Nieuws
Home - Blog - Solidariteit en ideaalbeelden.

Solidariteit en ideaalbeelden.

Tekst door Ayinda SchlüterMelkpunt solidariteit en ideaalbeelden

Twee foto’s. De een van een moeder in een grote witte onderbroek, haren gestyled, make-up op, liggend op de grond met een dreumes en eenbaby aan de borst.

De ander, een moeder in een zwarte kanten onderbroek, make-uploos en een beetje vettig haar, zittend op de bank met haar baby aan de borst.

Twee práchtige vrouwen.

En dan…

De eerste foto wordt geprezen, de tweede met de grond gelijk gemaakt. De foto is te bloot, te sexy, ze moet maar een jurk aantrekken.

Een van de opmerkingen: “Ik heb het aan mijn man gevraagd, en die vindt dit veel te sexy. Als het een andere vrouw in plaats van een baby was dan was dit pornografisch!” Ehh, ja…

Er is veel naakt om ons heen, artistiek, functioneel of gewoon sexy. In elke film en serie zitten naaktscènes. Zelfs in reclames voor auto’s, architecten en koeienmelk. Dit is iets wat steeds normaler wordt in onze maatschappij, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Het mag alleen als de vrouwen in kwestie voldoen aan het schoonheidsideaal. Vallen vrouwen daarbuiten, dan krijgen ze gegarandeerd commentaar op social media. Dit laat precies zien wat voor een dubbele moraal er heerst. Naakt = goed, mits mooi en perfect. Hoewel wij alle voedende moeders mooi vinden is dit blijkbaar ook iets wat buiten de naakt = goed regel valt. Opeens beginnen mensen over fatsoen en discreet zijn. Ook op plekken waar borstvoeding als normaal en mooi wordt gezien heerst een dubbele moraal, valt mij de laatste tijd op. Maar een omgekeerde dubbele moraal. Naakt = goed, mits niet te mooi en perfect. Hoe komt dit?

En een moeder mag niks seksueels hebben. Even though that’s what has got her in this mess in the first place.

Misschien moeten we het als ‘Exposure Therapie’ zien. Mensen met smetvrees, die dan koekjes van een smerige grond moeten pakken of hun hand in de vuilnisbak moeten doen. Of mensen met sociale angst, die dan iedereen die ze tegen komen moeten begroeten. Hoe vaker je het doet, hoe minder eng het wordt. Hoe meer borstvoedingsfoto’s je ziet, hoe normaler het wordt en als je “heftige” foto’s laat zien kijkt niemand meer op als er iemand “gewoon” gaat zitten voeden.

Het zou de wereld een stukje mooier maken, als wij als vrouwen en moeders onderling niet zo judgemental naar elkaar toe zijn. De maatschappij om ons heen maakt het ons al moeilijk genoeg. Die wordt ZO ongemakkelijk van een mooie vrouw, die ook gewoon een moeder is die haar kindje te eten geeft.

Maar dat is toch de hele reden dat voeden sowieso nog gestigmatiseerd wordt? Omdat het vrouwen hun seksualiteit direct verbindt met hun moederschap.

En een moeder mag niks seksueels hebben. “Even though that’s what has got her in this mess in the first place” XD

 

[Geschreven met dank aan mijn lieve Regenboogje en Zusjezusjezusje]

Bron foto’s:

instagram.com/melissajeanbabies

kerfox.com

 

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …