Nieuws
Home - interview - Interview Lisa Wade

Interview Lisa Wade

Voor dit interview hebben we afgesproken bij een leuke bosspeelplaats in Bussum. Lisa’s dochter Simcha is even oud als mijn zoontje Jonah, dus ze konden lekker spelen. We kennen Lisa van programma’s als Het Klokhuis en 13 in de oorlog en ook van haar columns voor Kiind en Ouders van Nu.

Heb je wel eens ‘ingegrepen’ bij televisieprogramma’s als er verkeerde informatie over borstvoeding in zat?
Toen ik zwanger wilde worden ben ik gestopt met televisie maken. We hadden niet veel kans op een kindje en ik wilde al mijn energie erop richten. Nu Simcha er is kijk ik ook heel anders tegen televisie aan. Het voelt heel raar om televisie te introduceren bij zo’n puur wezentje dat vooral op de natuur gericht is en die haar eigen beelden creëert bij de verhalen die ik haar vertel. Televisie vult zoveel in, en het laat zoveel prikkels op een kind los. Ze kan er niet goed mee overweg. En dus hou ik het zoveel mogelijk bij haar vandaan. Maar als ik morgen gebeld wordt om een programma te maken over (of met) vluchtelingkinderen zeg ik meteen ja. Als het echt relevant is dan zijn mijn persoonlijke beweegredenen daaraan totaal ondergeschikt.
Ik heb na haar geboorte nog wel losse presentatieklussen gedaan. En een paar dagen aan een lespakket gewerkt over politiek waarbij ik zelfs in de Tweede Kamer moest kolven. Zat ik stiekem in een apart kamertje naar een filmpje van mijn baby te kijken om de melk op gang te brengen. Alsof ik iets smerigs aan het doen was. En dan na afloop van het draaien met volle melkbussen zo snel mogelijk naar huis.

Borstvoeding is iets geks. Je bent heel kwetsbaar en heel krachtig tegelijk.

Ik heb bijna nergens foto’s van Simcha gezien, hou je haar bewust uit de media?
Toen ons gezin voor mijn column bij Ouders van Nu op de foto moest worden gezet was het een voorwaarde voor me dat ze wel als zichzelf op de foto zou gaan. Dus zonder make up en met haar wollen tuinbroek en een door mijzelf gehaakt mutsje op. Ze is van zichzelf en dat is precies goed.

Interview Lisa Wade

Zag jij het na haar geboorte als jouw taak om borstvoeding te normaliseren?
Daar was ik totaal niet mee bezig. Ik gaf borstvoeding en dus als dat er van kwam ook buitenshuis. Wel trok ik me altijd terug met mijn rug naar anderen toe of in een aparte ruimte omdat je toch het gevoel had dat mensen het interessanter vinden om ernaar te kijken als ze je kennen van de televisie. Ik droeg mooie verhullende voedingsbh’s waardoor ik me niet zo bloot voelde. Borstvoeding is iets geks. Je bent heel kwetsbaar en heel krachtig tegelijk. Je voedt je kind, op jouw kracht zie je het groot worden, vetjes ontstaan op dat lijfje en dat geeft je zo’n goed gevoel. Simcha is niet een keer ziek geweest toen ik haar voedde. Nog geen snotneus. Maar aan de andere kant vindt iedereen er wat van. Ik vind het heel goed wat Melkpunt doet. We zijn zover afgedreven van wat normaal menselijk en mooi is in deze tijd. We doen onszelf allemaal geweld aan. Ik heb veel respect voor bekende vrouwen die bewust aandacht vragen voor de schoonheid ervan, zoals Doutzen Kroes. Zij zette borstvoedings- en kolffoto’s op Instagram. Als je de reacties van mensen daarop leest die het ronduit walgelijk vinden snap je pas warvoor taboe het nog is.

Hoe lang heb je haar borstvoeding gegeven?
Ik heb haar 13 maanden gevoed, op een dag stopte ze er zelf mee. Ze speelt nog steeds weleens dat ze een baby is en gaat dan lachend aan mijn borst liggen. In haar beleving zijn die twee dingen nog steeds van haar. En ze vertelt dat ze later net zulke wil als ze groot is en haar eigen kindje heeft. Als ze van streek is moet ik mijn borsten bloot maken en drukt ze haar gezichtje er tegen aan. Ik hoor dan een diepe dikke zucht ontsnappen. Zo mooi om te merken wat een koestering je kind daarin ervaart. Vaak speelt ze dat haar pop of knuffel bij haar aan de borst drinkt. Haar poppen doet ze in een draagzak en geeft ze borstvoeding. Zo heeft ze dat zelf meegemaakt en dat speelt ze na. Dat vind ik te gek. Na al die tijd komt tot mijn eigen verbazing nog steeds melk uit. Waarom wist ik niet dat dat kan? Heel goed voor wondjes, oor- of oogontstekingen. Moeder natuur geeft je echt wonderspul om goed mee voor je kindje te zorgen en dan moeten we dat achter gesloten deuren doen en er zeker niet over praten. Dat is toch heel gek..
Nadat Simcha was gestopt kreeg ze veel gezondheidsproblemen, haar darmen konden nog niet met normaal voedsel overweg. Het is een lang traject geweest en nog steeds is haar gezondheid een uitdaging.

Moeder natuur geeft je echt wonderspul om goed mee voor je kindje te zorgen.

Tot welke leeftijd vind jij het normaal dat kinderen buitenshuis de borst krijgen?
Geen idee. Als Jonah nu zo bij jou op schoot kruipt voor een slokje dan moet ik een paar tellen wennen omdat je het niet verwacht en als ik dan zie hoe hij ontspant bij jou en lekker door je haar kriebelt dan ben ik totaal jaloers dat ik dat nu niet aan mijn dochter kan geven. Als je kind aangeeft het graag te delen hoe mooi is dat dan om samen te kunnen beleven?

Heb je wel eens negatieve reactie gehad?
Sommige mensen vinden dat je met 9 maanden zou moeten stoppen omdat het anders te belastend voor de moeder zou worden. Maar daar vond ik de omstandigheden niet naar. De moeder van mijn stiefkinderen overleed toen Simcha 9 maanden was, vlak voor Kerst. Onze wereld stond op zijn kop. De borstvoeding gaf juist rust en vertrouwen.
Interview Lisa Wade
Heb je zelf eigenlijk borstvoeding gehad?
Ik ben geboren met de navelstreng meerdere keren om mijn nek en verdween naar de couveuse. Mijn moeder luisterde naar wat men haar adviseerde en gaf daarna half fles en half borst waardoor het nooit helemaal goed op gang kwam. Daar heeft ze volgens mij nog steeds pijn van. Simcha lag direct na haar geboorte bij mij aan de borst en kwam daar de eerstvolgende dagen bij wijze van spreken bijna niet vanaf. Het spoot eruit bij mij. Het was net een lekkende kraan. Je kon er een bekertje onder zetten. En als ik wakker werd was het hele bed drijfnat. Ik ging van cup AA naar cup E!! Geweldig. Ze constateerden een kort tongriempje bij Simcha, maar dat gaf helemaal geen problemen. Ik had Ina May Gaskin’s boek over borstvoeding gelezen en dacht: los jij dat maar op, doe het maar zoals het jou past. En dat werkte. De kraamhulp lachte zich gek om ons twee. Alsof we nooit anders hadden gedaan. Als ze huilde omdat ze een thermometer in haar bil kreeg dan hing ik er boven de aankleedtafel een borst in en was ze meteen oké. Alles ging gewoon op gevoel. Ik vond het heerlijk dat ik zo helemaal zelf voor haar kon zorgen. Want onze zwangerschap en bevalling gingen alles behalve vanzelf.

Hoe lang hebben jullie er over gedaan voordat je zwanger werd?
Mijn man had al drie kinderen en had ervoor gezorgd dat er niet nog eentje kon komen. We hebben een heel zwaar en lang traject afgelegd om er uiteindelijk voor te kiezen er toch samen voor te gaan. Er was ook nog een operatie voor nodig bij Peter en toen uiteindelijk een ICSI behandeling.Nadat we eindelijk het groene licht daarvoor hadden gekregen was het bij de eerste behandeling meteen raak. Ik had ook al zoveel jaren naar Simcha verlangd. Had het gevoel haar al te kennen. Ergens verbaasde het me niet. Het voelde alsof ze stond te popelen bij de deur. Maar ik ben nog nooit zo dankbaar en door het wonder aangeraakt geweest. Ik besef me dat nog dagelijks. Dat ik dit kind heb mogen ontmoeten en aan kan raken is mijn grootste geluk. Het had bijna niet zo mogen zijn.

Heb je wel eens een column over borstvoeding geschreven?
Wel over allerlei andere persoonlijke dingen zoals het ziekenhuistraject dat nodig was voor onze zwangerschap. Ik vind het belangrijk om het taboe over vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF te doorbreken. Er hangt zoveel schaamte omheen. Ik hoop altijd maar dat een iemand het leest die zich erdoor gesteund voelt. Of minder eenzaam in zijn verlangen en zijn strijd. Ik kreeg ooit een mail van iemand die zei haar vriendin eindelijk te begrijpen die jarenlang in zo’n traject zat en dat zij er nu eindelijk voor haar kon zijn. Ik heb keihard gejankt. Dat maakt het allemaal waard om je kwetsbaar op te stellen in zo’n column of een interview als dit. Een column over borstvoeding lijkt me ook heel zinvol en kunnen jullie zeker binnenkort verwachten!

Tekst: Yael Haller

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …