Nieuws
Home - Artikelen - Kunstvoeding in de aanbieding

Kunstvoeding in de aanbieding

Korting! Afgeprijsd! 1+1 Gratis!
Mag dat?
Nou nee dus… als het om volledige zuigelingenvoeding (nummer 1) gaat verbiedt de Nederlandse wet dat. Ook als het bijna over de datum is. Er mag niet geadverteerd of gestunt worden met babyvoeding omdat daarbij de indruk zou kunnen ontstaan dat het beter is. Of omdat mensen gestimuleerd worden er toe over te gaan in plaats van borstvoeding.
aanbieding kunstvoeding

En toch, en toch… dan loop je door de supermarkt en daar staan pakken of blikken met zo’n sticker.

Wat kun je dan doen?
Ik maak zelf altijd even een foto met mijn telefoon.
En dan zeg ik even tegen de supermarkt manager dat er afgeprijsde kunstvoeding in de winkel staat. Meestal is dat al genoeg, want in hun opleiding leren managers dat dit niet mag, dat staat in het Warenwetbesluit Zuigelingenvoeding. Ze kunnen een hoge boete krijgen als ze het wel doen.

Soms staat het er later nog steeds (of opnieuw)Nederlandse Voedsel- en WarenautoriteitDan meld ik het even bij de Warenauthoriteit. Dat kan heel makkelijk door ze te bellen op 0900-0388 of via het meldingsformulier op de website. En ik geef de melding ook even door aan de Stichting Babyvoeding. Zij monitoren het naleven van de WHO-code en de Nederlandse Warenwetregeling. Hieronder valt onder andere het toetsen van advertenties aan de Nederlandse Warenwet en het bijhouden van overtredingen die ze toegestuurt krijgen. De stichting heeft als doel borstvoeding en optimale zuigelingenvoeding te beschermen en te ondersteunen.

De Warenauthoriteit en Stichting Babyvoeding zijn blij met dit soort ‘meldingen uit het veld’, omdat ze op deze manier beter overzicht houden over wat er misgaat in winkel.

Ik heb heel veel foto’s van voorbeelden, omdat wij ook vaak meldingen van jullie krijgen. Maar ik besloot toch om deze foto’s hier niet bij te plaatsen, omdat we dan toch weer indirect reclame maken voor kunstvoeding en dat is juist niet de bedoeling!
stichting babyvoedingEr zullen mensen zijn die dit flauwekul vinden. Eerlijk, van mij mag het gewoon gratis zijn voor wie het nodig heeft. En verstrekt bij de voedselbank bijvoorbeeld. Maar geen reclames. Hoe meer reclame er gemaakt wordt voor kunstvoeding, hoe minder borstvoeding er gegeven wordt. En hoe meer kunstvoeding de norm wordt. Dat is zo zonde.
Want nog meer dan gratis kunstvoeding gun ik iedere vrouw een mooie borstvoedingsperiode

Tekst: Hanneke Hartkoorn en Yael Haller

Bekijk ook

Natasha Kelly, Sham of the Perfect

Sham of the perfect

Kennen jullie dit project al? Sham of the Perfect Een groep moeders wilde leren fotograferen. …