Nieuws
Home - Melkpunt helpt! - MIA studeert

MIA studeert

Vorige week vrijdag schreef ik een blog over mijn borstvoedingsreis. Daarbij noemde ik zijdelings dat ik drie weken na mijn keizersnede weer terug de collegebanken in moest omdat mijn universiteit mijn verzoek tot een tijdelijke ontzegging van de aanwezigheidsplicht, afwees. Ook gaf ik aan dat de kolfruimte die aanwezig is daar, alleen beschikbaar is voor medewerkers en niet voor studenten. Daar is verontwaardigd op gereageerd.

Waar het in deze situatie om gaat is dat in een nieuw gebouw van de UvA, gebouw B/C op het Roeterseilandcomplex, de kolfruimte zo is ontworpen dat studenten hier geen toegang toe hebben. De deur moet elektronisch geopend worden met een medewerkerspasje en de kolfruimte zelf moet gereserveerd worden via een online systeem waar studenten geen toegang toe hebben. Dit is natuurlijk erg jammer.

Ik heb natuurlijk al snel gevraagd of het te regelen was dat studenten ook toegang kregen tot deze kolfruimte, maar werd van het kastje naar de muur gestuurd en kreeg nul op rekest. Uiteindelijk, nadat een docent van mij zich ermee ging bemoeien, kreeg ik in februari de toezegging dat het snel geregeld zou worden. Inmiddels is het echter al juni en nog steeds kolf ik op de wc.

Helaas staat mijn verhaal niet op zichzelf. Ik sprak Annemieke van Steunpunt Studerende Moeders hierover. Dit steunpunt behartigt landelijk de belangen van zwangere studenten en studenten die studie en zorg combineren. In Nederland combineren maar liefst 13.500 studenten hun studie met de zorg voor een kind. Hiervan valt in het MBO 50% uit en in het HBO zelfs 75%.

Oorzaken die hieraan ten grondslag liggen zijn volgens Annemieke een gebrek aan ondersteunende voorzieningen en goede begeleiding. Eén van deze ondersteunende voorzieningen is de aanwezigheid van een kolfruimte, waar scholen en universiteiten vaak ernstig in tekort schieten. Annemieke: “Ik spreek jaarlijks duizenden studerende moeders, en veel stoppen of zijn gestopt met borstvoeding omdat het allemaal lastig is op school, er is niks geregeld. “ Ze vertelt ook dat er uit onderzoek van het steunpunt is gebleken dat studerende moeders soms het advies krijgen de zwangerschap af te breken of om voor flesvoeding in plaats van borstvoeding te kiezen.

Update: via Twitter heeft de UvA een eerdere oplossing herhaald: dat studenten op een andere locatie mogen kolven. Helaas is deze locatie 20 tot 30 minuten lopen (heen en terug), en dan moet er ook nog gekolfd worden. Een pauze tijdens een college duurt vaak maar 15 minuten, dus dit is geen goede oplossing. De twee kolfruimten in het gebouw zelf zijn met een paar minuten te bereiken. Wij willen dat studenten toegang krijgen tot deze kolfruimte.

SB-Sephanie1-logo-kl

Tekst: Lucinda Bertels

Bekijk ook

Mia in de trein

MIA in de trein

Soms komt een melding wel heel dichtbij. Een vrijwilliger en vriendin van Melkpunt had een …