Nieuws
Home - Column - Team Jamie

Team Jamie

Tekst: Yael Haller

Nadat Jamie Oliver wat uitspraken had gedaan over borstvoeding waren wij erg blij. Hij zei onder andere: ‘We moeten vrouwen ondersteuning bieden in het geven van borstvoeding, waar ze maar willen.’, maar ook dat borstvoeding makkelijk is. Vooral dat laatste schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat Misschien naïef, maar ik had niet verwacht dat ZO veel mensen het negatief zouden opvatten. Hij was waarschijnlijk zelf ook naïef en wist nog niet hoe voorzichtig hij zijn woorden moet kiezen als het over borstvoeding gaat. Sommige mensen willen alles negatief uitleggen of op zichzelf betrekken.

Jamie:

It’s easy, it’s more convenient, it’s more nutritious, it’s better, it’s free.

Zo ook de zangeres Adele. Ze kan niet verder kijken dan haar eigen teleurstelling. Ze heeft 9 weken borstvoeding gegeven en daarna was haar melk weg. Ze nam het Jamie kwalijk dat hij jonge moeders onder druk zet door de voordelen van borstvoeding te noemen. Terwijl Jamie door het verbeteren van steun juist wil bereiken dat minder vrouwen deze teleurstelling te verwerken krijgen. Steun wordt dus vaak verward met druk. Ik heb vaak gelezen dat vrouwen die graag borstvoeding wilden geven kunstvoeding kregen aangereikt in plaats van advies toen ze tegen problemen aanliepen. Is dat dan steun? En dit zijn dus vrouwen die nu net als Adele teleurgesteld zijn in hoe het bij hun is gelopen. En hierdoor Jamie’s woorden als een trap na ervaren. Ze reageren er heel fel op. Heel veel verhalen vol verdriet en woede volgen onder social media posts over Jamie’s uitspraken. Het komt er vooral op neer dat borstvoeding niet voor iedereen makkelijk is (eens) en dat Jamie zich er als man niet mee mag bemoeien (oneens).
Adele:

All those people who put pressure on us can go fuck yourselves, alright? Because it’s hard. Some of us can’t do it! I managed about nine weeks with my boobs.

Het doet me echt verdriet. Omdat er zo fel op gereageerd wordt zullen nog minder vrouwen hulp durven aanbieden. Waardoor en nog meer negatieve ervaringen ontstaan. Een vicieuze cirkel.
Jamie schrok erg van de reacties en nuanceerde zijn uitspraken. Een echte borstvoedingscampagne komt er helaas niet aan. Ik hoop wel dat hij het er vaker over gaat hebben en zo helpt met het normaliseren van borstvoeding.
Jamie:

I understand that breastfeeding is not easy and in some cases not even possible but just wanted to support women who DO want to breastfeed and make it easier to do so.

Adele had het vooral over keuzevrijheid en het niet extra onder druk zetten van moeders. Wij willen niemand over halen om (langer) borstvoeding te geven. Maar we vinden het wel belangrijk dat vrouwen die willen voeden niet tegengewerkt worden. En dat ze hulp kunnen krijgen als dat nodig is. Pas als de omstandigheden goed zijn kan de keuze om geen borstvoeding te geven een echte keuze zijn. En Jamie wil de omstandigheden verbeteren. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

jamie
Lees hier wat we eerder schreven over Jamie.

Bekijk ook

Melkpunt fotoshoot 2016

Melkpunt Campagne 2016: achter de schermen

Tekst: Annemarie Pera & Ayinda Schlüter Het is weer campagnetijd! Elk jaar presenteert Melkpunt de …