genoeg in mijn eigen huis, normaal geen rare plek maar wel als je daar zit in full glam fifties make-up, jurk en petticoat met een cameraploeg om je heen. Ik had toen mijn jongste vijf weken was alweer tv opnames voor KASSA Groen. Heel gaaf om te doen natuurlijk maar met zo’n mini een behoorlijke uitdaging. Gelukkig vond de cameraploeg het geen enkel punt.

www.leesvoer.net

 

 

 

tekst: Yael Haller

 

 

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …