Nieuws
Home - interview - Interview met Mr. Borstvoeding, Stefan Kleintjes

Interview met Mr. Borstvoeding, Stefan Kleintjes

We kennen Stefan van z’n boeken over borstvoeding en de overgang naar vast voedsel. Hij is ook de eigenaar van de website www.borstvoeding.com. We noemen hem altijd Mr. Borstvoeding. Het is toch heel bijzonder dat een man er zo positief mee bezig is. Daarom waren we blij om hem te mogen interviewen.

Zo heeft de natuur het bedoeld en niet anders.

Ken jij Melkpunt eigenlijk al?

Ik heb nog weinig gezien van Melkpunt. Ik kwam jullie allereerst tegen op Twitter, geloof ik. Ik heb net een hele drukke tijd achter de rug, waardoor ik me er niet echt in verdiept heb, maar ik vind het altijd leuk om te horen als mensen op een positieve manier bezig zijn met borstvoeding.

profielfoto kleintjes

Kun jij situaties benoemen waarin je borstvoeding buitenshuis niet vindt kunnen?

NEE! Er volgt een stilte en dan vervolgt hij: ‘ Dat was duidelijk nietwaar? Dan willen jullie zeker dat ik  het ook nog onderbouw?’ ‘ Borstvoeding kan gewoon altijd en dat zou dus ook altijd moeten kunnen.  Een kind heeft voeding nodig, een kind heeft fysiologisch de moeder nodig. Het lijkt mij niet  wenselijk dat een kind afhankelijk raakt van de goedkeuring van een ander persoon. Het kind regelt  zijn eigen intake, zo heeft de natuur het bedoeld en niet anders’.

Mijn ogen werden geopend toen ik in 1989 in Afrika was. Ik kwam in de Kalahari woestijn een  moeder tegen met een peuter op haar rug geknoopt. Zij probeerde mij wat te verkopen. Terwijl ik naar haar luisterde, knoopte zij haar peuter los en zette hem op de grond. Het kind kroop wat rond en kwam na een tijd terug en klom in zijn moeders armen en pakte de borst en dronk. Toen dacht ik: Ja! Zo hoort het, zo moet het zijn. Waarom is dit in Nederland zo ongewoon, dit beeld zie je nooit in Nederland. Toen besloot ik ook direct om mezelf daar mee bezig te houden, borstvoeding!

In 1981 publiceerde ik mijn eerste boek over kindervoeding. Dat ging toen over het voedsel na de borstvoeding. Ik kwam pas later tot de conclusie dat er een overgang bestaat en dat de borstvoeding niet stopt bij 6 maanden. Dat heb ik in mijn volgende boek aangepast.

Toen ik in 2003 terug kwam uit Afrika ben ik gelijk gestart met www.borstvoeding.com.

Wij zijn benieuwd: Stefan ben jij vader? Heb je kleine kinderen in je omgeving?

Nee, ik heb geen kinderen. Ik heb ook al een hele tijd geen kleine kinderen meer in mijn omgeving. Ik zie natuurlijk wel heel veel baby’s en kleine kinderen in mijn praktijk.

Heb je borstvoeding gehad?

Goh, dit kan ik helaas niet meer vragen aan mijn moeder. Ik denk dat ik een week of 3 borstvoeding heb gehad. Daarna kwamen de borstvoedings-ondermijnende adviezen en onwaarheden als; ‘Je hebt geen melk meer’, ‘Er zitten geen voedingsstoffen in je melk’. Toen was het dus afgelopen met de borstvoeding.

Ondertussen klimt Jonah (22 maanden) bij Yael op schoot om te drinken.

Skype interview
Tijdens het skype interview

  Vind jij het lastig om op een neutrale manier naar borsten te kijken?

Ik kan borsten ook seksueel interessant vinden, maar niet als het om borstvoeding gaat. Ik  kan dit prima scheiden en heb er absoluut geen problemen mee.

 

Stefan, even eerlijk, ook nooit problemen mee gehad? Oké, de eerste keer dat ik zag dat een vrouw haar kind voedde, dacht ik: OH! Maar daarna dacht ik dat nooit meer. Vrouwen zitten vaak op mijn spreekuur te voeden en soms ook te kolven en als  lactatiekundige zie ik niet anders. Ik vind dat het meest natuurlijke wat er bestaat’. ‘Kijk, ik  zie dat jouw zoon aan het drinken is en ik vind het enkel normaal en ik zie misschien een  stukje borst, maar dan moet ik daar bewust naar op zoek gaan. Het is de wetenschap van de  natuur, borstvoeding hoort erbij, het is logisch, het is een vervolg op je zwangerschap. Je hebt niet voor niks een baarmoeder, een baringskanaal en borsten. Gebruik ze! Wanneer gaan we de inzien hoe bijzonder het is dat we nooit kunnen achterhalen wat er allemaal in borstvoeding zit? Wanneer gaan we inzien hoe normaal en gezond dit is voor je kind. Borstvoeding is de norm! De discussie over dat borstvoeding beter is dan kunstvoeding, ga ik nooit meer aan, borstvoeding is normaal. 

Ik ga geen moeders overhalen om borstvoeding te geven.

Is er iets wat je onze lezers wil meegeven?

Een kind weet wat hij nodig heeft, geeft het hem ook. Moeders, jullie krijgen signalen, volg deze signalen, handel ernaar. Voel je dat je samen moet slapen, doe dat. Wil je kindje nog niet voldoende vast voedsel? Maak je niet te druk, dat komt vanzelf. Wil je kindje nabijheid, geef het hem door middel van dragen bijvoorbeeld. Volg je instinct, ga het ervaren hoe het is en doe het. Informeer jezelf en zorg dat je voorbereid bent. Veel moeders realiseren zich ineens dat ze hun kind hebben gevoed tot 6 maanden, die kinderen zijn alleen op hun melk groot geworden en gegroeid. Dat is een trots gevoel en ook heel normaal.

Yael vertelt haar persoonlijke verhaal. Zij kreeg spruw en een nare kloof toen de jongste 11 maanden was, ze wilde toen lactatiekundige hulp inschakelen via de zorgverzekering. De zorgverzekeraar vergoedde haar consult niet, want haar kind was al te oud, ze kon makkelijk afbouwen.

Hoe kijk jij hier tegenaan Stefan? Wat zou er moeten veranderen?

Ik zou een lactatiekundige willen bij iedere bevalling. Een zorgverzekeraar is niet gebaat bij mensen die gezond zijn, dat is het euvel. Uit onderzoeken volgt hoeveel geld er bespaart kan worden als meer vrouwen borstvoeding gaan geven, maar dit is geen brood voor de zorgverzekeraars.

Ik concentreer me enkel nog op de borstvoedingskant, kunstvoedingsfabrikanten zijn er en ik besteed er geen aandacht meer aan. Ik ga geen moeders overhalen om borstvoeding te geven. Ik houd me aan de WHO-code en dat is mijn grens.

Zijn er nog andere gebieden waar je verandering zou willen zien?

De mannen! Onderzoek wijst uit dat de kans vele malen groter is dat de borstvoeding slaagt, als de partner van de vrouw de borstvoeding aanmoedigt, toejuicht en positief benadert.

Stefan, wij vinden dit heel herkenbaar. We horen vaak dat vaders zich door borstvoeding buitengesloten voelen. Welke tips heb jij voor hen?

In onze maatschappij gaat liefde door de maag. Je kind voeden wordt bij uitstek gezien als het ultieme verzorgen, maar er is meer mogelijk, veel meer dan voeden alleen. Wij koppelen emoties aan voeding, maar je remt juist de emotie van de persoon als je die afdekt en afremt met eten of drinken. Zodra wij verzorgen en vertroetelen, doen wij dat met eten en drinken. Denk daar maar eens over na!

 Vaders, laat dat kind zichzelf zijn en laat hem krijgen wat hij nodig heeft en daardoor opgroeien tot het mens wat hij is! Laat je partner zichzelf zijn, zo creëer je de mooiste relatie. Verwen je vrouw! Doe de afwas, verschoon een luier en haal de boodschappen. Een kind verzorgen is de primaire taak: fysiek contact en voeden. Fysiek contact kan een vader heel goed verzorgen: samen douchen, samen slapen, de baby dragen (en tegelijkertijd stofzuigen), huid-op-huid contact. Zo krijg je ook zonder voeden een unieke, sterke band met jullie kind.

Stefan Kleintjes is kinderdiëtist en laktatiekundige. Hij heeft zijn praktijk in Bedum, vlakbij de stad Groningen. Daarnaast is hij ook de grondlegger van www.borstvoeding.com en heeft hij diverse boeken op zijn naam staan.

Tekst: Annemarie Pera en Yael Haller

 

 

 

 

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …