Nieuws
Home - Artikelen - ‘Primark moet borstvoeding in winkelpanden toestaan’

‘Primark moet borstvoeding in winkelpanden toestaan’

Stichting Melkpunt wil dat kledingketen Primark beter beleid rond borstvoeding in de winkel gaat voeren. Dit volgt op de melding die de Amersfoortse moeder Hannah deed. Zij werd vorig jaar de winkel uitgestuurd, nadat zij in de vestiging in Eindhoven haar vijf maanden oude zoontje de borst gegeven had.

De Amersfoortse Hannah Mintjes (32) was vorig voorjaar met haar destijds vijf maanden zoontje naar Eindhoven afgereisd om met een vriendin en haar zoontje te winkelen.

,,Alleen naar de Primark, een winkel waar je niet binnen vijf minuten weer buiten staat”,

vertelt ze AD.nl.

Na twintig minuten in de winkel kreeg haar kleine mannetje trek en begon te huilen. ,,Ik ging op zoek naar een pashokje om hem te voeden.” Bij de omkleedruimtes stond echter zo’n lange rij, dat Mintjes al snel wist dat ‘dit hem niet ging worden’. Ze zocht een rustig hoekje op in de grote winkel en nam plaats op een krukje.

,,Ik zat met mijn kind uit het zicht en ik liet hem even drinken. Nog geen twee minuten later stonden er drie personeelsleden van Primark achter me. Ze voerden hoorbaar overleg en vonden het ‘ongepast’ en ‘aanstootgevend’ wat ik deed.” Mijntjes hoorde één van de drie zeggen dat ze ‘maar de winkel uitgestuurd’ moest worden. Ze kreeg het verzoek haar kind buiten borstvoeding te geven.

Ze liet haar volle mandje achter bij haar vriendin. ,,Ik vond het intimiderend dat er drie mensen achter me stonden.” Buiten op een bankje voedde ze haar zoontje alsnog. ,,Toen kreeg ik alleen maar vertederende reacties. Het was allemaal nieuw voor me, want Jahnay is mijn eerste kindje. Ik was te verbaasd om meteen te reageren.”

 primark

 

Positief beleid

,,Voeden moet overal kunnen”,

zegt Annemarie Pera van Stichting Melkpunt, die zich hard maakt voor voeden en kolven buitenshuis. Ze vindt dat het geen probleem moet zijn. ,,Als het ‘aanstootgevend’ genoemd wordt, gaat er iets mis. Nog steeds vergelijken veel mensen borstvoeding met poepen en seks in het openbaar en dat is onjuist.”
De stichting zou graag zien dat Primark het voorbeeld van Starbucks volgt, dat onlangs na een vergelijkbaar incident met wereldwijd beleid kwam. In de koffiezaken is het geven van borstvoeding toegestaan.

Geen verbod

Primark betreurt het voorval en spreekt van een misverstand. ,,In de winkels geldt geen verbod op borstvoeding”, zegt Madeline van Vliet namens Primark in een eerste reactie. ,,Klanten mogen het personeel altijd vragen om assistentie en we willen vooral aangeven: aarzel niet om de medewerkers te benaderen. Primark wil zijn klanten daarin zo goed mogelijk faciliteren.”

Hannah Mintjes is niet uit op excuses van Primark, maar hoopt op meer acceptatie van borstvoeding in het openbaar. ,,Borstvoeding is de meest natuurlijke manier van baby’s voeden. Je zou verwachten dat een winkel die voedingsbh’s en kinderkleding verkoopt, anders reageert.”

 

Tim van Hengel 23-4-15

Link AD 

Bekijk ook

aanbieding kunstvoeding

Kunstvoeding in de aanbieding

Korting! Afgeprijsd! 1+1 Gratis! Mag dat? Nou nee dus… als het om volledige zuigelingenvoeding (nummer …