Nieuws
Home - Blog - Vriendinnen, ik & borstvoeding

Vriendinnen, ik & borstvoeding

Tekst door Nadia Bruijn – 24 juli 2015

Een paar dagen geleden had ik een spontane actie. Ik ging ’s avonds, zonder kinderen, op bezoek bij één van mijn beste vriendinnen. Spontane acties komen één keer in het jaar voor bij mij, dus ik maakte er goed gebruik van en nam een fles wijn mee. Mijn BFF heeft (nog) geen kinderen, maar wel een lange relatie. De gedachte speelt dus al wel. Na lekker wat geborreld te hebben bij haar op de bank, bellen er een paar mensen aan die op een festival zaten en wilde afteren. De avond werd dus nog spontaner, aangezien er ineens een groep mensen binnen kwam die het, uuuh, heel erg gezellig hadden gehad op het festival. De meeste van die groep ken ik ook. Eentje is een prachtige meid van mijn leeftijd. Het leuke is dat zij altijd interesse toont in Melkpunt. Ook vandaag kwam de vraag: “Hoe is het met je mamamelk?” waarmee ze doelt op Melkpunt. Dus ik vertel met een lach: “Gaat goed!” en vertel wat over de afgelopen weken.

Opeens nam het gesprek een andere wending: “Nou laatst had ik toch iets schokkends, ik liet foto’s zien aan een klant en ineens legt ze haar grote kind op schoot en kwam er een hele borst naar buiten. Dat kind was zeker al twee.”, zei ze vol verbazing en met een beetje afschuw. Ik was inmiddels een beetje aangeschoten en nam geen blad meer voor mijn mond: “Ik geef ook borstvoeding aan mijn bijna 2 jarige dochter.” Uit meerdere hoeken hoorde ik gelijk: “Echt, echt?? Echt???” Ik stond ineens in de belangstelling. “Maar hebben kindjes dat dan nodig? Ik bedoel wanneer gaan ze eten dan?” Rustig leg ik uit dat kindjes na 6 maanden vast voedsel leren eten en dat melk tot hun eerste verjaardag nog hun hoofdvoedsel blijft. Ik vertelde ook dat de natuurlijke speenleeftijd tussen de twee en zeven jaar ligt. Er ging die avond een wereld voor ze open. Daarna rekende ik gelijk af met het idee dat vrouwen discreet moeten voeden. “Als iedereen nou in zijn waarde wordt gelaten, hoe diegene ook voedt, dan ziet de wereld er toch veel mooier uit? En is het niet jammer dat we in een wereld leven waarin jij het als schokkend ervaart dat een kind van 2 drinkt aan de borst? Terwijl dit eigenlijk heel normaal zou moeten zijn? Ik bedoel, als we terug in de tijd gaan……”.

Tja… Dit was toch wel stof om over na te denken….. Voor één minuut, want daarna ging het weer over meiden, jongens, drank en feesten!

Eenmaal nuchter in bed werd mijn jongste wakker om bij me te drinken en nog even te slapen. Borstvoeding geven in de nacht is zoveel meer dan alleen drinken, het is het geven van geborgenheid, liefde en is een hele, hele lange knuffel, die uren duurt. Ik hoop dat ik in ieder geval een paar toekomstige moeders aan het denken heb gezet, zodat zij en hun toekomstige baby’s deze ervaring meenemen en niet automatisch stoppen bij zes maanden…. Wie weet gaan zij hun 2 jarige dreumes ook voeden (in het openbaar).

nadia

Bekijk ook

Borstvoeding na een jaar

Hoe het mislukte en toch weer lukte.

Shirley, moeder van Kimora (2) en Rinji (1) vertelt hier het borstvoedingsverhaal van haar oudste. …