Nieuws
Home - Blog - Voorbeeldfunctie

Voorbeeldfunctie

Tekst: Yael Haller, 19 november 2015 

Ik was laatst bij een speeltuin met m’n kinderen, Jonah was aan het drinken. Er ging een groepje gesluierde vrouwen naast me zitten. Mijn buurvrouw glimlachte naar me, keek nog eens goed en zag toen wat er aan de hand was. Opeens riep ze haar dochter, een pre-puber, in het plat Utrechts: ‘Samira kijk nou eens!’ Ik schrok er wel een beetje van, maar toen zei ze: ‘Kijk, daar zijn ze voor gemaakt’. Het meisje haalde haar schouders op en liep weer verder, de vrouwen giechelden. Ze hadden allemaal lang gevoed en vonden het er erg schattig uitzien.

Vaak drinken kinderen als ze wat ouder worden alleen nog bij het inslapen en wakker worden en ze worden dus minder vaak buitenshuis gevoed. Dat was bij ons ook een paar maanden zo. Maar opeens is het weer helemaal anders. Mijn zoontje doet namelijk geen middagdutjes meer. Dat geeft meer vrijheid om langere uitstapjes te plannen en later van huis te gaan. Maar aan het eind van de middag is hij natuurlijk wel erg moe. En dan wil hij even bij me drinken.
Na maanden bijna alleen binnen gevoed te hebben was het toch wel even wennen om een grote peuter te hebben die weer overal om melk vraagt. Wennen voor mij, voor hem is het juist erg vertrouwd. Ik zou hem wel kunnen afleiden, maar dat doe ik liever niet. Ik wil hem juist niet het gevoel geven dat het niet normaal is. Zo komt het dat we de laatste maanden al voedend op meerdere plekken gespot en herkend zijn. Heeee MELKPUNT! Hartstikke tof en zo ben ik meteen weer over m’n schroom heen.
Ook komen er regelmatig vrouwen naast me zitten die vertellen dat ze ook ‘nog’ borstvoeding geven, maar het eigenlijk niet meer durven buitenshuis. Ze vinden het dan ook fijn om eens een andere vrouw te zien (in het wild) die haar peuter de borst geeft. Het voelt best bijzonder om zo een voorbeeldfunctie te hebben.

Foto: Linn Memran Photography
Foto: Linn Memran Photography

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …