Nieuws
Home - interview - Interview: Voeden tijdens je bruiloft.

Interview: Voeden tijdens je bruiloft.

Christina Torino-Benton was deze week even wereldberoemd omdat haar trouwfoto ‘viral’ ging. Wat was er nou zo bijzonder aan? Ze gaf borstvoeding tijdens haar trouwceremonie. Het is toch eigenlijk wel gek dat dit nog wereldnieuws is. Toch wilde we meer van deze moeder weten en Anouk, onze fotograaf, heeft haar wat vragen voor ons gesteld.

De eerste vraag die veel mensen je wilde stellen was eigenlijk heel erg simpel, nadat ze je allemaal wilden feliciteren met je huwelijk uiteraard, maar hoe was jouw grote dag?
“We hadden een prachtige bruiloft. Er waren ongeveer 135 mensen, allemaal hechte vrienden en familie. Alles was zoals ik het me voorgesteld had, behalve het voeden van Gemma in de kerk, maar dat was ook geweldig! Ik voelde me een prinses. Om precies te zijn, toen Danny me aan het einde van het gangpad van de kerk ontmoette zei hij: “Je ziet er uit als Assepoester”. Ik denk niet dat hij iets anders tegen me had kunnen zeggen dat zo perfect zou zijn. Samengevat: Het was geweldig!

Wat prachtig om te zeggen. Van de foto die we allemaal gezien hebben kan ik me helemaal voorstellen dat hij dat gezegd heeft!
Maar, nu we het toch hebben over het voeden van Gemma, heb je bewust een jurk gekocht waar je in kon voeden of is dat niet iets geweest wat je in je overwegingen voor je trouwjurk meegenomen hebt?
“Om eerlijk te zijn heb ik mezelf altijd in een strapless prinsessenjurk voorgesteld voor mijn trouwdag. Toen ze thuis al een beetje moeilijk deed heb ik haar voor het eerst geprobeerd te voeden in de jurk. En dat werkte! Ik prees mezelf gelukkig, want ik had geen idee wat ik had gedaan als ik de jurk aan en uit had moeten doen gedurende de hele avond. Tegen het einde van de avond viel de jurk wel zo ongeveer van mijn lijf, want ik was hem de hele tijd naar beneden aan het vouwen voor Gemma. Grinnik!”

Heb je haar die dag vaak moeten voeden?
“Ja! Ik denk dat ze een beetje over-gestimuleerd was door alle drukte en ze wilde veel vaker drinken dan normaal. Op een gegeven moment ’s avonds ben ik met haar een klein prive-kamertje in gegaan om haar in slaap te voeden. Ik was meer dan een uur weg.”

Dat kan ik me voorstellen. Het moet voor haar ook een drukke dag geweest zijn en het is zo fijn om te horen dat je ook de tijd voor haar nam.

Maar dat moment in de kerk, dat inmiddels zowat beroemd is geworden, want ik heb het van Australie tot Belgie voorbij zien komen in features, hoe kwam dit? Wanneer bepaalde je dat je Gemma ging voeden?
“Nou, Gemma had haar ochtendslaapje gemist en mijn bruiloft was om twaalf uur, dus na een kwartiertje plechtigheid begon ze een beetje te mopperen, zeker vanwege de hitte. Het was zo enorm heet die dag! Mijn moeder probeerde haar te kalmeren, maar ze werd alleen maar bozer. Dus ik draaide me om en zei: “Geef haar maar aan!” en ik heb haar direct aangelegd. Ik hoorde aan de huiltjes dat ze er klaar mee was, dat ze moe was en last had van de warmte.

Ik heb gemerkt dat veel mensen mijn keuze betwijfelen. Dat ze zeggen dat ik mijn kind door iemand mee naar buiten had moeten laten nemen. Maar dan vraag ik me af waarom? Ze is mijn kind. Het is mijn verantwoordelijkheid om voor haar te zorgen, zelfs tijdens mijn bruiloft. Dan stopt ze niet met mijn kind zijn!

Ik kolf helemaal niet, dus dat was ook geen optie. Ik hou van de band die ik met haar heb. Ik ben haar bron van geruststelling en voeding. Niemand anders kan haar dat bieden en dat vind ik echt heel erg gaaf!”
Iets wat we veel hoorden, toen we onze volgens vroegen wat ze jou wilden vragen is dat ze vonden dat ze jou enorm respecteerden en velen zeiden dat ze hetzelfde zouden doen. Het is inderdaad gaaf en ook ik zou hetzelfde doen als jij hebt gedaan.

Er zijn echter een paar mensen die zich afvragen of Gemma wel echt drinkt in de foto. Dus een hele simpele vraag, drinkt ze echt?
“Oh ja!”

Ik had niet echt een ander antwoord verwacht om eerlijk te zijn.
“Hahaha, grappig! Ik heb die vraag eerder gekregen, maar ze is absoluut en volledig aan het voeden. Ik moest mezelf zelfs van haar grip lostrekken toen ze in slaap was gevallen, om haar aan haar grootvader te geven, voor we onze geloften konden doen!”

Hilarisch! Ik kan me dat zo goed voorstellen en ik durf te wedden dat veel van onze volgers dat gevoel van lostrekken herkennen als je kind in slaap is gevallen, maar dit was er wel een heel erg goed moment voor.

Dan, de nasleep, hoe was het voor jou dat je foto ineens de hele wereld over ging? Wat deed dat met je?
“Ik ben gewoon in shock! Ik bedoel… Ik ben in Canada en ik spreek met jou, in Nederland? Helemaal geweldig! Ik denk niet dat ik ooit het stigma ten opzichte van borstvoeding gevoeld heb tot dit gebeurde. Maar nu heb ik het persoonlijk meegemaakt door de vele onbeschofte opmerkingen die ik heb ontvangen. Ik ben echter blij dat het in de openbaarheid is en ik hoop dat het andere vrouwen inspireert om naar buiten te gaan en zich niet meer te verstoppen wanneer ze hun baby’s moeten voeden (als ze dat willen tenminste). Het is zo ontzettend mooi en het is een van de meest natuurlijke dingen in de wereld die je kunt doen.
Ik ben trots. Ik vond niet dat ik iets bijzonders deed toen ik het deed, maar nu zie ik dat zoveel mensen het daar niet mee eens zijn. Mensen die vinden dat ik wel iets speciaals heb gedaan, dus nu vind ik dat ook.”

Is het commentaar dat je kreeg vooral positief of negatief? En heeft dit commentaar je geraakt?
“Het meeste is positief, maar het zijn de negatieve opmerkingen die pijn doen. Ik ben niet gewend dat mensen negatief of onbeschoft doen tegen me. Ik ben echt een heel lief persoon, ik ben gevoelig. Dus ja, ik ben wel een paar keer flink overstuur geweest, maar ik probeer om dat soort commentaar niet meer te lezen.”

Dat kan ik me helemaal voorstellen.
Vanuit wat ik hoor in je eerdere opmerkingen klinkt het alsof je familie heel erg positief is over borstvoeding (ook buitenshuis), klopt dat? Maakte iemand nog opmerkingen over het feit dat je voedde tijdens de bruiloft?
“Ja, mijn familie is ontzettend positief over borstvoeding, sommigen meer dan anderen, maar allemaal positief. Niemand heeft eigenlijk iets gezegd tot nadat ze zich realiseerden wat ik deed. Ze hadden niets in de gaten. Gemma’s hoofd bedekte me voor het grootste deel, maar toen ik ze vertelden wat ik deed moesten ze met me mee grinniken. Ze weten dat ik haar overal voedt, als ze dat nodig heeft.”

Wat goed zeg! Het is zo belangrijk om de steun van je familie te hebben. Maar, als je nu terug kijkt, is er dan iets dat je anders gedaan zou hebben?
“Ik zou Gemma niet zo’n grote fluffy jurk aan gedaan hebben. Het was gewoon haast gewelddadig van me om haar dat aan te doen op zo’n warme dag. Maar verder? Nee! Ik zou haar gewoon weer gevoed hebben!

Is er nog iets dat je graag tegen onze volgers zou willen zeggen?
“Ik zou graag iedereen willen bedanken voor hun steun en vriendelijke woorden. Het betekent enorm veel voor me om te weten dat ik de levens van zoveel mensen geraakt heb. Ik ben voor eeuwig nederig en dankbaar hiervoor.”

Ontzettend bedankt voor het delen van jouw prachtige moment met de wereld. Ik weet zeker dat het vele (toekomstige) moeders (en vaders) zal helpen om te realiseren dat borstvoeding volledig natuurlijk en normaal is. Ik kan me voorstellen dat het iemand helpt om uit haar schulp te komen.
“Ja, dat hoop ik ook. Het is zo vaak dat je mensen hoort zeggen dat ze hun kindjes op het toilet of ergens anders wat net zo belachelijk is, moeten gaan voeden. Ik hoop dat met het zien van deze foto van mij, voedend in de kerk, heel erg in het openbaar, mensen merken dat ze zichzelf niet hoeven te verstoppen als ze dat doen.
Mijn man steunt me enorm. Hij heeft me nooit het idee gegeven dat ik zou moeten vluchten of mezelf verstoppen om mijn dochter te voeden.
Weet je, in de beginperiode is voeden zwaar, heel erg zwaar. En dat is waar veel vrouwen stoppen. Omdat ze zich zorgen maken of hun kindje wel genoeg eet, of ze genoeg melk maken of snel genoeg aankomen. Ik ben daar ook geweest, met tranen, heel veel tranen. Maar hij is de reden dat ik nu nog steeds mijn dochter voed. Hij heeft me gestimuleerd om niet te stoppen. Om door te gaan. Hij was zo’n steun. Ik hoop dat elke vrouw dat van haar man krijgt.”

Tekst: Anouk Pross-Oosterhuis

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …