Nieuws
Home - Artikelen - Mambitie – Internationale vrouwendag

Mambitie – Internationale vrouwendag

Melkpunt, 1 maart 2015
Geschreven door Annemarie en Ayinda

Acht maart is het Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema Economische Zelfstandigheid.

reactie van Meryl StreepPatricia Arquette zei het al tijdens de Oscars 23 feb jongsleden:
“Aan alle vrouwen die kinderen op de wereld hebben gezet, aan elke belastingbetaler en burger van dit land: we hebben gevochten voor de gelijke rechten van alle anderen. Het is tijd om gelijkheid van loon voor eens en voor altijd waar te maken: gelijke rechten voor vrouwen in de Verenigde Staten van Amerika!” De reactie’s van Meryl Streep en J-Lo spreken boekdelen.

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.
In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op veel verschillende manieren. Doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.
Twee thema’s hiervan zijn belangrijk voor melkpunt. Economische zelfstandigheid, vanwege het thema dit jaar, maar ook vanwege het voedrecht op werk.

Ook empowerment & solidariteit hoort bij Melkpunt. Onze visie is niet voor niets “Empowerment(*) van voedende vrouwen!”

(*)Het werkwoord ‘to empower’ betekent: ’in staat stellen’. Het versterken van mensen en groepen zodat ze kunnen deelnemen aan de samenleving. Via empowerment krijgen individuen, organisaties en gemeenschappen greep op hun eigen situatie en hun omgeving. Ze verwerven controle en hun kritische bewustzijn scherpt aan.

Daarom willen we aandacht besteden aan deze dag. Immers strijden wij ook voor een recht. Namelijk het recht om overal te kunnen voeden. Wij vinden dat een vrouw haar kind overal moet kunnen voeden, overal! Die vrijheid is belangrijk voor ons, als vrouw moet je dat zelf kunnen beslissen. Niemand anders hoeft voor ons te beslissen waar we mogen voeden en waar niet. Waarom wel sexy reclameposters van vrouwen in lingerie en blote mannentorso’s op straat en geen borstvoeding mogen geven op diezelfde plekken?
De beweging ‘Free the nipple’ strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Deze beweging erkent geen verschil tussen tepels van mannen en vrouwen. Denk aan borstvoedingsfoto’s op social media. Vaak worden ze gerapporteerd vanwege ‘te seksueel’ ‘pornografisch’ ‘aanstootgevend’ en meer.
Gellukkig zet Facebook nu de trend en staat borstvoedingsfoto’s toe!

Laten we samen empowerment uitstalen naar buiten toe! We hoeven elkaar niet te veroordelen en af te vallen. We moeten elkaar juist respecteren in wat we doen en hoe we dat doen. Onze keuze en onze verantwoordelijkheid. We hebben elkaar daarin nodig, samen staan we sterk. Als moeders die borstvoeding geven, vrouwen en mannen die borstvoeding de normaalste zaak van de wereld vinden: sla jullie handen ineen, samen met ons. Stuur moeder niet weg met een kind aan de borst, zend ze niet naar een aparte ruimte. Sta ervoor dat ze hun kind voeden, waar dan ook. Steun hen en geef elkaar de power om te durven voeden. Dat is ons recht!
Onze borsten zijn krachtige wapens, we zijn machtiger dan we denken.

kayapo moeder
Kayapo moeder voedt haar kind 2*
thurman college graduate
Voeden op je afstudeerceremonie 3*

In Nederland hebben vrouwen ook nog steeds geen gelijke rechten en ontvangen wij niet hetzelfde loon voor hetzelfde werk als mannen. Wij van Melkpunt geloven in vrije keus: wil je thuis blijven bij de kinderen is dat prima, maar wil je werken dan zou dat wél moeten kunnen én mét equal pay!
Wat doe jij om je economische zelfstandigheid te waarborgen? Werk je? Studeer je? Kolf je dan ook?
Borstvoeding wordt vaak als een belemmering neergezet voor vrouwen die willen werken. Dat is onderdrukking. Want wist je dat een zogende moeder in Nederland voedrecht heeft tot haar kindje 9 maanden is? Dat houdt in dat zij 25% van haar werktijd mag besteden aan het voeden van haar kind. Dit is hard nodig voor de mogelijkheid tot economische zelfstandigheid van vrouwen.

kolven bink36
Ruimte om te kolven BINK36 4*

 

 

Hoe ervaar jij het, kolven op je werk? Het is natuurlijk ook een vorm van buitenshuis voeden. Melkpunt wil graag jouw verhaal horen! Maak je meteen een #kelfie voor ons? En vertel jouw office manager meteen van de mogelijkheid om een van onze posters te bestellen om de kamers op te vrolijken en ons doel te steunen!

Posters melkpunt

Posters van Melkpunt

Meer weten over internationale vrouwendag? Kijk op de internationalevrouwendag.nl

Bronvermelding:
1*: s3.amazonaws.com

2*: thefeministbreeder.com
3*: KTDaRockSta/Facebook
4*: www.ruimteomtekolven.nl

Bekijk ook

aanbieding kunstvoeding

Kunstvoeding in de aanbieding

Korting! Afgeprijsd! 1+1 Gratis! Mag dat? Nou nee dus… als het om volledige zuigelingenvoeding (nummer …