Nieuws
Home - Blog - Uit de kast!

Uit de kast!

Tekst: Ayinda Schlüter, 4 September 2015

“Neenee” zegt ze met een beleefde glimlach en trekt mijn shirt omhoog. 16 maanden is ze nu en al ruim een maand geleden gestopt met bij mij drinken. Ik bied haar elke dag nog aan, omdat ik haar niks tekort wil doen, en soms hapte ze nog even. Maar nu is dat ook echt over.
“Het is een fase, gaat wel over” hoorde ik veel. “Kindjes onder de twee jaar kunnen zichzelf helemaal niet spenen.” “Het is borstweigeren, niet stoppen.” “Als ze zo vroeg stoppen komt dat door een traumatische ervaring”. Ik ben er stil van. Durf het niet zo goed te vertellen dat ik, voorzitter van Melkpunt, niet de WHO norm van 2 jaar heb gehaald. En dat ik daar eigenlijk gewoon vrede mee heb. Ik heb mijn dochter 14 maanden gevoed en daar ben ik dik tevreden over. Toch steekt het, het oordeel en de verwijten.

Ik, voorzitter van Melkpunt, heb niet de WHO norm van 2 jaar gehaald. Ik voel me een beetje gevangen tussen twee werelden.

Ik voel me een beetje gevangen tussen twee werelden. Aan de ene kant mijn ‘reguliere’ omgeving, die mij maar een beetje maf vindt met al mijn borstvoedingsactivisme en niet echt begrijpt waarom je in hemelsnaam een kind langer dan 6 maanden zou voeden. Waar je van familie in je kraambed te horen krijgt “Je gaat toch niet door tot ze tanden heeft hè?”, “Je baby wordt veel te dik, je moet een speentje geven.” en “Ik weet niet of ik nog wel borstvoeding wil geven hoor, door alle dingen die jij op internet deelt.”. Een wereld waar ik eigenlijk na 10 maanden al niet meer in het openbaar durfde te voeden (wat ik uiteraard WEL gewoon deed want voorbeeldfunctie enzo. Ik kolf zelfs overal). Mijn andere wereld is mijn dierbare online community van Melkpunt en verschillende groepen op social media en internetsites. Dit voelde altijd echt als een warm bad. Maar na een tijdje meegedraaid te hebben voel en lees ik hier ook zoveel oordelen. Zullen we elkaar gewoon in onze waarde laten? Want of een moeder nou 3 maanden of 3 jaar voedt, er helemaal niet aan begint of blijft kolven tot ze 18 zijn, de vrijheid om je eigen keuzes te maken en je eigen persoonlijke doel halen is het belangrijkst. En vrede hebben met hoe jouw leven loopt. Niet continu veroordeeld worden. Want goed doen we het nooit. Of altijd. Het is maar hoe je het ziet 😉

Dus, bij deze kom ik uit de kast. JA, ik heb mijn dochter tot 14 maanden aan de borst gehad! En NEE, ik heb de 2 jaar niet gehaald. En weet je, ik ben gewoon ontzettend trots!

shoppen

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …