Nieuws
Home - Blog - Peuterpuberteit

Peuterpuberteit

Tekst: Yael Haller, 18 September 2015

Met mijn oudste twee kinderen stopte ik met borstvoeding geven met 16 en 23 maanden. Ik heb dus nooit eerder een peuter aan de borst gehad. Nu wel. En hoe! Het is een echt lief peutertje die alles wil onderzoeken en dus ook overal aan zit te peuteren. Soms kan hij ook ontzettend koppig en driftig zijn als iets niet mag. Meestal gebeurt dit natuurlijk in een volle supermarkt. De beruchte peuterpuberteit. Ik ken het nog van de andere twee. Het gebeurt als ze zich onbegrepen of niet gehoord voelen. En als moeder sta je dan zo in de etalage. Maar nu ik heb de gouden sleutel tot succes: Borstvoeding! Echt, het maakt deze fase voor ons allebei veel makkelijker. Als praten en uitleggen niet helpt hoef ik alleen maar in z’n oortje te fluisteren: ‘wil je melk drinken?’ en hij kijkt al wat blijer. Als ik hem dan nog laat kiezen welke kant is het helemaal goed. Want autonomie is erg belangrijk voor peuters.

Behalve dat borstvoeding dus kan helpen op de moeilijke peutermomentjes geeft het me ook honderden extra-schattige-smeltmomentjes. Het is zo leuk om een kindje over borstvoeding te horen praten. Het begon met grapjes over wat er in zit toen hij net kon praten. Bijvoorbeeld in de ene zit appel en in de andere aardbei. Dat vond ik al zo grappig en lief. Laatst zei hij: “Melkie is lief, melkie zegt haha in mijn buikje en haha in mijn mond!”. Soms mogen zijn auto’s ook bij me drinken. Hij heeft ondertussen zo veel schattige dingen gezegd en gedaan dat ik het eigenlijk zou moeten opschrijven. Dat heb ik dus niet gedaan en ik ben veel alweer vergeten. Nu heb ik speciaal voor jullie een klein onderzoekje gedaan naar de schattigste peuteruitspraken en de niet-medische voordelen van borstvoeding in de peuter- en kleuterleeftijd. Hierop kreeg ik een heleboel lieve uitspraken! Hieronder een kleine selectie.

Johanna: “Mijn zoontje van bijna 3,5 jaar zegt wel eens: ‘tiete is lief en mooi’ en aait dan over mijn borst en zegt ook wel eens dat het zo lekker is. Ah ja, daar doe je het dan voor he!”

Fabienne: “Mijn oudste zoon (bijna 4 jaar) zegt regelmatig dat hij melk wil drinken om rustig te worden, bijvoorbeeld als hij gefrustreerd is.”

Danielle: “Peuter laat met een zeer nadenkend gezicht even de borst los: ‘mama…ik denk dat ik mamamelk lekkerder vind dan choco…”

Marlies: “Mijn peutermeisje (ruim 3), die nogal een autonoom tiepje is (beetje ’n Pippi Langkous maar dan met blond piekhaar) en zich zelden uitlaat over wat ze voelt, zei na het drinken een keer zomaar ‘mama, ik ben zo blij’. Erg aparte wending na een dag waarop de gebruikelijke neeheeeedatwillikniets me om de oren hadden gevlogen.”

Myranda: “Ze was grote zus geworden en mocht trakteren op de peuterspeelzaal. Haar juf vroeg: ‘krijgt je zusje een flesje?’ Waarop ze verbaasd maar resoluut zei: ‘Nee zusje drinkt uit de borst bij mama dommie’.
Zelf drinkt ze al 3.5 jaar bij me. Ook al worden de keren dat ze nu drinkt wel steeds zeldzamer.”

Margharitha: “Mama ik wil jou drinken! Ik vind je melk zo lief. Ik wil met je bosjes trouwen! Ze is nu 3 jaar en 8 maanden.”

Nynke: “Bij de recordpoging van de wereld borstvoedingweek ontmoetingsdag… Mama/ik was zo druk met organisatie en dochter was al vier… Toen ik haar riep voor de recordpoging riep ze blij door de hele school: JA TIETIE!!!!”

Rachel: “Dochter van 3,8 jaar, wijzend naar de borst: ‘deze smaakt naar aarbei en die smaakt naar sinasappel’. Laatst zette ze haar lippen aan een uitstekende moedervlek op mijn been.. ik vroeg haar verschrikt wat ze deed… zei zei: ‘daar zit geen melk in’.”

Lieke: “Mijn dochtertje van 2 praat nog niet zoveel maar stopt soms met drinken om heel veel kusjes aan tietie te geven om daarna weer verder te drinken of ze stopt even kijkt me aan en zegt jamjamjammmmm”

Sammy: “Mijn 2,5-jarige drinkt volgens hem uit mijn linkerborst cola en uit de rechterborst bier. Er zit ook prik in volgens hem.”

Hannelore: “Mijn 4 jarige drinkt s ochtends nog een grote hoeveelheid en vaak geen andere melk. Mijn omgeving denkt dat het alleen troost is maar dat klopt dus niet. Vaak zegt ze hoe lekker het is, knuffelt graag met mijn borsten, en geeft ook spontaan kusjes.”

Marijke: “H., Peuter van bijna drie, deed verslag na het drinken: ‘mama, er kwam melk uit en smaakt naaaaarrrrr….. treinen!’ (treinfanaat dus ik denk dat het goed is. :-)) “

Diana: “Mijn zoon van 4 jaar vroeg eerder altijd ‘mag ik borst’. Tegenwoordig zegt hij: “ik heb dorst van jou’.”

Lindsey: “J van 23 mnd hier: ‘Mama bo, mama bed, mama dingding noe.’ Zijn langste zin ooit. ‘Mama naar boven op bed ik wil snoep drinken.”

Soetkin: “Bij het uitzwaaien toen ze 2,5 was: ‘Tata mama! Tata Bonne!’ (borst)”

Femke: “B is pas gestopt met drinken. Ziet ze op tv een varken en zegt: ‘dat mama varken heeft heel veel babies. Die mama heeft ook heel veel melk. Dan moet ik maar bij het mama varken drinken. Zij heeft wel genoeg melk’.”

Dominique: “Mijn oudste zoon verdeeld mijn borsten, ‘de grote is voor C en de kleine is voor mij’. Met een heel strak gezicht. Prachtig.”

Diana: “Tijdens de stuwing in de kraamweek heb ik mijn zoon van 4 regelmatig gevraagd om de stuwing weg te drinken voor zn babyzusje.”

Kris: “D (5j) stopte even met drinken. ‘mama, jouw melk is gemaakt van bloed he?, dan vind ik dat heel lekker. Ik hou van bloed, maar niet als ik me pijn doe’ en er werd weer verder gedronken.
en T (3j) ‘moomooMOOOOO…boormachieieiein. Zo, alle melk gaat er uit lopen’ terwijl hij met zn vinger in mn borst boorde.”

Suzanne: “ZL, toen bijna 5 en al een half jaar geen bv meer, mocht een flesje gekolfde melk geven. Zegt hij tegen zijn zusje : “Drink maar lekker op, dat heeft mama voor jou gegollufft. Dat is heeel lekker want dat smaakt naar aardbeien, chocolade en banaan.” Dat zei hij vroeger ook altijd na het drinken!”

Maja: “Toen ik zwanger was, zei Simon: mama, de baby die krijgt pannenkoeken. Dan zal ik wel mamamelk drinken” Ik heb hem ook vaak gevraagd waar de melk naar smaakte. Dan keek hij me raar aan en zei met uitgestreken gezicht ” gewoon, naar melk.” Hoezo, borstvoeding de norm?”

Jorien: “Peuter toen er geen TSR kwam: ‘Doet niet. Nieuwe kopen’ hihi”

Madelon: “Mamma ham ham? (Zijn woord voor borstje drinken)..’mamma’? Klimt ondertussen over me heen ‘Andele kant?”

Jorien: “Mmm sojamelk!” Heb maar verteld dat ik geen sojamelk maar mamamelk maak.”

Annelijn: “Dat borstvoeding ook helpt als je troost zoekt weet mijn zoontje (27 maanden oud) heel goed: toen ik laatst was gevallen met de fiets (hij zat gelukkig bij zijn vader achterop, dus was zelf niet gevallen) kwam hij bezorgd op me af rennen en vroeg: ‘mama drinken?’ Zo lief!”

Millie: “Bij mij kwam ze plots af met de bim (linker) en de bimbambomtiti (rechter), als we nu ergens naartoe rijden met de bakfiets zegt ze soms: ‘en nu gaan we naar bimbambom’dus ze krijgt er gevoel van richting door.”

Femke: “Ik vroeg vanavond aan mijn driejarige of haar kindjes als zij later groot is ook borstje mogen drinken bij haar. Haar antwoord was heel stellig: ‘Nee, want anders word ik weer klein’. Dus….”
  
Op deze foto smaakte mijn melk uiteraard naar honing!

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …