Nieuws
Home - Blog - Trots

Trots

Tekst: Shirley Broeders, 2 oktober 2015

Vorige week had ik een foto gepost die er best wel pikant en gewaagd uitzag voor sommige mensen. Op de foto was ik borstvoeding aan het geven aan mijn zoon. Natuurlijk kreeg ik veel lieve reacties en steun, maar helaas zitten ook er ook mensen bij die het niet met mij mee eens zijn. En dat per se willen laten weten. Ik ben trots op mezelf dat ik borstvoeding kan geven. En ik zal niemand dit moment van me af laten nemen. Het is een kostbare tijd die ooit weer voorbij is. Ik geniet ervan zolang ik nog kan. Ik laat me niet beïnvloeden door de buitenwereld. Ik ben blij met mijn man. Hij steunt mij door dik en dun. Ook hij vindt het knap dat ik dit kan en ziet mij hierdoor nog meer als een sterke vrouw.

“Als ik een foto van mezelf post in een bikini dan lijkt er niemand zich eraan te storen”

Borstvoeding is iets natuurlijks en moois. De baby verdient het om overal en wanneer dan ook gevoed te worden. Door zulke foto op mijn facebook te posten wil ik graag borstvoeding normaliseren. Als ik een foto van mezelf post in een bikini dan lijkt niemand zich eraan te storen. Terwijl een vrouw in een bikini meer bloot is dan een vrouw die een kind aan het voeden is. Vriendinnen van mij zeggen dat ik me er niet zo veel van aan moet trekken, want ze denken ouderwets. Maar de uitspraak “ouderwets” klopt niet. Ze denken juist modern en wij denken ouderwets. Want borstvoeding werd vroeger altijd al gedaan.
Vroeger waren er geen flessen en bestond kunstvoedingen niet eens. We moesten het doen met moedermelk en de borst.

Ik vind dat we juist campagne moeten voeren zodat er meer vrouwen borstvoedingen gaan geven en het ook langer gaan geven. Vrouwen horen zich niet oncomfortabel te voelen wanneer ze buitenshuis moeten voeden. Ik zou trots zijn op mijn dochter als ze later, wanneer ze kinderen krijgt, ook borstvoeding gaat geven. Ik wil niet dat ze borstvoeding ziet als iets waarvoor ze zich moet schamen. Ik wil dat ze er trots op is, net als ik. Wij proberen niet alleen maar voor ons generatie borstvoeding te normaliseren. Maar wij denken aan de toekomst, de generatie van onze kinderen. Wij vechten natuurlijk ook voor hen. Zien voeden doet voeden!

Ik ben trots op mezelf en op mijn lichaam. Ik schaam me niet voor zulke foto. Want dit maak me sterk. Ik blijf vechten om borstvoeding te normaliseren. Ja, ik ben een moeder. Ja, ik geef borstvoeding. Ja, ik voed ze overal. Ja, ik voed ze ook waar mensen aanwezig zijn. Ja, ik ben er trots op.
De samenleving bepaald niet wanneer en waar ik mijn kinderen moet gaan voeden.

Trots - Melkpunt

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …