Nieuws
Home - interview - Interview: Vanessa Simmons (Nederlands)

Interview: Vanessa Simmons (Nederlands)

vanessa
Vanessa Simmons: fotograaf, moeder van 3 kinderen

Read the english version of our interview with Vanessa Simmons. 

 

 

 

 

 “Het is mijn missie om verschillende vormen van het voeden met moedermelk vast te leggen, te steunen en hier informatie over te verspreiden.”

 

 

 

 

MP: Laten we bij het begin beginnen. Heb je zelf borstvoeding gekregen als baby?

Ja, mijn moeder was alleen toen ik ben geboren. Mijn vader was toen in Ghana en ze had niet veel steun, maar toch heeft ze me een jaar zelf gevoed. Ik was een flesweigeraar, dus ze kwam in haar pauzes van haar werk naar me toe om mij te voeden. Soms kolfde ze nog wat extra voor als ik nog honger zou hebben.

 

 MP: Heb je veel voedende moeders om je heen gehad?

Ik zag alleen mijn vriendin haar eerste kind voeden. Ik was 21 toen. Ik was bij haar op bezoek en ging met haar mee naar haar eerste bezoek aan het consultatiebureau. Ze vertelde me over haar problemen met aanleggen en hoe geweldig tepelcrème werkt! Maar op die leeftijd begreep ik nog niet hoe groot de verantwoordelijkheid is die je voor je baby hebt. Een paar maanden later verhuisde ze terug naar Californie en paste ik op haar dochter. Het was mijn eerste ervaring met slapeloosheid, huid-op-huid contact en co-slapen. Later mocht ik haar fotograferen tijdens het voeden van haar tweede dochter, die toen een dreumes was.

dining
“Deze foto gebruikte ik voor mijn Borstvoedings Bewustzijn Media Campagne. Ze zat in een restaurant aan tafel. Ik heb de foto zo geënsceneerd om aandacht te trekken voor het feit dat moeders overal kunnen en mogen voeden waar hun kind het nodig heeft.”

MP: Wie is jouw borstvoedings voorbeeld?

Zonder twijfel mijn moeder. Ze voedde mijn oudere broer, ook al had hij problemen met goed aanhappen. Ze bleef mij voeden ook al beet ik haar vaak. En ze voedde mijn zusje die last had van krampen en de eerste 12 weken van haar leven elke nacht schreeuwend wakker werd. En ze bleef voeden en kolven terwijl ze een fulltime baan had. Door haar verhalen heb ik altijd begrepen dat borstvoeding het beste is voor onze baby’s.

vanessa als baby
Vanessa als baby

 

vanessa als baby 2
Vanessa als baby

Margaret Isliker-Smith: ” Vanessa was als baby gek op borstvoeding. Soms stopte ze even met drinken om rond te kijken om daarna vrij snel weer verder te drinken. Als ze vol zat hield ze haar handjes in de lucht als teken dat ze genoeg had gehad.

MP: Jij bent ook moeder, hoe veel kinderen heb je?

Ik heb 3 kinderen. Een zoon van 7, een dochter van 4 en een zoon van 1. Ik heb mijn oudste twee kinderen gevoed, ook al was het een hele strijd. En ik voed mijn jongste zoon nu alweer een jaar. Borstvoeding geven is altijd ontzettend belangrijk voor me geweest.

Na de geboorte van mijn oudste kreeg ik een postnatale depressie en zelfs een psychose. Uit angst voor een terugval na de geboorte van mijn dochter heb ik haar bijgevoed met kunstvoeding zodat ik kon slapen. Ik kolfde wat melk en mijn man mengde dat met kunstvoeding. Op deze manier kon ik vier uur onafgebroken slapen. Ik had natuurlijk meer kunnen kolven, maar dat koste tijd die ik beter kon besteden aan uitrusten. Ik was zo BANG dat ik weer opgenomen moest worden. Dat waren de angstigste momenten van mijn leven. Gedwongen gescheiden van mijn baby en man. Daarom had ik er alles voor over om herhaling te voorkomen.

 

MP: Mogen we hier over schrijven?

Ja graag! Het is NORMAAL!

 

MP: Wist je dat er donormelk bestond?

Nee, maar had ik het maar geweten. Mijn man en ik hadden het hier gisterenavond nog over. Hij zei dat hij wou dat hij het had geweten, dan had hij zich geen zorgen hoeven maken of ik wel genoeg kon kolven toen ik in het ziekenhuis was.

 

MP: Heb je er spijt van dat je kunstvoeding hebt gebruikt?

Nee, maar ik vind het wel jammer dat daardoor mijn productie is gekelderd. Ik kolfde ook nooit als ik weg was. Mijn dochter werd hierdoor borstweigeraar en stopte uiteindelijk met 11 maanden met borstvoeding. Ik had toen nog nooit van borstweigerings-periodes gehoord, maar ik weet zeker dat dat het was. Ze is nu vier en ze is nog steeds enorm aanhankelijk. Ze wil vaak haar hoofd op mijn borst leggen, vooral als haar broertje aan het drinken is.

 

MP: Steunt jouw partner je keuze om borstvoeding te geven?

Mijn partner heeft nooit borstvoeding gehad en heeft nu allerlei allergieën. Hij heeft mijn keuze om onze kinderen zelf te voeden altijd gesteund. Ook mijn keuze om bijvoeding te geven toen ik uitgeput was heeft hij gesteund. Deze steun is heel belangrijk voor mij. Niet iedereen in mijn omgeving begreep mijn beslissing om zelf te voeden, maar toch steunden ze mij.

 

“Borstvoeding is niet intiem en zeker niet sexueel. Het is zo normaal als een baby die wordt vastgehouden, alleen is de borst ontbloot om het kind te voeden.”

 

MP: Waarom wil je met je werk voedende moeders laten zien?

Zoals de Canadese kinderarts Jack Newman zei: ‘Hoe meer we baby’s aan de borst zien hoe normaler het wordt.’

Borstvoeding is niet intiem en zeker niet sexueel. Het is zo normaal als een baby die wordt vastgehouden, alleen is de borst ontbloot om het kind te voeden.

Het is mijn missie om verschillende vormen van het voeden met moedermelk vast te leggen en hier over informatie te verspreiden. Ik vind het heel belangrijk om diversiteit te laten zien. Met diversiteit bedoel ik ook dat ik zwarte moeders die borstvoeding geven meer zichtbaar wil maken in de media. Met diversiteit bedoel ik ook de verschillende manieren waarop moeders hun kinderen kunnen voeden met moedermelk. Bijvoorbeeld exclusief kolven, tandemvoeden, langvoeden, kind geleid spenen, voeden met een borstvoedingshulpset, elkaars kinderen aan de borst voeden en donormelk. Ik denk dat al deze manieren variaties zijn van normaal borstvoeding geven. Als een gemeenschap moeten we eerst de vele methoden van het geven van moedermelk voor onze kinderen normaliseren. Sommige moeders hebben uitsluitend hun baby aan de borst en de andere kolven het af om hun moedermelk met een fles te geven.  We moeten ons verenigen met elkaar voor het welzijn van onze kinderen in plaats van het aanwakkeren van een strijd. Het is vooral belangrijk dat wij als zwarte vrouwen in de media een positief beeld van onszelf te zien krijgen, terwijl we borstvoeding geven aan onze baby’s.

 

 strand

“Het is belangrijk dat wij, zwarte vrouwen, positieve afbeeldingen van onszelf zien in de media, waarop we onze baby’s borstvoeding geven”

 

MP: Waarom is het extra belangrijk om te laten zien dat zwarte vrouwen ook borstvoeding geven?

Zwarte vrouwen hebben meer om tegen op te boksen als het gaat om het geven van borstvoeding, en de statistieken bewijzen dat externe ondersteuning voor onze gemeenschap van vrouwen over de hele wereld nodig is om een impact te maken. Black Breastfeeding Week is niet gemaakt om te verdelen, maar om de steun van moeders overal te zoeken. En om de kloof te overbruggen voor zwarte moeders die de minste ondersteuning krijgen, zakelijk en privé, om borstvoeding te geven. 58,9 % van de zwarte moeders geven borstvoeding ten opzichte van 75% van de witte moeders (red: in Amerika). Dus om het beeld te versterken en dat zwarte vrouwen wel borstvoeding geven ben ik altijd bezig om dit te laten zien op verschillende media. Zo wil ik ook moeders die in hun omgeving een uitzondering zijn steunen.

(red: lees hier meer over de geschiedenis hoe het komt dat zwarte vrouwen minder vaak borstvoeding geven.)

 ” Mensenmelk is altijd beter voor menselijke baby’s “

 fles

 

 

MP: Zijn er andere onderwerp die je wilt normaliseren?

Op dit moment lijkt het alsof gedoneerde moedermelk door het grote publiek niet als een normale manier wordt gezien om een baby te voeden als de moeder afwezig is. Dit is iets dat moet veranderen, zeker gezien het na één jaar normaal wordt gevonden om de melk van een koe aan een mens te geven. Ik heb onlangs foto ’s gemaakt voor het ‘Milk for Brixton project’. Na het plotselinge overlijden van een moeder regelde vrienden en familie genoeg donormelk om de baby te voeden.

 

Logo design: Quasico Creative Studio
Logo design: Quasico Creative Studio

www.NormalizeBreastfeeding.org

 

 Interview door Yael Haller 

 

 

Bekijk ook

borstvoeding bruiloft viral

Interview: Voeden tijdens je bruiloft.

Christina Torino-Benton was deze week even wereldberoemd omdat haar trouwfoto ‘viral’ ging. Wat was er …