Nieuws
Home - Blog - Typerend!

Typerend!

Tekst door Annemarie Pera – 10 juli 2015

Ik heb een zoon Youp, hij is ruim 1,5 jaar.
Hij drinkt nog steeds, ondanks dat ik nu 32 weken zwanger ben. Hij mag altijd drinken, maar wil vooral drinken als hij gaat slapen, moe is en wakker wordt. Hoe vaak dat is per dag? Soms 2 keer, soms 4 keer, soms 6 keer. Houd ik het bij? Nee, nooit. Hij drinkt namelijk ook gewoon water, andere soorten melk en eet graag. De functie is veranderd, zijn behoefte is veranderd, mijn aanbod is veranderd en dat alles gaat vanzelf. Ik hoef niks te doen. Of ja, ik blijf reageren op zijn signalen en vraag.

En eerlijk? Soms heb ik geen zin en dan accepteert hij het ook, soms ook niet. Dan vinden we een oplossing. Ik voel me soms een typetje in deze fase van de borstvoeding, maar dat ben ik niet. Ik ben geen lactavist, geen geitenwollensok, geen macrobiotisch mens, ik ben gewoon een moeder die het doet zoals het goed voelt. Dit zijn gedachtes vanuit de maatschappij. Ik voldoe er niet aan. Al heb ik wel een moestuin, noemen ze me een oermoeder, ben ik vrijwillig gestopt met werken, vind ik dragen reuze handig en geef ik, jajaja, nog steeds borstvoeding. Oh, maar ik gebruik ook nog wasbare luiers……. Had ik Rapley al genoemd?

Wellicht val ik toch binnen een bepaalde categorie voor velen, maar zo voelt het niet. Ik voel me gewoon moeder, maar word niet altijd begrepen. Ik wijk blijkbaar af van de norm. Terwijl het de norm zou moeten zijn om gewoon te voeden zonder gedoe, gezeur, regels, schema’s, angst, schaamte, vragen, afwachting en het gevoel anders te zijn. Ik ben inmiddels wel wat gewend en ga over een week of 10 weer opnieuw starten met een kleine baby en Youp mag blijven drinken, of niet. Voor mij is het gewoon en een natuurlijk gevolg op zwangerschap en bevalling. Ik ben geen type, je hoeft mij niet in te delen en te categoriseren, ik ben gewoon een moeder en ik doe het zo. Het gaat zoals het gaat.

Foto: Paulina Splechta
Foto: Paulina Splechta

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …