Nieuws
Home - interview - Vaderdag interview

Vaderdag interview

De bevalling is 1 ding, maar daarna komt nog vaak een pittige borstvoedingstijd! Jouw vrouw of vriendin die haar borsten ineens voor een heel ander doel inzet, dan ooit tevoren! Het voeden van jullie kind. Wij gaan er gemakshalve maar vanuit dat je volledig achter deze keuze staat en haar bijstaat waar je kan. Je bent natuurlijk mee gegaan naar de informatieavond over borstvoeding en je hebt de Lactatiekundige onder speeddial staan.

Wat ging er door je heen, die eerste keer dat de mooie borsten van je vrouw (of vriendin) buitenshuis ontbloot werden en dat jullie kind driftig ging zoeken naar de bron, ging zuigen en dronk?

Sommige van onze partners weten die eerste keer niet eens meer en anderen weten nog heel goed die eerste keer voeden buitenshuis. Jaap, partner van Yael werd toch ineens heel beschermend tijdens het voeden van hun eerste zoon buitenshuis ‘Kijkt er niemand raar?’. Anderen vonden het schattig, normaal, fascinerend en toch ook wel spannend. Howard, partner van Ayinda omschrijft het als volgt: ‘Het was voor mijzelf volkomen normaal, ondanks dat de meeste baby’s die ik ken de fles hebben gehad. Tja, in het begin vroeg ik mezelf af hoe dat voeden in het openbaar zou werken; beetje borst of de hele borst? In het begin, als de melk niet meteen kwam, vond ik het sneu voor onze baby.

Hoe voelt het voor jullie als er over borstvoeding wordt gepraat alsof het niet normaal is?www.facebook.com:ProjectBreastFeeding04

Het antwoord van Jaap, partner van Yael luidt als volgt: ‘Mensen die negatief over buitenshuis voeden praten kan ik gewoon niet serieus nemen. Het is normaal. Ik heb het nooit raar gevonden, vroeger viel het me nooit op. Nu zie ik wel vaker vrouwen voeden, omdat ik er door Yael op gewezen word. De andere partners beamen dat. Ze verbazen zich over de kracht van kunstvoedingsfabrikanten. Jelmer, de man van Hilde is kort en krachtig: ‘Het irriteert me’. Het antwoord van Howard, partner van Ayinda is haast filosofisch te noemen: ‘Borstvoeding staat voor mij gelijk aan, ons: de mens, die ondanks alle technologie en wetenschap voort blijft bestaan door oerinstinct. We moeten gewoon niet vergeten waar we vandaan komen.stel je eens voor dat mensen het op een dag raar gaan. vinden dat kinderen op de natuurlijke wijze ter wereld komen…’.

 

Er zijn genoeg mensen met een duidelijke menig betreft het voeden buitenshuis.

Wat vind je er eigenlijk van dat sommige mensen het niet vinden kunnen?

Patrick, de man van Anamaria spreekt: ‘Daar kan ik kwaad om worden. Voor mij is borstvoeding heel normaal, het hoort erbij. In het jaar 0 was er ook geen kunstvoeding, wat moesten al die vrouwen dan? Er zou geen verschil moeten zijn tussen je kind aan de borst leggen of een flesje uit je tas halen. Het is beide keren een voeding’. En de partner van Nadia, Ralph: ‘Ik vind dat het gewoon moet kunnen en dat er rekening gehouden moet worden met voedende vrouw en hongerige baby’s. De vrouw moet gerespecteerd worden wanneer zij voedt’. Jelmer, man van Hilde vat het weer kort en bondig samen; ‘Het is of onwetendheid of dommigheid. Ik vind het kortzichtig!’. De man van Annemarie, Dib: ‘Mensen hebben geen idee waar ze het over hebben. Borsten zijn mooi en een kind aan de borst ook, maar dan anders. Ik snap de ophef niet’.

Wat vind jij zelf? Moet borstvoeding overal gegeven kunnen worden?

De man van Hilde, Jelmer zegt: ‘Ik drink toch ook koffie waar iedereen bij zit oftewel: ik vind het de normaalste zaak van de wereld’. De man van Annemarie, Dib, vindt van wel, de andere partners beamen dat: ‘Natuurlijk moet overal gevoed kunnen worden’! Howard, partner van Ayinda, verbaast zich dat er in een land met vrijheid, zo discriminerend gedaan wordt over zoiets puurs en normaals als borstvoeding geven.

149357_705604719531394_6346890488113659121_nIs jouw mening hierin veranderd?

Ralph, de man van Nadia is absoluut niet van mening veranderd, wel benoemt hij het volgende over buitenshuis voeden: ‘Nadia, jij mag overal voeden, natuurlijk. Als al mijn vrienden om haar heen staan vind ik dat iets minder, zeker als je borsten het onderwerp van het gesprek worden. Maar in principe moet het altijd kunnen. Ik heb wel gevraagd om je te bedekken met Mila (oudste dochter), met Zoë-Lynn nog nooit. Het zal wel gewenning zijn inmiddels’. De man van Anamaria, Partick, is heel openhartig: ‘Ik had er eigenlijk nooit van tevoren over nagedacht. Toen ik de eerste keer een vriendin van ons zag voeden schrok ik daar eerlijk gezegd wel van. Ik had het niet verwacht en wilde haar geen ongemakkelijk gevoel geven. Ik had nog nooit eerder een vrouw borstvoeding zien geven, ik zat nog in een compleet andere levensfase en dacht niet na over baby’s en voeding. Niet dat ik het destijds niet normaal vond, ik had het nog nooit gezien. Nu ben ik wel wat gewend’. De man van Hilde, Jelmer is heel eerlijk, zijn mening is wel degelijk veranderd: ‘Ja ik vond het eerst ook niet overal kunnen’.

BAM!! Wij zijn trots op onze partners! Al betwijfel ik of ze anders hadden durven antwoorden. Zij horen ons natuurlijk dag in en dag uit over borstvoeding praten, over negatieve meldingen en horen onze boosheid, frustratie en liefde voor dit onderwerp. Ja, zij zijn inmiddels wel wat gewend en dat is nou juist ons doel. Onze partners waren, en zijn nog steeds, heel erg belangrijk voor ons. Zij steunen ons tijdens onze eigen borstvoedingsperiode, maar ook tijdens onze werkzaamheden voor Melkpunt. De rol van een steunende partner is misschien wel cruciaal in vele gevallen.

Nemen jullie het interview ook af bij jullie partner?
Stuur de antwoorden naar info@melkpunt.nl en op vaderdag (21 juni) zullen wij de leukste antwoorden en quotes met jullie delen via onze socialmedia-kanalen.


 

Mooie plaatjes hè? Deze foto’s zijn gemaakt door ‘Project Breastfeeding – If I could I would’. De naam zegt het al, vaders die het ook zouden doen als het kon. Mannen die hun vrouw steunen in het borstvoedingstraject. Mannen die ook de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Meer weten? ProjectBreastFeeding

Bekijk ook

Borstvoeding na draagmoederschap

Interview Musetta Blaauw-Hofstra Wij kennen Musetta van een van de eerste posts die Melkpunt ooit deelde …