Nieuws
Home - Artikelen - Moeders van de Voedselbank

Moeders van de Voedselbank

Ik hoor de laatste tijd van steeds meer mensen dat ze gebruik maken van de voedselbank. Ze zijn heel dankbaar, maar het pakket valt vaak tegen. Veel ongezonde producten en weinig groente en fruit. Natuurlijk vroeg ik me gelijk af of ze extra rekening houden met gezinnen met jonge kinderen. Krijgen zwangeren informatie over borstvoeding en krijgen voedende moeders lactatiekundige hulp of kunstvoeding als ze tegen problemen aanlopen? Voor dit artikel sprak ik met een aantal moeders, voedselbank Nederland en Teddy Roorda, de voorzitter van de Nederlandse Vereniign van Lactatiekundigen. Ik heb ook een aantal kunstvoedingsfabricanten bendaderd, maar hier hebt ik (nog) geen antwoord van gehad.

Merel:

Het ergste is dat je je zorgen maakt of je kinderen wel groente en fruit kunnen eten. Of er überhaupt wel een boterham voor ze is. Je spaart je eten voor je kinderen en eet dan zelf maar niets of “slechte” voeding.

Als zwangere heb je allemaal dromen voor je kinderen. Een plaatje in je hoofd waar je aan wilt voldoen. Helaas is niet alles in het leven te plannen.
Wat als jij en je partner werkloos worden of na een studie geen baan kunnen vinden. Of wat als je door ziekte of een ongeluk thuis komt te zitten. Het kan iedereen overkomen. En door de crisis van de laatste jaren wordt het leven steeds harder. Gelukkig zijn er voedselbanken. Opgericht en gerund door lieve mensen die iedereen genoeg gezonde voeding gunnen. Vooral opgroeiende kinderen.
aaaVoedselbank Nederland: “Voedselbanken Nederland heeft als kernwaarde klanten gezonde voeding te geven, uitgaand van de schijf van vijf. Wij zijn echter afhankelijk van wat wij krijgen.”

De gezondheidsvoordelen van borstvoeding hoef ik hier niet te noemen. Wat ook een groot voordeel is van borstvoeding is dat het gratis is. Juist voor mensen die het financieel moeilijk hebben een groot voordeel. Er is altijd genoeg. Je hoeft nooit in spanning te zitten of er wel een pak kunstvoeding in het pakket zit. Toch kiest een deel van de moeders die gebruik maken van de voedselbank voor kunstvoeding. (ik heb geen cijfers) Voor hun hoop ik dat ze altijd genoeg zullen krijgen. Een aantal kunstvoedingsfabricanten sponsort de voedselbanken. Toch zorgen ze niet voor een regelmatige toestroom waar jonge ouders op kunnen rekenen. Dus ze zullen ook een groot deel moeten kopen. En dat kiezen mensen uiteraard vaak voor een vertrouwd merk. Het merk waar ze af en toe zo lief iets van krijgen. Of is het slimme marketing?

Ik ben zo dankbaar dat ik borstvoeding kan geven. Zo komt mijn kleintje nooit iets te kort.

Voedselbank: “We hebben geen landelijk beleid over het verstrekken van babyvoeding in de pakketten en over het geven van advies rondom borstvoeding. De lokale voedselbanken kunnen hierin hun eigen beleid opstellen.“

Hoe zou het moeten zijn? Informatie en hulp voor zwangere en voedende moeders!

Teddy Roorda: 

Ik ben in elk geval van mening dat een moeder die aanspraak moet maken op de voedselbank beter geholpen is met Lactatiekundige zorg (en wie dat dan betaald is een ander ding) dan met gratis kunstvoeding.


Merel: “
Ze delen eigenlijk bijna nooit luiers of kunstvoeding uit. Of pyamapapjes. Ik stond daar een keer alleen met de meiden en ze hadden extra’s. Een van de dames zei: ‘kom maar mee’. Ze bood mij een pak kunstvoeding 1 aan waarop ik zei: ‘ze krijgt de borst en ze is 10 maanden’. ‘O maar dan is nummer 2 er ook hoor’. ‘Nee ze krijgt de borst en eet met ons mee’. ‘O speciaal deze dan voor het slapen gaan.’ ‘Nee hoor, bedankt, ik geef borstvoeding en daar groeit ze gigantisch goed op.’ ‘O o o’, was de reactie. Eigenlijk best vreemd.

Met een groot gezin of echt heel weinig geld krijg je 2 pakketen maar er word niet gekeken naar gezinssamenstelling. Als er vlees is word er wel gekeken naar wel of geen varken en eventuele allergie. Het is maar wat er is en daar moet je het eigenlijk mee doen. Ik mis heel erg de dingen zoals wasmiddel en wc papier of tandpasta. Dat gebruik je best veel als gezin. En ik denk eigenlijk dat je mensen met kleine kinderen het meeste helpt wasbare luiers omdat je zo altijd luiers hebt en aardig wat uitspaart. In tijden van nood heb je zo altijd luiers.

Merel:

Dit is eigenlijk een gemiste doelgroep voor de borstvoedingsorganisaties.

Over borstvoeding hoor je ze nooit. Het zijn allemaal vrijwilligers die er staan dus ik weet niet of je het mag verwachten dat ze daar wat advies in geven. Ik heb er maar één dame getroffen die zelf ook borstvoeding heeft gegeven en die heel goed begreep wat dat eigenlijk inhoud. Dit is eigenlijk een gemiste doelgroep voor de borstvoedingsorganisaties. Ook verloskundigen en kraamzorg zou extra hun best moeten doen om de borstvoeding te laten slagen bij moeders (die daar open voor staan) die geen geld hebben voor kunstvoeding. Ik denk dat het wel zo is dat als je borstvoeding wil geven en problemen hebt je zonder geld sneller zult stoppen en over gaan op kunstvoeding. Simpelweg omdat je geen geld hebt voor een lactatiekundige en er echt niet altijd iemand in je buurt is die je verder kan of wil helpen. Ja je kunt bellen met LLL of VBN maar die zitten ook niet overal in de buurt. Soms is het echt nodig dat er een lactatiekundige meekijkt of dat er iets met het tongriempje moet gebeuren. Eigenlijk zou lactatiekundige hulp in het basispakket moeten zitten.

Na wat rondzoeken heb ik een aantal laktatiekundigen gevonden die wel gratis consulten geven aan moeders die daar geen geld voor hebben. Fantastisch natuurlijk, maar dit zou eigenlijk door de gemeente of de verzekeringen betaald moeten worden.

Tekening: Irina Borodulina
Tekening: Irina Borodulina

 

 

 

Bekijk ook

aanbieding kunstvoeding

Kunstvoeding in de aanbieding

Korting! Afgeprijsd! 1+1 Gratis! Mag dat? Nou nee dus… als het om volledige zuigelingenvoeding (nummer …